Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα δημοσιεύματα(κλικ εδώ) ότι στόχος της κυβέρνησης είναι από τη μια να δημιουργήσει άμεσα ένα νομικό πλέγμα που θα καθιστά "λίαν επώδυνη" την απόφαση εργαζομένων να αποχωρήσουν πρόωρα από την εργασία (καθιστώντας τις συντάξιμες αποδοχές σε μια τέτοια περίπτωση πολύ μικρές αλλά και θέτοντας άμεσα και τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης υψηλότερα ) και από την άλλη, με ένα άλλο πλέγμα μέτρων, να οδηγήσει τους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται μετά το 2018, «εκουσίως» να παραμείνουν στην εργασία μέχρι τα βαθειά γεράματα .
Στη δεύτερη αυτή περίπτωση (δηλαδή για συνταξιοδότηση μετά το 2018 ) το σενάριο θα περιλαμβάνει: Διαφορετικούς συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης ανάλογα αφενός τα έτη ασφάλισης και αφετέρου την ηλικία εξόδου.
Πιο απλά :H σύνταξη θα υπολογίζεται με διαφορετικό συντελεστή στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος βγει με 30 έτη ασφάλισης, άλλος υπολογισμός θα γίνεται με 35 ή 40 έτη εργασίας και θα ισχύει εντελώς διαφορετικός συντελεστής στο 65ο ή το 68ο έτος της ηλικίας.
Για να γίνει πιο κατανοητή ακόμα η μεθόδευση: Μέχρι σήμερα για κάθε χρόνο ασφάλισης υπάρχει, χονδρικά, ένας συντελεστής 2% επί των συντάξιμων αποδοχών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αν κάποιος βγει στην σύνταξη με 35 χρόνια υπηρεσίας να παίρνει σύνταξη το 70% των συντάξιμων αποδοχών. Δηλαδή αν ένας ασφαλισμένος είχε συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ (μέσος όρος αμοιβών τελευταίας πενταετίας) και 35 χρόνια θα έπαιρνε σύνταξη 1.400 ευρώ.
Τώρα όμως τα δεδομένα για τον υπολογισμό της σύνταξης αλλάζουν:
*Ο συντελεστής θα ξεκινάει από το 1,5% στο 10ο έτος ασφάλισης και θα ανεβαίνει κλιμακωτά έως το 2% για το 40ό έτος ασφάλισης, και
*ένα δεύτερος συντελεστής θα προστίθεται στο 63ο έτος και θα κλιμακώνεται μέχρι το 68ο.
Με τις αλλαγές στους συντελεστές ένας εργαζόμενος που θα βγει στη σύνταξη με 30 έτη ασφάλισης στο 67ο έτος θα τείνει να πάρει την ίδια σύνταξη με κάποιον που έχει 37 έτη ασφάλισης, αλλά επέλεξε να βγει στη σύνταξη νωρίτερα στο 62ο έτος, ακόμα και αν οι δυο έχουν ίδιο μισθό. Η μεγαλύτερη σύνταξη θα δίνεται στο 68ο έτος με 40 έτη ασφάλισης(!)
Αν κάποιος καλύψει τα δύο αυτά κριτήρια θα πάρει σύνταξη η οποία θα είναι περίπου ίδια με αυτή που εισπράττει σήμερα όποιος βγαίνει με πλήρη σύνταξη.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι περικοπές θα κυμαίνονται πέριξ του 20%, με την ποινή να φτάνει ακόμη και στο 30% εάν ο ασφαλισμένος βγει στη σύνταξη πριν το 60ο έτος.
Να σημειωθεί ότι το 2018 η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές κατά την τελευταία-καλύτερη 10ετία (2008-2017).