Επανάληψη καλών προθέσεων έκανε πάλι η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στη Βουλή , απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στο δημόσιο σύστημα υγείας(κλικ εδώ).
Μεταξύ άλλων:
Ισχυρίστηκε ότι αν υπάρχει σήμερα στη χώρα μας ένα εθνικό σύστημα υγείας αυτό οφείλεται στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αυτό οφείλεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ από την δεκαετία του ’80 και στη συνέχεια, έκανε για πρώτη φορά πράξη στη χώρα μας ένα οργανωμένο κοινωνικό κράτος, όπου φυσικά το εθνικό σύστημα υγείας είναι στην καρδιά αυτού του κοινωνικού κράτους.
Παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλημάτων τα οποία όπως όμως είπε έχουν να κάνουν με διαχρονικές διαστάσεις του προβλήματος, άλλες έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση και την απαξίωση που έχει βιώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Ζήτησε να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος για τις αναγκαίες αλλαγές ώστε το ΕΣΥ να γίνει πιο αποτελεσματικό.
Για τις προσλήψεις γιατρών επανέλαβε:
Ήδη είναι στα στάδιο της προκήρυξης επτακόσιες ογδόντα έξι θέσεις, σε προβλεπόμενες κενές οργανικές θέσεις.
Έχουν υπογραφεί πριν από το Πάσχα εννιακόσιες δεκαπέντε θέσεις, όπου η κατανομή έχει γίνει σε συνεργασία και σε διάλογο με την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. και οι προκηρύξεις αυτές είναι στο στάδιο κατά το οποίο έχουν φθάσει στις Δ.Υ.ΠΕ. και στα νοσοκομεία, με στόχο να έχουν προκηρυχθεί μέχρι τον Ιουνιο .
Εκκρεμεί ακόμα η προκήρυξη διακοσίων πενήντα θέσεων ειδικευομένων, όπου για τις περισσότερες έχει ήδη υπάρξει και έγκριση του ΚΕΣΥ.
Πρόκειται να προκηρυχθούν και ογδόντα τέσσερις θέσεις γιατρών-μονίμων επιμελητών Β΄- για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Για τις προσλήψεις νοσηλευτών:
Θα βγει τον επόμενο μήνα προκήρυξη για τις άλλες τρεις χιλιάδες θέσεις νοσηλευτών.
Για την προηγούμενη προκήρυξη που είχε βγει στα τέλη Δεκεμβρίου 2009 , η προθεσμία έχει λήξει και αυτή τη στιγμή από το ΑΣΕΠ γίνεται η διαλογή των συγκεκριμένων υποψηφίων.
Προανήγγειλε παρεμβάσεις στο καθεστώς εφημέρευσης των γιατρών .
Η συγκεκριμένη διατύπωση ήταν:
«…οφείλουμε μέσα από διάλογο και χωρίς κανέναν αιφνιδιασμό και μέσα από συζήτηση να δούμε πραγματικά πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε για το μέλλον ένα σύστημα, το οποίο να είναι ένα σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων όσον αφορά την εφημέρευση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας. Διότι ξέρουμε ότι άλλες ανάγκες έχουν τα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου -της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- και άλλες ανάγκες τα νοσοκομεία των περιφερειών. Επίσης ξέρουμε και τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Και το λέω αυτό, γιατί είναι ένα από τα θέματα που πάντα θέτουν και οι συνάδελφοι Βουλευτές που έρχονται από την περιφέρεια».
Διαβεβαίωσε για αξιοποίηση κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ για τις μονάδες υγείας αλλά και για προμήθεια του αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού ( μαγνητικούς, αξονικούς τομογράφους κλπ) .
Εξέφρασε τη πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το ΕΚΑΒ, τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, προκειμένου να μπορέσει να υπάρχει η αποτελεσματική ανάπτυξή του και με περιφερειακό σύστημα και διασύνδεση και δικτύωση σε όλη την Ελλάδα.
Εξέφρασε τη πρόθεση της ιδίας ως υπουργού να στηρίξει το αίτημα ένταξης των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, στο πλαίσο της γενικότερης συζήτησης για το ασφαλιστικό σύστημα.
Διαβεβαίωσε ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» επ’ ουδενί δεν έρχεται να θίξει την ενότητα ή την ανάπτυξη και την προοπτική του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ισχυρίστηκε ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» απλώς έρχεται να στηρίξει σε επίπεδο περιφερειακής αιρετής αυτοδιοίκησης και ισχυρού δήμου μια σειρά από αρμοδιότητες, εποπτικές -κατά κύριο ρόλο- που όσον αφορά τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας ασκούνται σήμερα από τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών.