Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Το ΕΣΥ παραπαίει, ενώ οι επιχειρηματίες Υγείας, εν μέσω κρίσης, συνεχίζουν να ανεβάζουν τα κέρδη τους.


Ιδιαίτερα κατατοπιστικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Express.gr
Οι επιχειρηματίες, ιδιαίτερα στο χώρο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, εκμεταλλευόμενοι την απαξίωση του ΕΣΥ και την υπονόμευση του στη πράξη από τις διαδοχικές κυβερνήσεις, ακόμα και μέσα στη κρίση αυξάνουν τα κέρδη τους , αλλού με μεγαλύτερο αλλού με μικρότερο ρυθμό, ενώ οι οιωνοί παραμένουν άριστοι(!) και για το μέλλον .
Η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης ,που μεθοδεύει η κυβέρνηση σύμφωνα και με τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, αναμένεται να δώσει ώθηση στο τομέα των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων υγείας και αυτός με τη σειρά του ... κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο της υγείας

Ανοδικά κινήθηκε το 2009 ο κλάδος υπηρεσιών υγείας      


 Ο εγχώριος κλάδος των δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Hellastat ΑΕ.
 Η ανοδική πορεία του κλάδου συνεχίστηκε και το 2009, αν και με τάση επιβράδυνσης. Ωστόσο ο ανελαστικός χαρακτήρας των δαπανών υγείας αποτέλεσε ασπίδα προστασίας απέναντι στην αρνητική οικονομική συγκυρία.
 Η ανάπτυξη της ιδιωτικής υγείας έχει βασιστεί στην υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων και στη γρηγορότερη απόσβεση των επενδύσεων σε σχέση με άλλους κλάδους. Όμως το 2009 παρατηρήθηκε η τήρηση στάσης αναμονής αναφορικά με την περαιτέρω επέκταση σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ δόθηκε περισσότερη έμφαση στον έλεγχο των δαπανών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τομέας των μαιευτηρίων, όπου η αγορά είναι έντονα συγκεντρωμένη γύρω από το "Ιασώ", το "Μητέρα" και το "Λητώ". Στον τομέα αυτό εντοπίζονται υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας έναντι των γενικών κλινικών, γεγονός που συντηρεί τον ανταγωνισμό σε υψηλά επίπεδα.
Το 2009 στην αγορά εισήλθε το μαιευτήριο "Γαία" μέσω συνεργασίας του Ιατρικού Κέντρου με το Ερρίκος Ντυνάν ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2010 θα λειτουργήσει και το "Ρέα" στα νότια προάστια. Η πρώτη μονάδα έχει ήδη εντείνει τον τιμολογιακό ανταγωνισμό, κάτι το οποίο ενδέχεται να ενταθεί με την είσοδο του "Ρέα".
Στη μελέτη της Hellastat προκύπτει ότι η ανελαστική φύση των δαπανών υγείας δημιουργεί αισιοδοξία περαιτέρω ενίσχυσης των μεγεθών του κλάδου, αν και με μια τάση επιβράδυνσης.
Σημαντικές προοπτικές εξακολουθεί να προσφέρει η ανάπτυξη εκτός συνόρων, ιδίως σε βαλκανικές χώρες, όπου οι δημόσιες υποδομές υγείας βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.
Οι εταιρίες του κλάδου πρέπει να εστιάσουν σε στοχευμένες κινήσεις, όπως εκσυγχρονισμό και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών (μονάδες ογκολογίας, κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, υπηρεσίες μιας ημέρας κλπ.).
Βασικό παράγοντα πάντως περαιτέρω ανόδου θα αποτελέσει η ενίσχυση της διείσδυσης των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων υγείας, γεγονός που θα επιτρέψει την πρόσβαση σε ευρύ πελατολόγιο.
Αναφορικά με τον τομέα των μαιευτηρίων, εκτιμάται ότι η αγορά της Αττικής θα κορεστεί, δεδομένης και της πρόβλεψης για στασιμότητα των γεννήσεων τα επόμενα έτη. Συνεπώς, το ενδιαφέρον των ιδιωτών θα στραφεί στην περιφέρεια, όπου η παρουσία τους μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη.

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 134 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης συνοψίζονται στα εξής:
- Ο συνολικός κύκλος εργασιών του δείγματος των 134 κλινικών το 2008 συνέχισε να αυξάνεται, αν και με μια ελαφρά τάση υποχώρησης. Το τελευταίο έτος ανήλθε στα 1,49 δισ. ευρώ (+7,7% από το 2007), με το μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής την τελευταία 7ετία να διαμορφώνεται σε 14,5%.
 - Περίπου 9 στις 10 εταιρείες το 2008 βελτίωσαν το επίπεδο των πωλήσεών τους, οδηγώντας τη μέση μεταβολή του δείγματος στο 9,1%.
 - Το τελευταίο έτος η κερδοφορία του κλάδου χαρακτηρίστηκε από τάση συγκράτησης: τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν ελαφρώς στα 214,20 εκατ. ευρώ ενώ τα ΚΠΦ υποχώρησαν κατά 22,4%, στα 97,27 εκατ. ευρώ.
 - Περίπου το 68% των εταιριών (συνολικά 79) το 2008 εμφάνισε θετικά ΚΠΦ. Οι 34 από αυτές υπέστησαν κάμψη, ενώ 30 βελτίωσαν τα αποτελέσματα του 2007, ενώ η αντίστοιχη μέση μεταβολή διαμορφώθηκε σε -1,7%.
 - Αν και το περιθώριο μικτού κέρδους παρέμεινε σταθερό στο 22,6%, τα περιθώρια λειτουργικής και προ φόρων κερδοφορίας υποχώρησαν σε 13,2% και 5,5% αντίστοιχα.
- Η επενδυτική δραστηριότητα σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αντανακλάται στην επιβάρυνση της κεφαλαιακής μόχλευσης σε 1,6 προς 1. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 56%, χρηματοδοτώντας το 36,6% των κεφαλαίων.
 - Η γενική ρευστότητα τις τελευταίες χρήσεις διαγράφει τροχιά ελαφράς βελτίωσης, φθάνοντας το 2008 στο 1,15.
 - Ο εμπορικός κύκλος κυμαίνεται σε αρνητικά επίπεδα, διαμορφούμενος την τελευταία χρήση στις -8 ημέρες.
- Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων μειώθηκε από 13,1% σε 11,6%, συνιστώντας άμεση συνέπεια της υποχώρησης των περιθωρίων κερδοφορίας, διατηρείται ωστόσο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.