Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι...

Του  Πάνου Μαραγκού από το "ΕΘΝΟΣ"

Αυτό δεν είναι δολοφονική επίθεση;

Επειδή τα κανάλια των μεγαλοεπιχειρηματιών , μεγαλοεκδοτών και εφοπλιστών  δημιουργούν, με βάση τις μεθόδους του δασκάλου τους Γκαίμπελς,  μια ψεύτικη πραγματικότητα, παρουσιάζουμε ένα βίντεο που δείχνει την δολοφονική μανία των δυνάμεων καταστολής στην απεργιακή διαδήλωση της 23ης Φεβρουαρίου.


Προσέξτε την μηχανοκίνητη μονάδα πώς  επιτίθεται στους διαδηλωτές και πώς  ένας μπάτσος, γιατί περί μπάτσου πρόκειται, χτυπά ένα διαδηλωτή.
Πρόκειται για εν ψυχρώ προσπάθεια να δολοφονήσει ή να σακατέψει τον  διαδηλωτή
Μετά από αυτό το χτύπημα, ακολούθησε αυτό που εμφάνιζαν κατα κόρο τα κανάλια δείχνοντας... ενα  φλεγόμενο αστυνομικό.Τα κανάλια όμως έδειξαν μόνο  τον …φλεγόμενο στυνομικό.

Αλλά έτσι είναι η ενημέρωση των  επίσημων ΜΜΕ στη χώρα της κυβέρνησης των ποκοπίκο.


Τι έγινε ρε Υπουργέ Προ-Πο ;
Κατάπιες τη γλώσσα σου;

ΥΓ:Τώρα ξέρουμε ποιος θα είναι ο ένοχος Αν έχουμε σακατεμένους ή  νεκρούς καποια στιγμή στις διαδηλώσεις

Η ΚΕΡΑΤΕΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ένα θαυμάσιο Βίντεο από την ιστοσελίδα aformi


keratea from www.aformi.gr on Vimeo.

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Προαναγγέλλουν χρεοκοπία

Είχαμε, με προηγούμενη ανάρτησή μας, γράψει σχετικά ...(κλικ εδώ).
Διαβάστε σήμερα (κλικ στη παρακάτω  εικόνα), τι ακριβώς γράφει η εφημερίδα "Πριν"που κυκλοφορεί.
Πέρα από τα άλλα, πάνε και για αναδιάρθρωση του χρέους(!) και για μνημόνια.. εις τους αιώνες των αιώνων αμήν.
Και συνταγματικά κατοχυρωμένα!!!

Επικαιροποίηση της Βαρβαρότητας...(4ον ...και τελευταίο)


…Συνέχεια από το προηγούμενο  (κλικ εδώ)


Μια ελεύθερη  υποκειμενική  μετάφραση αποσπασμάτων του επικαιροποιημένου μνημονίου Νο 4

Κείμενο
Υγεία. Εν τω μεταξύ, μία ανεξάρτητη ομάδα δράσης έχει διορισθεί για να χαράξει μία συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Θα παραγάγει μία προκαταρκτική έκθεση μέχρι το τέλος Μαρτίου και μία τελική έκθεση μέχρι το τέλος Μαΐου του 2011 ορίζοντας τις μορφές πολιτικής και τους ποσοτικούς στόχους σε συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υπηρεσιών, των φαρμακευτικών δαπανών, της χρηματοδότησης και της
διακυβέρνησης του συστήματος υγείας καθώς και των συστημάτων λογιστικής και αξιολόγησης. Με βάση αυτή την έκθεση η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα δράσεως μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011.(ΣΕΛ 11-12)

