Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΚΕΡΚΥΡΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΟΣ


ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΚΕΡΚΥΡΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΟΣ
Τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μειώσεις μισθών και δώρων Πάσχα, αδείας, Χριστουγέννων στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, αυξήσεις ΦΠΑ, αυξήσεις στα καύσιμα, επιβολή φόρων ακόμα και στη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αυξήσεις έμμεσων φόρων), πλήττουν όχι μόνο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο αλλά όλα τα φτωχά και λαϊκά στρώματα. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ανάλογης μορφής μισθολογικά και άλλα  μέτρα θα ενταθούν για τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό τομέα.
Τα εργασιακά δικαιώματα και το μέλλον των γεωπόνων και των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα γενικότερα παραμένουν στο στόχαστρο της εργοδοσίας και των εταιρειών του κλάδου(εγχώριων και μη).
1) Η μείωση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις , η παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι αντίξοες συνθήκες εργασίας και η καθυστέρηση δεδουλευμένων(ειδικά στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις αλλά και βιομηχανίες της περιοχής μας) αποτελούν την καθημερινότητα των περισσότερων σ/φων. 
2)Έχουν μετατρέψει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε υπουργείο εφαρμογής όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Φημολογείται ότι θα βάλουν μπλοκάκι στον ΕΛΓΑ. Δουλειά με το μπλοκάκι(ΤΕΒΕ), 8μηνες-6μηνες-μέχρι και και 2μηνες συμβάσεις, πελατειακές σχέσεις, χάος στα επαγγελματικά δικαιώματα με πλήρη απαξίωση των πτυχίων.
3)Την ίδια ώρα τα κυκλώματα μεγαλεμπόρων-βιομηχάνων λυμαίνονται τα αγροτικά προϊόντα με αποτέλεσμα ο παραγωγός να λαμβάνει εξευτελιστικές τιμές και ο καταναλωτής να αγοράζει ακριβά.
Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι στα γεγονότα που επηρεάζουν το μέλλον μας. Μια χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει αναπτυξιακά εάν δεν έχει παραγωγή και συγκεκριμένα στην χώρα μας προστατευμένη πρωτογενή παραγωγή, αυτό πρέπει να το καταλάβουν άπαντες πριν να είναι πολύ αργά. Καθήκον δικό μας να τους το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία μπας και το χωνέψουν επιτέλους.
 Το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν την νομοθετική κατοχύρωση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ,την μείωση των συντάξιμων αποδοχών μας. Πολύ σύντομα θα φέρουν νομοσχέδια που θα απολύουν χιλιάδες εργαζομένους από το δημόσιο και θα απελευθερώνουν τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, θα καταργούν κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης.
Επιπλέον είναι ολοφάνερο ότι θα μειωθεί δραματικά ακόμη περισσότερο η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Η μείωση του τζίρου και τα «λουκέτα» θα πέσουν σαν επιδημία στη περιοχή μας.
Λένε ψέματα ότι τα μέτρα αυτά τα παίρνουν για να μειώσουν τα χρέη και τα ελλείμματα. Τα μέτρα αυτά τα παίρνουν για να μειώσουν το μισθολογικό κόστος, να καταργήσουν τα εργατικά δικαιώματα και να δώσουν τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους τραπεζίτες να αναπαράγουν τη δυνατότητα τους για  ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Αν ήθελαν να μειώσουν τα ελλείμματα και τα χρέη ξέρουν πολύ καλά από που έπρεπε να τα πάρουν. Τεράστια είναι τα κέρδη όλα τα χρόνια των μεγαλοεπιχειρηματιών των εφοπλιστών και των τραπεζιτών.
Αν δεν τους σταματήσουμε, θα ισοπεδώσουν κάθε κατακτημένο με αγώνες δικαίωμα! Το ΔΝΤ για την εμπλοκή του ζητάει απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και μείωση των μισθών κατά 20%. Πρέπει να τους σταματήσουμε.    
