Αθήνα, 14 Απριλίου 2010
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Ο.Ε.Ν.Γ.Ε
Διανύουμε μια περίοδο παρατεινόμενης οικονομικής, δημοσιονομικής και κοινωνικής κρίσης. Τα κυβερνητικά μέτρα αποδείχθηκαν πολύ γρήγορα όχι μόνον κοινωνικά άδικα αλλά και αναποτελεσματικά. Δεν κατάφεραν να «εξευμενίσουν» τις αγορές και να εξασφαλίσουν τις δανειακές ανάγκες τις χώρας και δημιούργησαν ένα «εκρηκτικό μίγμα» οικονομικής ύφεσης, υψηλού πληθωρισμού, συρρίκνωσης των εισοδημάτων, αύξησης της ανεργίας, κερδοσκοπικών πιέσεων και τραπεζικής τοκογλυφίας. Πρόκειται για την πλήρη χρεοκοπία της πολιτικής και των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης, που
οδηγεί χωρίς την παραμικρή αντίσταση τη χώρα στο «ναρκοπέδιο» του ΔΝΤ ή σε ένα «μηχανισμό στήριξης» με «τεχνογνωσία» ΔΝΤ. Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι δραματικές για τα εργασιακά δικαιώματα, το Κοινωνικό Κράτος, ακόμα και για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Στα πλαίσια αυτά, η κυβερνητική πολιτική υγείας, ευθυγραμμισμένη απόλυτα με τις απαιτήσεις του Σύμφωνου Σταθερότητας της ΕΕ και του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αδυνατεί να δώσει λύσεις στα μείζονα προβλήματα που απασχολούν το ΕΣΥ και τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί έδωσαν την κρίσιμη αυτή περίοδο που κυριαρχεί η «δημοσιονομική τρομοκρατία» και η «κοινωνική μοιρολατρία», ένα συντονισμένο και δυναμικό συνδικαλιστικό αγώνα για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης.
Με την καθολική συμμετοχή των νοσοκομείων και των ΚΥ όλης της χώρας στις επισχέσεις εργασίας, με την ανάδειξη των γενικότερων προβλημάτων του ΕΣΥ και την ευνοϊκή στάση της κοινής γνώμης απέναντι στο κεντρικό πoλιτικό αίτημα μας «να μην πληρώσει την κρίση η δημόσια περίθαλψη», αναγκάστηκε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να δεσμευτούν ότι θα καταβληθούν στο σύνολο τους τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες Ιανουαρίου –
Φεβρουαρίου. Η έγκριση συμπληρωματικού κονδυλίου 11 εκατ. ευρώ, έστω και μόνο για το δίμηνο αυτό, συνιστά μια μικρή κυβερνητική υποχώρηση από την σκληρή γραμμή του «δωδεκατημορίου» και του «εξορθολογισμού» που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και η οποία οδηγούσε σε σοβαρές περικοπές εφημεριών που είχαν ήδη πραγματοποιηθεί. Η έκβαση αυτής της συνδικαλιστικής μάχης που δώσαμε, αποκτά ευρύτερη πολιτική σημασία αφού αποδεικνύει τη δυνατότητα των συλλογικών αγώνων να προκαλούν διαφοροποιήσεις και «ρωγμές» στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης .
Βεβαίως το συνολικό πρόβλημα της πληρωμής των εφημεριών δεν λύθηκε αφού δεν έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον πιστώσεις για τους επόμενους μήνες .Ακόμα και οι διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθούν στο ακέραιο όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2010 δεν επαληθεύτηκαν ακόμη.
Το φορολογικό νομοσχέδιο μάλιστα που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή, ανατρέπει τη Κλαδική Σύμβαση Εργασίας και το άρθρο 3 του Ν.3754/09 και περικόπτει δραματικά, μέσω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, τις συνολικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών που επιμένουν να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους. Οι πιστώσεις για ασφαλή προγράμματα εφημεριών του 2010 παραμένουν ανεπαρκείς και ταυτόχρονα διατηρείται σε ισχύ η οδηγία για μηνιαία αποδέσμευση του δωδεκατημορίου. Κανείς γιατρός δεν έχει προστεθεί στη δύναμη
των υποστελεχωμένων Τμημάτων από τους 2000 νέους γιατρούς που έπρεπε να εργάζονται στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ., και στο ΕΚΑΒ, από την 1η Ιουλίου 2009. Επίσης παρατηρείται πάγωμα των αναβαθμίσεων σε αρκετές περιπτώσεις, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου. Τέλος, ενώ διανύουμε το νομοθετημένο τρίμηνο για την επαναδιαπραγμάτευση της κλαδικής σύμβασης, το Υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν κάνει κανένα βήμα που
να πιστοποιεί ότι επιθυμεί μια νέα προωθητική συμφωνία με την ΟΕΝΓΕ, αλλά παραβιάζει στο μεγαλύτερο μέρος της την κλαδική συμφωνία της 1ης Δεκέμβρη του 2008 και το νόμο 3754/09.
Η γενικότερη κατάσταση του ΕΣΥ με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, είναι απογοητευτική τόσο για τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, όσο κυρίως για τους πολίτες που δεν έχουν άλλη επιλογή, λόγω της κρίσης, από τις δημόσιες υπηρεσίες περίθαλψης. Οι ανεπάρκειες και οι δυσλειτουργίες στους αξονικούς τομογράφους των δημόσιων νοσοκομείων που αποκάλυψε η «υπουργική ταλαιπωρία», είναι η «κορυφή του παγόβουνου» της προϊούσας απαξίωσης και συστηματικής κατεδάφισης του δημόσιου συστήματος υγείας και της συνακόλουθης καθημερινής και συστηματικής ταλαιπωρίας των ανώνυμων πολιτών της χώρας. Η επερχόμενη μετακύλιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις αρμοδιότητες του «Καλλικράτη» θα επιδεινώσει την ούτως ή άλλως κακή κατάσταση την οποία βιώνουν οι πολίτες.
Κατόπιν τούτων, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι βρίσκεται σε μετωπική αντιπαράθεση και ρήξη με την κυβερνητική πολιτική υγείας και
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ :
1.Την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στις 21 και 22 Απριλίου, σε συντονισμό και με άλλες Ομοσπονδίες Εργαζομένων. Επίσης προσανατολίζεται σε απεργιακή κινητοποίηση το Μάιο.
2.Κηρύσσει την Πέμπτη 6 Μαΐου ημέρα υγείας σε κάθε νομό και απευθύνεται στα Εργατικά Κέντρα, τα τοπικά σωματεία και τα σωματεία υγειονομικών, τους συλλόγους νεφροπαθών και καρκινοπαθών για κινητοποίηση, συλλαλητήριο, πορεία υπό την αιγίδα της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών.
3.Καλύπτει πλήρως όλες τις Ενώσεις που συνεχίζουν τις επισχέσεις εργασίας για ασφαλή και ποιοτικά προγράμματα εφημέρευσης και την καταβολή στο σύνολό τους των δεδουλευμένων εφημεριών. Καλεί την κυβέρνηση να προσαυξήσει το σημερινό επικίνδυνα περικομμένο κονδύλιο εφημεριών κατά 100 εκατ. ευρώ.
4.Η ΟΕΝΓΕ επιμένει αμετακίνητα στην κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης. Προτείνει ιδιαίτερα στα Επιστημονικά Συμβούλια, αλλά και στις Πενταμελείς Επιτροπές και τις Ενώσεις Γιατρών της χώρας να απορρίψουν κατηγορηματικά κάθε απόπειρα των Διοικήσεων για περικοπές ή μετατροπές εφημεριών και να εξαντλήσουν κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέτρο. Επίσης καλεί του Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, τους Τομεάρχες και τους Διευθυντές Τμημάτων να μην αποδεχτούν να λειτουργήσουν ως εντολοδόχοι των Διοικήσεων και να συμπορευτούν με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους στις δύσκολες αυτές περιστάσεις.
5.Δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε κατάθεση μηνύσεων εναντίον όλων εκείνων (Διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων, Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας και Τμημάτων) που παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας επιχειρούν να τροποποιήσουν τα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και τις ανθρώπινες αντοχές των γιατρών. Επίσης θεωρούμε ότι η υπουργός Υγείας πέραν των πολιτικών φέρει σαφώς και ποινικές ευθύνες για τον κίνδυνο στο οποίο τίθεται καθημερινά η ζωή και η σωματική ακεραιότητα χιλιάδων ασθενών.
6.Εφόσον η κυβέρνηση, παρά την απαίτησή μας για καθολική υλοποίηση της κλαδικής συμφωνίας, επιμένει οριστικά στη μονομερή καταστρατήγησή της, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί από τον Μάιο δεν συναινούν πλέον στην παραβίαση της νομοθεσίας για τα ανώτατα όρια υπερωριακής εργασίας και δεν δεσμεύονται για την κάλυψη των εφημεριών των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.
7.Από 1ης Μαΐου, βασιζόμενοι σε τεκμηρίωση των νομικών μας συμβούλων, προχωρούμε σε επίσχεση εργασίας από όλα τα τακτικά καθήκοντα (εξωτερικά ιατρεία, συμμετοχή σε επιτροπές, έκδοση πιστοποιητικών κλπ) μέχρι να καταλήξουμε σε νέα κλαδική συμφωνία, που θα υλοποιεί τις διατάξεις εκείνης που συνυπογράψαμε την 1η Δεκεμβρίου 2008 και θα εξασφαλίζει την έγκαιρη αμοιβή ασφαλών και ποιοτικών προγραμμάτων εφημέρευσης. Από 1ης Ιουνίου, εάν η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της, τότε οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε γενικευμένη και επ΄ αόριστον επίσχεση.
8.Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το παρόν και το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης που σήμερα διακυβεύεται από τα κυβερνητικά μέτρα και το σύμφωνο σταθερότητας. Ως έκφραση αυτής της αγανάκτησης και της οργής μας από τη συνεχιζόμενη κοροϊδία εις βάρος μας δηλώνουμε την πρόθεσή μας να υποβάλλουμε οι ειδικευμένοι γιατροί ομαδικές παραιτήσεις από το ΕΣΥ.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή 7 Μαΐου 2010.
Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