Μετάφραση
Με τη μεταρρύθμιση που επιχειρούμε στο σύστημα υγείας:
*Θα μειώσουμε σε ένα minimum τις παροχές υπηρεσιών υγείας  που καλύπτουν τα ταμεία , άρα όποιος θέλει κάτι  περισσότερο θα πληρώνει από τη τσέπη του με ρευστό ή θα καταφεύγει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
*Θα μειώσουμε το ποσοστό της φαρμακευτικής κάλυψης που καλύπτουν τα ταμεία.
*Θα βάλουμε ένα «κατώφλι» εξετάσεων που θα μπορεί να κάνει κάποιος ετησίως και οι οποίες θα έχουν μια σχετική ασφαλιστική κάλυψη και οποιοσδήποτε ξεπερνά αυτό το «κατώφλι», θα πληρώνει εξ ολοκλήρου από την τσέπη του .
Το «κατώφλι» θα είναι τέτοιο  που σχεδόν οι πάντες θα το ξεπερνούν, οπότε και οι πάντες θα πληρώνουν από την τσέπη τους.
*Θα βρούμε νέους τρόπους  χρηματοδότησης των νοσηλευτικών μονάδων.Κρατική χρηματοδότηση τέλος. Τα  δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να  αυτοχρηματοδοτούνται , δηλαδή να τα παίρνουν από τις τσέπες  των εργαζομένων και από τα ταμεία και να καλύπτουν όλες  τις ανάγκες τους.
Αν δεν τα καταφέρνουν: κλείνουν ή καταφεύγουν στις τράπεζες για δανειοδότηση,  υποθηκεύοντας ότι έχουν και δεν έχουν.
*Μέσω των συγχωνεύσεων αλλάζουμε και  τον τρόπο διοίκησης των  νοσοκομειακών trusts. Επειδή οι περισσότεροι εκ των διοικητών που έχουμε τώρα δεν μπορούν να διοικήσουν ούτε περίπτερο , πολύ δε περισσότερο νοσοκομειακά συγκροτήματα,  και επειδή έχουμε και κάποιες διεθνείς …υποχρεώσεις (το πιάσατε το υπονοούμενο ε;), καταφεύγουμε σε διεθνή διαγωνισμό για την ανεύρεση managers.  Τον διαγωνισμό αυτόν , ως δια μαγείας, από τώρα σας λέμε ότι τον κερδίζουν... γερμανικές εταιρείες εξειδικευμένες στο νοσοκομειακό management.


Κείμενο
Διαχείριση χρέους και περιουσίας. Σκοπεύουμε να εντατικοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για αποκρατικοποιήσεις για να συμβάλουμε στην μείωση του δημοσίου χρέους, να διευκολύνουμε μία πιο βαθμιαία επιστροφή στις αγορές ομολόγων και να διευκολύνουμε τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού (spreads).(ΣΕΛ14-15)
 H κυβέρνηση σχεδιάζει να κλιμακώσει σημαντικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέχρι και το 2013 θα οριστικοποιηθεί, λαμβάνοντας ως σημείο εκκίνησης το υφιστάμενο σχέδιο για την περίοδο 2011-13 (το οποίο καλύπτει, μεταξύ άλλων, τους σιδηροδρόμους, τα αεροδρόμια, το ταχυδρομείο, τις εταιρίες παροχής ύδατος, τα λιμάνια, τις κρατικές τράπεζες και τις εταιρίες τυχερών παιγνίων) και επίσης θα χρησιμοποιήσει ως σημείο εκκίνησης τα σχέδια αναδιάρθρωσης των δημόσιων επιχειρήσεων (τα οποία θα προσδιορίζουν τα νομικά πρόσωπα/φορείς για αποκρατικοποίηση, όπως προαναφέρθηκε).Ως βασικό πρόσθετο συστατικό στοιχείο, θα ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου μία καταγραφή των εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτίμησης της εμπορικής αξίας ανά περίπτωση. Μέχρι το τέλος του έτους θα επεκτείνουμε την καταγραφή και σε άλλα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν προοπτική εμπορικής εκμετάλλευσης. Το σχέδιο θα στοχεύει σε έσοδα περίπου 15 δις ευρώ έως το τέλος του
 προγράμματος και αναμένουμε ο ρυθμός αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου να εντατικοποιηθεί στα επόμενα χρόνια.(ΣΕΛ 15)


Μετάφραση
 Όλα τα «ασημικά» βγαίνουν για πούλημα , γιατί στην ουσία για πούλημα θα πρόκειται  και το χρήμα που θα εισπραχθεί θα πάει για την απόσβεση μέρους του δημοσίου χρέους .


