Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα:
Κάτω από την εποπτεία των επιτηρητών ΕΕ και ΔΝΤ, η κυβέρνηση επισπεύδει τις αντεργατικές ανατροπές στο καθεστώς ασφάλισης και συνταξιοδότησης.
Υπολογίζεται ότι εντός του μήνα, θα έχει καταρτιστεί ένα προσχέδιο σχεδίου νόμου, ενώ το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή ώστε να γίνει νόμος, μέσα στο Μάιο.
Θεωρείται πλέον σίγουρο, κάποιες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων να ισχύσουν πολύ πριν από το 2018, ίσως ακόμη κι από του χρόνου.
Οι όποιες αντεργατικές ανατροπές αποφασιστούν θα συνδυαστούν και με αυτές του 2018 .
Για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2018 έως και το 2030 (έτος κατά το οποίο ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται βάσει του συνολικού εργασιακού βίου) θα ισχύσει ένα διπλό σύστημα υπολογισμού, με "εσωτερικές διακυμάνσεις".
Ενιαίο σύστημα θα έχουμε μετά το 2030, αφού όλοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες θα συνταξιοδοτούνται με τους ίδιους όρους.
Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μέσα στην παρούσα 5ετία, ώστε στο τέλος του 2015 ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης να έχει αυξηθεί στο 63,5. Έτσι, με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου θα μπει τέλος στο καθεστώς των εθελούσιων εξόδων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Εντός του 2011 θα ισχύσει νέο καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που θα προβλέπει διαδικασίες «επικαιροποίησης» της λίστας.
Θα αναστέλλεται η σύνταξη και στο Δημόσιο, όταν ο δικαιούχος που αναλαμβάνει εργασία βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.
Σε περίπτωση ανάληψης νέας εργασίας η ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική και στο τέλος θα προσαυξάνεται η σύνταξη.
Θεσμοθετείται παράλληλη ασφάλιση για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, που έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993.
Θα επανεξεταστούν σε κεντρικό επίπεδο, οι αναπηρικές συντάξεις
Το "πέναλτι" -6% στη σύνταξη για κάθε χρόνο που ο ασφαλισμένος βγαίνει νωρίτερα στη σύνταξη, θα επεκταθεί και στο δημόσιο και θα εφαρμοστεί όχι από το 2013 όπως προβλέπει ο νόμος Πετραλιά αλλά από το 2011. Το μέτρο το επισπεύδει η κυβέρνηση για να αποτρέψει εργαζόμενους από την πρόωρη αποχώρηση (κάνοντάς την οικονομικά ασύμφορη) και να τους αναγκάσει να παρατέινουν την παραμονή τους στην εργασία.
Το 2011 θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις στο θέμα της διαδοχικής ασφάλισης..