Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Πώς ερμηνεύει η κυβέρνηση την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης του ΝΙΜΤΣ

Το παρόν αποτελεί συνέχεια σχετικής ανάρτησής  μας (κλικ εδώ)

Γιατί η κυβέρνηση καταργεί την κρατική επιχορήγηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού;

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μεταφέροντας στον κρατικό προϋπολογισμό τη μισθοδοσία των μονίμων υπαλλήλων του ΝΙΜΤΣ, των ιατρών ΕΣΥ που διορίζονται σε αυτό, των ειδικευόμενων ιατρών, καθώς  και τη δαπάνη συνταξιοδότησης των διορισθέντων υπαλλήλων του ιδρύματος πριν την 1-1- 1994 αφαιρεί ένα  μεγάλο ετήσιο έξοδο από το ίδρυμα. 
Μέχρι τώρα αυτή η δαπάνη επιβάρυνε το ίδρυμα.
Σαν παράδειγμα αναφέρει στοιχεία του 2010  όπου  το ΝΙΜΤΣ επιχορηγήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό με 14.743.515 ευρώ, ενώ η ετήσια δαπάνη μισθοδοσίας και καταβολής των συντάξεων ανήλθε στα 30.195.972 ευρώ.Δηλαδή η κρατική επιχορήγηση ήταν περίπου στο μισό της δαπάνης καταβολής μισθών και συντάξεων και γι αυτό το λόγο  το νοσοκομείο για να καλύψει το υπόλοιπο ποσό, αναγκαζόταν να μεταφέρει ποσά που προορίζονταν για την πληρωμή των προμηθευτών και έτσι έμενε κάθε έτος χρεωμένο απέναντι σε αυτούς.

Επίσης τα τελευταία 10 έτη η επιχορήγηση που ελάμβανε το ΝΙΜΤΣ από το Υπουργείο Υγείας για τη μισθοδοσία των ειδικευομένων  γιατρών που προσλαμβάνονταν σε αυτό  ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που ήταν αναγκαία.
Λχ το 2010 η δαπάνη μισθοδοσίας των ειδικευομένων ήταν 5.300.640 ευρώ αλλά το ΥΥΚΑ έδωσε στο ίδρυμα μόνο 1.212.870 ευρώ.
Επειδή αυτό γινόταν επί τουλάχιστον 8 έτη (από το 2002-2010) συσσωρεύτηκε μια οφειλή του ΥΚΚΑ προς το ΝΙΜΤΣ (και ταυτόχρονα επιβάρυνση αυτού) της τάξης των 22.640.000 ευρώ.

Για όλα αυτά η κυβέρνηση  έκρινε σκόπιμο να απαλλάξει το ΝΙΜΤΣ από τη δαπάνη μισθοδοσίας των γιατρών του ΕΣΥ, των ειδικευόμενων  ,των μονίμων υπαλλήλων του καθώς και τη δαπάνη συνταξιοδότησης των υπαλλήλων του που διορίσθηκαν πριν την 1-1- 1994 και ταυτόχρονα όμως  να σταματήσει την κρατική επιχορήγηση σε αυτό.

Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι  ότι αυτή η ελάφρυνση δαπανών του ΝΙΜΤΣ σε συνδυασμό με την εξόφληση των οφειλών των ταμείων προς το ίδρυμα, καθώς και τη ρύθμιση των χρεών του ιδρύματος προς τους οφειλέτες σε συνδυασμό με ανακοστολόγηση των υπηρεσιών που παρέχει το ίδρυμα, θα το καταστήσουν οικονομικά εύρωστο και πλεονασματικό χωρίς να χρειάζεται κάποια  επιχορήγηση από το κράτος.



ΥΓ: Τώρα αν όλα αυτά δεν αποδώσουν στην πράξη και είναι απλά δικαιολογίες για να να καλύψει  η κυβέρνηση με εύσχημο τρόπο  σχέδια μελλοντικής πώλησης του Νοσοκομείου ...

Εμείς όμως είχαμε την υποχρέωση να δημοσιεύσουμε και τη θέση της