Κείμενο
Πολιτικές για το χρηματοπιστωτικό τομέα.
Πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναμένεται να βοηθήσουν στην διατήρηση ενός επαρκούς συστήματος ρευστότητας.
Ως προσωρινό μέτρο, η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για επέκταση εγγυήσεων του Ελληνικού δημοσίου σε μη καλυμένα τραπεζικά ομόλογα (προτείνεται ως διαρθρωτικό ορόσημο για το τέλος Μαρτίου). Η επέκταση θα αντιστοιχεί σε ποσό 30 δις Ευρώ και το πλαίσιο εγγυήσεων θα υπόκειται σε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σελ 16)

Μετάφραση
Παρέχουμε άλλα 30 δις ευρώ στους τραπεζίτες!!!
Πόσα δώσαμε μέχρι τώρα;
Για διαβάστε  εδώ και κρατηθείτε καλά από το κάθισμά σας! 
(3 μεγάλα πακέτα των 28, των 15 και των 25 δις ευρώ τα οποία οι τράπεζες τα αξιοποίησαν όλα ή σχεδόν όλα =68 δις ευρώ + 30 δις ευρώ  που τους δίνουμε τώρα =98 δις ευρώ!!!). Ενταξει μπορεί και κάποια  να μην είναι είναι ρευστό ...αλλά "εγγυήσεις".
Καταλάβατε βρε κορόιδα γιατί σας ρημάζουμε με το ένα μνημόνιο πίσω από το άλλο;
Παίρνουμε το χρήμα και το δίνουμε στους τραπεζίτες!!!


Κείμενο
Η αναδιάρθρωση των κρατικών τραπεζών προχωρεί.
Επίσης λαμβάνουμε μέτρα για την άρση των εμποδίων που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση των κρατικών τραπεζών, και μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2011 σκοπεύουμε να καταθέσουμε νομοθετικές αλλαγές οι οποίες θα θέσουν όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους υπό το ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα,
ανεξάρτητα από τον τύπο ιδιοκτησίας της τράπεζας (σελ 17)

Μετάφραση
Αφού θα ιδιωτικοποιήσουμε και τους τραπεζοϋπαλλήλους των κρατικών τραπεζών, αντιλαμβάνεστε ότι βασικός στόχος μας είναι, σε ένα βάθος χρόνου, να ψάχνετε να βρείτε εργαζόμενο με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου… με το φανό του Διογένη.
Για να μπορούμε να απολύουμε και κάποιες χιλιάδες βρε, όποτε θέλουμε!

Κείμενο
Πολιτική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση, για να ενθαρρύνει μεγαλύτερη μισθοδοτική ευελιξία επέτρεψε τη σύναψη ειδικών συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο επιχειρήσεων. Αυτές οι συμβάσεις υπέκειντο σε κάποιους όρους, συμπεριλαμβανομένης της μη δεσμευτικής αξιολόγησης από την Επιθεώρηση Εργασίας (η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους της κυβέρνησης, των κοινωνικών εταίρων και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης) και της συναίνεσης εκ μέρους των κλαδικών σωματείων σε μικρές εταιρίες. Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης και υπογραμμίζει το δικαίωμα των κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν τις ειδικές συμφωνίες σε επίπεδο επιχειρήσεων, και επίσης επανεπιβεβαιώνει τη μη δεσμευτική φύση των εκτιμήσεων της Επιθεώρησης Εργασίας. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τροποποιήσει τη νομοθεσία μέχρι το τέλος Ιουλίου εάν αποδειχθεί αναγκαίο για να στηρίξει μεγαλύτερη μισθοδοτική ευελιξία σε επίπεδο επιχειρήσεων. (ΣΕΛ 19)

