Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

"Μικρές εξεγέρσεις" :Από την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας


Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας συνεχίζει τις προβολές της, την Δευτέρα  12 Απριλίου 2010 ώρα 9.30 το βράδυ, στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης με την ταινία «Μικρές εξεγέρσεις» του Κυριάκου Κατζουράκη.

 Λίγα λόγια για την ταινία:
Σε μια κωμόπολη της Β. Ελλάδος ζει η Άννα. Δουλεύει με τον άντρα της τον Σπύρο σ’ ένα ξενοδοχείο. Ο Σπύρος είναι μπλεγμένος σε ύποπτες δουλειές και η σχέση τους είναι πολύ κακή.
Oι μόνες ανάσες στη ζωή της είναι η φιλία της με την Μαρίκα και οι πρόβες με τον ερασιτεχνικό θίασο της περιοχής.
Σε μια πρόβα στο καφενείο της πόλης την βλέπει ο Μάνος, περαστικός από κει, πηγαίνοντας για το Άγιο Όρος.
Ο Μάνος είναι μηχανικός και φωτογράφος, υπάλληλος στην πολεοδομία. Στα νιάτα του ήταν ζωγράφος, έχει παρατήσει όμως τη ζωγραφική, εδώ και χρόνια.
Έχει αναπτύξει έναν κυνισμό και στην ερωτική και στην επαγγελματική ζωή του.
Οι άμυνες του καταρρέουν , όταν βλέπει τις τοιχογραφίες του Πανσέληνου, και όταν μιλάει με τον Συμεών τον μοναχό φίλο του.
Απ’ την πρώτη στιγμή που βλέπει την Άννα γοητεύεται από την αλήθεια της.
Η Άννα στοιχειώνει τη σκέψη του.
Οι ζωές των δύο ηρώων ξεδιπλώνονται σε παράλληλη αφήγηση. Όταν συναντηθούν, παρακολουθούμε δύο ανθρώπους φτιαγμένους ο ένας για τον άλλον, τίποτε όμως δεν προοιωνίζει ότι θα υπάρξει σχέση. Η απροσδόκητη εγκυμοσύνη της Άννας, το βίαιο φευγιό από το σπίτι της, ο θάνατος του πατέρα της, κλεισμένος μέχρι τότε σε κάποιο ίδρυμα  δεν αφήνουν χώρο για τίποτε άλλο. Μέχρι λίγο πριν το τέλος της ταινίας έτσι φαίνεται τουλάχιστον.
Ο Μάνος και η Άννα τελικά συναντιούνται, έχοντας κερδίσει όμως εν τω μεταξύ τον αυτοσεβασμό τους, έναν ενθουσιασμό και μια αποφασιστικότητα που και οι δύο νόμιζαν  ότι είχαν χάσει για πάντα.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Κάτια Γέρου, που θα παρευρεθεί στην προβολή και θα συζητήσει μαζί μας