Και υπάρχει μόνο ένας δρόμος να τους σταματήσουμε:
Ο ανυποχώρητος ενωτικός ταξικός αγώνας που θα δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα κα θα στοχεύει:
Æ Στην ανάκληση και κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων
ÆΣτην αποτροπή των νέων ακόμη πιο βάρβαρων μέτρων.
Æ Στην κατάργηση  του Προγράμματος Σταθερότητας και την σύγκρουση με το ΔΝΤ.
Προφυλλάσουμε το σωματείο μας από φιλοεργοδοτικές και φιλοκυβερνητικές συμπεριφορές αλλά και από την χρησιμοποίηση του σε κομματικούς σχεδιασμούς και συντονιζόμαστε με άλλα σωματεία με αυτά τα κριτήρια.
Με βάση όλα τα παραπάνω αποφασίζουμε:
Α)Έλεγχο για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κόντρα σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία τις απολύσεις και την απλήρωτη εργασία. Καλούμε σε κατά τόπους πρωτοβουλίες για την απλήρωτη εργασία μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία. Παίρνουμε πρωτοβουλίες σε αυτή τη κατεύθυνση.
Β)Προσλήψεις τώρα στο δημόσιο, τον συνεταιριστικό και ιδιωτικό τομέα με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Ποιοτική αναβάθμιση του επιστημονικού μας ρόλου στους χώρους δουλειάς και στην παραγωγή. Πίεση σε Ομοσπονδία και ΠΟΣΓ για να φέρουν το ζήτημα ως κυρίαρχο στο Υπουργείο.
Γ)Κατάργηση της ελαστικής - ανασφάλιστης εργασίας των ρουσφετολογικών προσλήψεων και των πελατειακών σχέσεων. Να μην περάσει το μπλοκάκι στους οργανισμούς του δημοσίου. Καμμιά απόλυση με αφορμή το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Καλούμε τους Ηπειρωτικούς συλλόγους των Γεωπόνων και τον Κτηνιατρικό σύλλογο σε άμεση επανασύσταση της επιτροπής αγώνα για το ζήτημα των προσλήψεων και τις εργασιακές σχέσεις .ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Συντονιζόματε με το νέο ΔΣ της ΠΕΑΣΓΕ(Παννελήνια Ένωση Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων)  προβάλλοντας τη γνώμη μας για ένα ενιαίο συνδικάτο όλων των μισθωτών γεωπόνων.
Δ)Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά(επαναφορά της επετηρίδας στο δημόσιο). Ενιαία μορφωτικά- εργασιακά  δικαιώματα για όλους.
Ε)Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.1500 ευρώ κατώτερο μισθό(καμιά υπογραφή σε αυξήσεις κάτω από 10%) 5ήμερο-7ώρο-35ώρο. Εξουσιοδοτούμε το Δ.Σ να προχωρήσει σε κάλεσμα της Ομοσπονδίας και των υπόλοιπων σωματείων ανά την Ελλάδα σε κοινή συνάντηση για τη ΣΣΕ άμεσα.
Στ) Ενισχύουμε πρωτοβουλίες κοινού μετώπου με τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας για να μπορούνε να παράγουν και να ζούνε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους.

ΕΠΙΣΗΣ
1)                Αποφασίζουμε  24ωρη απεργία στις 22/4 ημέρα απεργίας της ΑΔΕΔΥ (για να υπάρχει συντονισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).
2)                Προσκαλούμε σε κοινή σύσκεψη όλα τα σωματεία που έχουν σοβαρά προβλήματα απλήρωτης εργασίας για να πάρουμε αποφάσεις κοινού μετώπου(επιτροπής αγώνα), ανάδειξης του ζητήματος, κινητοποιήσεων αλλά και κάθε άλλου μέσου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με συλλογικό τρόπο.
3)                 Καλούμε σε μόνιμο αγωνιστικό συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων για τα συνολικότερα κεντρικά ζητήματα(το καλύτερο θα ήταν με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων) σε επίπεδο Ιωαννίνων και Πρεβέζης(αλλά και πανελλαδικά) με βάση την πρόταση και το πλαίσιο που βάζουμε παραπάνω.. Πραγματοποιούμε συνελεύσεις το Μάιο σε Γιάννενα-Πρέβεζα.

ΤΟ Δ.Σ
                                                                                                                        18/4/2010