Μετάφραση
*Διαλύσαμε τις εργασιακές σχέσεις , καταργήσαμε τις συλλογικές συμβάσεις και τις αντικαταστήσαμε με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, για να μπορεί ο εργοδότης να δίνει χαμηλότερο μεροκάματο και μισθό από τον προβλεπόμενο από τις συλλογικές συμβάσεις (αρκεί να συμφωνήσει το επιχειρησιακό σωματείο).
Αμέσως έτρεξαν οι εργοδότες και έβαλαν μπιστικούς τους  και κατέθεσαν αίτηση για 700 περίπου επιχειρησιακά σωματεία (στην ουσία όργανα των εργοδοτών) σε όλη την Ελλάδα για να μη μείνει ξεκρέμαστη η μεταρρύθμισή μας!
*Όμως αν αποδειχτεί αναγκαίο, είμαστε διατεθειμένοι μέχρι τον Ιούλη να δώσουμε «μεγαλύτερη μισθοδοτική ευελιξία» (τι αθώες εκφράσεις που χρησιμοποιούμε ε;), δηλαδή βρε παιδιά, να καταργήσουμε… και τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και να θεσπίσουμε τις …ατομικές συμβάσεις!!!
Έτσι θα μπορεί ο κάθε εργοδότης να σας δίνει για μεροκάματο και μισθό, ό,τι έχει …ευχαρίστηση!
10 ευρώ μεροκάματο, βρε παιδί μου, έχει ευχαρίστηση;
10 ευρώ θα πάρεις!
200 ευρώ μηνιαίο μισθό έχει ευχαρίστηση να σου δώσει;
200 ευρώ το μήνα θα πάρεις!
Σε αυτά τα πράγματα δε χωρούν καταναγκασμοί και επιθεωρήσεις εργασίας  .
Είναι... να σου βγαίνει από μέσα σου.

Κείμενο
Επίσης θα αναλάβουμε την υποχρέωση να προβούμε σε κάποια μορφή απελευθέρωσης σε συγκεκριμένους κλάδους κατά την διάρκεια του 2011
Πέρα από αυτούς τους βασικούς κλάδους ένα άλλο σημαντικό κεντρικό σημείο θα είναι η απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας συμπεριλαμβανομένων των εξής:
(i) της ανταγωνιστικής πρόσβασης στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη
(ii) της βαθμιαίας απελευθέρωσης των τιμολογίων
 (iii) της αποδέσμευσης της μεταφοράς και διανομής από την παραγωγή και (iv) σχεδίου για την απονομή της διαχείρισης των υδατίνων πόρων σε ανεξάρτητο φορέα. Σελ 21)


Μετάφραση
*Ξεπουλάμε την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους και απελευθερώνουμε τα τιμολόγια!
*Άντε βρε σε μερικούς μήνες θα τρώτε , θα διαβάζετε και θα συζητάτε στο σπίτι σας με το φως των κεριών!
Τόσο ρομαντικά!  
Όπως στην …κατοχή οι παππούδες και οι πατεράδες σας!

                            ΤΕΛΟΣ


Την επιμέλεια του  αρχικού κειμένου είχε η κυβέρνηση  των …Κουίσλιγκ!

Την ελεύθερη απόδοση του κειμένου η Αγωνιστική Παρέμβαση

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ!!!

Του ΣΤΑΘΗ από την "Ελευθεροτυπία"

Κύριε Πρωθυπουργέ γνωρίζετε πού βαδίζετε;

300 άνθρωποι, 300 απεργοί πείνας βαδίζουν  κατευθείαν προς το  θάνατο.
300 ζωές έρμαιες, ζητούν  από την κυβέρνηση, την Ελληνική πολιτεία το αυτονόητο.
Να τους δώσετε το δικαίωμα σε ό,τι τους έχει απομείνει .
Στην ελπίδα.
Στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή
Οι θεσμοθετημένοι τρόποι διεκδίκησης των δικών μας  κοινωνιών, της δικής μας κουλτούρας,  δεν έφεραν   αποτέλεσμα .
Διάλεξαν, με βάση την κουλτούρα τους, το μοναδικό μέσο που είχαν για  να διεκδικήσουν ένα παράθυρο στην ελπίδα για μια πιο αξιοπρεπή ζωή.
Την ίδια τους τη ζωή.
Το ίδιο μέσο που κατά καιρούς έχουν διαλέξει και οι μάρτυρες της Παλαιστινιακής  Ιντιφάντα και οι αγωνιστές στα Τούρκικα «λευκά κελιά».

