Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Iδού ο "νέος πατριωτισμός"!


Αναδημοσιεύουμε από το antistasi.gr

''Είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα σταθερότητας θα επιφέρει σημαντικά μόνιμα οφέλη στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρηματικές μας προοπτικές στην Ευρώπη''
Ι. Κωστόπουλος πρόεδρος Alfa Bank


Στην τελευταία έκδοση 10ετούς ομολόγου 5 δις που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο για να δανειστεί, τρίτοι στη σειρά δανειστές μας ήταν οι Γερμανοί που απέσπασαν το 14% του κοινοπρακτικού ομολόγου, δεύτεροι ήταν οι Βρετανοί με 20%, αλλά την πρώτη θέση μεταξύ των δανειστών, σε ποσοστό 23%, την έχουν οι έλληνες… «επενδυτές»!
Αυτοί οι μάγκες λοιπόν μας δάνεισαν με τα αυξημένα επιτόκια του 6,3%, έτσι ώστε σε 10 χρόνια θα έχουν κερδίσει χοντρικά 53% του αρχικού κεφαλαίου που δάνεισαν (για την ακρίβεια, στα 5 δις θα μας έχουν φεσώσει περίπου 3,60 δις που θα πρέπει να τα πληρώσουμε μέσω νέων ελλειμμάτων και νέου δανεισμού στο μέλλον…) 
Η «Εθνική», η «Αλφα», η «Πειραιώς» και η «Eurobank» λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μηνου του 2009, αφενός, διαθέτουν κρατικά ομόλογα άνω των 36 δισ., τα οποία χρησιμοποιούν ως βάση ασφαλείας και αφετέρου, από κει και πέρα, διαθέτουν περί τα 45 δισ. κρατικά ομόλογα με τα οποία υπό μορφή εγγυήσεων προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δανείζονται με επιτόκιο 1% και κατόπιν με τα ίδια αυτά χρήματα δανείζουν το ελληνικό κράτος με εξαπλάσιο» (!) επιτόκιο και τους έλληνες καταναλωτές με εικοσαπλάσιο! Και γι αυτές τους τις “συναλλαγές” δεν θα φορολογηθούν ούτε με το νέο και "δίκαιο" φορολογικό νομοσχέδιο! 
Το πιο ενδιαφέρον και σημαντικό βρίσκεται στο ότι αυτά τα 3,60δις «παράγουν» νέο χρήμα στα χαρτοφυλάκιά τους, πουλώντας τα ομόλογα στην λεγόμενη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Έτσι, έχοντας δανειστεί από την ΕΚΤ και χωρίς να έχουν βάλει δεκάρα από την τσέπη, τσεπώνουν 3,60δις ΤΩΡΑ. Το ίδιο φυσικά θα κάνουν και οι τράπεζες που θα αγοράσουν αυτά τα ομόλογα από την δευτερογενή αγορά, ομόλογα από δεύτερο χέρι δηλαδή. 
Υπολογίζεται έτσι ότι η φούσκα που θα δημιουργηθεί από το αρχικό κεφάλαιο των 5δις που δανείστηκε το κράτος, θα παράγει αυτόματα στα θησαυροφυλάκια όλων όσων εμπλέκονται  σε αυτό το σύστημα «αξίες» χρήματος κοντά στα 15-17δις  ( τώρα αν θέλετε να μάθετε πώς γίνεται αυτό και έχετε υπομονή… περίπου 50’,   περιγράφεται πολύ αναλυτικά στο video “To χρήμα ως χρέος” που μπορείτε να δείτε με κλικ εδώ).
Στο τέλος, κάποιο ασφαλιστικό ταμείο, όπως το ΙΚΑ, θα ζητήσει να  “επενδύσει” τα διαθέσιμά του αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα από αυτή την δευτερογενή αγορά. Θα το φιλοδωρήσουν με ένα επιτόκιο κοντά στο 1,35%!!!

Ώρα τώρα με κατατρώει το ερώτημα: 
Πόσο συγκινημένος νοιώθει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον ακραιφνή «νέο πατριωτισμό» της τάξης, που τα συμφέροντά της με πάθος εξυπηρετεί;
 Περιττό να γράψουμε ότι ο λογαριασμός που έχουν ανοίξει για να καταθέσει ο κάθε Έλληνας «πατριώτης» από το υστέρημά του για την απόσβεση του χρέους απευθύνεται σε …κορόϊδα!!!
...και αν νομιζετε ότι τελειώσαμε..λάθος! Διαβάστε και αυτό εδώ