Εσείς διαλέξατε να υπογράψετε τα «Δουβλίνα».
Εσείς διαλέξατε και συμφωνήσατε με τους ευρωπαίους εταίρους σας  να μετατρέψετε τη χώρα μας σε μια τεράστια αποθήκη απελπισμένων ψυχών, έναντι πινακίου φακής και ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
Εσείς έχετε την αυταπάτη ότι τα τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα, που διατρέχουν από χιλιετίες την παγκόσμια ιστορία και έχουν συγκεκριμένες αιτίες που ως μορφωμένος άνθρωπος τις γνωρίζετε, μπορούν να σταματήσουν με φράχτες , με Frontex, με κυνήγι μαγισσών.

Τα μεταναστατευτικά ρεύματα ελέγχονται μόνο με  αντιμετώπιση των αιτίων που τα προκαλούν. Και αυτά είναι η  ανείπωτη φτώχια, η ληστρική εκμετάλλευση ,  οι πόλεμοι, οι κλιματολογικές αλλαγές και  περιβαλλοντικές καταστροφές  και τα αυταρχικά καθεστώτα.

Εσείς αντί να συμβάλετε μαζί με τον Ελληνικό λαό  αλλά και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς στην αντιμετώπιση των αιτίων αυτών, πήρατε τη δάδα και ανάψατε το φυτίλι.

Η έκρηξη όμως που θα επακολουθήσει καθώς ένας ένας αυτοί οι άνθρωποι θα φεύγουν από τη ζωή, δεν θα τινάξει στον αέρα μόνο  εσάς και την κυβέρνηση σας.Εσείς έτσι κι αλλιώς έχετε  υπογράψει την πολιτική σας  καταδίκη.

Θα τινάξει στον αέρα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.


«Φάτε φιλέτο και αστακό και στείλτε στο λαό τον λογαριασμό»

Πέρα από αυτά που αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα (κλικ εδώ) είχαμε στις 21 Φλεβαρη και την τυχαία συνεύρεση  διαδηλωτών της ΕΘΕΛ με το  γευματίζοντα  (πάλαι ποτέ αρχισυνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ) Πρωτόπαπα ,    ( δείτε το βίντεο και ακούστε τα ευρηματικά συνθήματα αγανάκτησης : «να σου κάτσει στο λαιμό» όπως  και το εκπληκτικό «Φάτε φιλέτο και αστακό και στείλτε στο λαό τον λογαριασμό») .    Στις 25 Φλεβάρη είχαμε και  νέο συμβάν, με το υφυπουργό Οικονομικών Σαχινίδη στο Βόλο, με τους διαδηλωτές να κραυγάζουν το «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ληστεύει το λαό» και τρία μέλη του κινήματος “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” να μπαίνουν στην περικυκλωμένη από ΜΑΤ  αίθουσα της ομιλίας του και να καταγγέλλουν  τον Σαχινίδη και  το κράτος των εργολάβων και των πραγματικών τζαμπαζήδων. 
Φυσικά τους έβγαλαν άρον άρον σηκωτούς από την αίθουσα!



νέα φραγκοκρατία ...

Επειδή ο Παπανδρέου , ο Παπακωνσταντίνου, ο Λοβέρδος και γενικώς οι του ΠΑΣΟΚ, έχοντας χάσει κάθε  σοβαρό επιχείρημα για την πολιτική τους, μας έχουν πρήξει τα αυτιά με τα ερωτήματα τύπου  : "εσείς τι θα κάνατε;" , καθώς και με το στερεότυπο: "δεν υπήρχαν άλλες λύσεις πέρα από αυτές που επιλέξαμε", τους αφιερώνουμε το παρακάτω δημοσίευμα του ΣΤΑΘΗ...


νέα φραγκοκρατία ...

Αυτόπτης μάρτυς. Ενθυμείσθε την «τηλεοπτική εικόνα» του Παπανδρέου να καλεί απ' το πόντιουμ του Βερολινέζικου Πανεπιστημίου τούς αντιλέγοντες φοιτητές να ανέβουν -ένας εκπρόσωπός τους- στο βήμα να μιλήσουν;

Ε, λοιπόν, αυτή η «δυνατή εικόνα», αυτό το «μάθημα δημοκρατικότητας» ήταν πάλι, όπως συχνά συμβαίνει στον εξαρτημένο Τύπο, η «μισή εικόνα», η μισή αλήθεια, δηλαδή ένα ψέμα και μια ακόμα στιγμή ολοκληρωτικής προπαγάνδας.
Διότι, ενώ ο Παπανδρέου καλούσε έναν εκπρόσωπο των φοιτητών να μιλήσει, την ίδια στιγμή οι μπράβοι του απλώς τον εμπόδιζαν να πλησιάσει.

Αυτά από διασταυρωμένες μαρτυρίες αυτοπτών.

Προσέτι, ο δημοκράταρος όπενγκαβ και «διαύγειας» πρωθυπουργός είχε κολλήσει σε ένα «ακούστε!» και όλο το επαναλάμβανε: «ακούστε! ακούστε!» Διότι όντως αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας (τους): να ακούει ο υπ-ακουος υπ-ήκοος... 

Πρώτη φορά άκουσα για την υπόθεση του χρέους του Ισημερινού και τη ρύθμισή του από τον Πρόεδρο της χώρας Ραφαέλ Κορέα στην εκπομπή του εκλεκτού συναδέλφου κ. Παπαστεφάνου στον ΣΚΑΪ και πείσθηκα, για μιαν ακόμη φορά, ότι μονόδρομοι, όπως αυτός του Μνημονίου, δεν υπάρχουν. Παρά μόνον αν παραδεχθείς την ήττα... 
Περί τίνος πρόκειται;
Ο Ισημερινός, το Εκουαδόρ, βρέθηκε κι αυτός ένα βήμα πριν από τη χρεωκοπία, λόγω υπερδανεισμού, λόγω υπερπλουτισμού των ολίγων, λόγω καταλήστευσης της χώρας από τις εκεί Ζήμενς και, κυριώτατα, λόγω της συνταγής του ΔΝΤ προς θεραπείαν όλων αυτών -συνταγή θανάτου αλά Αρτζεντίνα...
Πριν από τρία χρόνια ο Πρόεδρος της χώρας κ. Ραφαέλ Κορέα, σοσιαλιστής, αλλά σοσιαλιστής κι όχι ανδρείκελο, συνέστησε μιαν Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους της χώρας του με εθνική και διεθνική σύνθεση.
Όπως λοιπόν έγραψε η εκλεκτή συνάδελφος κυρία Βασιλική Σιούτη (Κυριακάτικη, 20.ΙΙ.2011) «μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής η κυβέρνηση του κ. Κορέα ανακοίνωσε ότι βάσει των ευρημάτων ήταν υποχρεωμένη να προβεί στην παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους.
Αιτιολόγησε την απόφαση αυτή υποστηρίζοντας ότι το χρέος δεν ήταν νόμιμο, αλλά προϊόν διαφθοράς»(σ.σ. οι αγορές λύσσαξαν, οι απειλές οργίασαν, αλλά ο Κορέα έμεινε ατάραχος κι ακίνητος σαν βουνό).
«Λίγο καιρό μετά», συνεχίζει η κυρία Σιούτη, «η κυβέρνηση του Ισημερινού απευθύνθηκε στους πιστωτές της με την πρόταση να αγοράσουν όλα τα ομόλογα του χρέους με έκπτωση 65% την οποίαν δέχθηκε το 91% των κατόχων ομολόγων» - δηλαδή όλοι αυτοί που απειλούσαν με θεούς και δαίμονες τον Ισημερινό και τους «κοπρίτες του», τον λαό του, δέχθηκαν ένα «κούρεμα του χρέους» κατά 65%...
Σήμερα ο Ισημερινός έχει ανακάμψει και τρέχει με ανάπτυξη 4% και τον Πρόεδρό του ισόθεον. 

Αλλά είπαμε, ο Κορέα είναι αριστερός, ουμανιστής, σοσιαλιστής κι όχι ποκοπίκο.

Την ίδια πρωτοβουλία, για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δικού μας (τρόπος του λέγειν) χρέους έχει αναλάβει η βουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα.
Σκοπός αυτής της επιτροπής θα είναι ο έλεγχος όλων των συμβάσεων, όπως της Ζήμενς, των Ολυμπιακών αγώνων, των εξοπλισμών, των δανείων από τράπεζες όπως η Γκόλντμαν Σακς, των υποδείξεων τραπεζών και χρηματιστικών εταιρειών για δάνεια, για διευθετήσεις δανείων, τον έλεγχο για υπερτιμολογήσεις, τοκογλυφίες, μίζες κι όλα όσα κατέστησαν τον δανεισμό όχι μόνον επαχθή αλλά ειδεχθή για τον ελληνικό λαό, παράνομο, δόλιο και προδοτικό. 

Βεβαίως, θα πουν κάποιοι, οι διαφορές μας με τον Ισημερινό είναι σημαντικές, εμείς ανήκουμε στη ζώνη του Ευρώ και σε μια διακρατική Ενωση, την Ευρωπαϊκή.
Οτι επίσης είμαστε εκτεθειμένοι σε απειλές γειτόνων, γειτόνων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας.
Και ο Ισημερινός απειλήθηκε ομοίως, μέσω Κολομβίας, από τις ΗΠΑ αλλά η πάνδημη αντίδραση του λαού του, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση των διεθνών συμμαχιών της χώρας, εξαέρωσαν την απειλή.
...................................
Οσο για το ευρώ και τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ενωση, ένας λόγος περισσότερος για να αντιδράσει ο ελληνικός λαός, αν θέλουμε μια Ενωση των κρατών κι όχι των Τραπεζών, των λαών κι όχι των πληθυσμών, μια Ευρωπαΐκή Ενωση κι όχι ένα Γερμανικό Δ' Ράιχ.
*****
Αν υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο Εκουαδόρ και την Ελλάδα είναι αυτή της πολιτικής βούλησης.
Και μόνον! 
Είπαμε, στον Ισημερινό ο Πρόεδρος είναι σοσιαλιστής και πατριώτης, ο Πρόεδρος κινήθηκε, ο λαός βγήκε μπροστά, ο λαός απειλήθηκε, πάνδημος δεν πτοήθηκε - τα στύλωσε έπαψε να πληρώνει τα χρέη αυτών που τον λήστεψαν, έπεσαν οι τοκογλύφοι στα πόδια του, πήραν ένα 35% και πήγαν στον αγύριστο. 

Σήμερα ο Ισημερινός προκόβει και η Ελλάδα χρεωκοπεί...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. 25.ΙΙ.2011 stathis@enet.gr


Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Επικαιροποίηση της βαρβαρότητας....(3ον)


…Συνέχεια των προηγουμένων  (κλικ εδώ κι εδώ)

Μια ελεύθερη  υποκειμενική  μετάφραση αποσπασμάτων του επικαιροποιημένου μνημονίου Νο 4



Κείμενο
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επόμενη φάση μεταρρυθμίσεων στην κοινωνική ασφάλιση κατά την διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2011:
 Θα μεταρρυθμιστούν τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία προνοίας για την εξάλειψη των ανισορροπιών σε όσα ταμεία παρουσιάζουν ελλείμματα. Θα εισαχθεί στενή συνάρτηση μεταξύ παροχών και εισφορών για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα όλων των ταμείων και θα μειωθεί ο αριθμός των υφισταμένων ταμείων. Η κυβέρνηση επίσης θα αναθεωρήσει τον κατάλογο βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων για να τα μειώσει ώστε να αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 10 τοις εκατό των υπαλλήλων (υφισταμένων και μελλοντικών). Με σκοπό τον περιορισμό των αυξήσεων των δαπανών για τις συντάξεις σε ποσοστό μικρότερο του 2½ % του ΑΕΠ μέχρι το 2060, διατηρούμε την ετοιμότητά μας, εάν χρειαστεί, να προσαρμόσουμε περαιτέρω τις παραμέτρους των κυριοτέρων συνταξιοδοτικών ταμείων. Θα υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2011 και θα εφαρμοσθούν από 1ης Ιανουαρίου 2012 με επίκεντρο τα επικουρικά ταμεία.(σελ.11)

Μετάφραση
*Τα λεφτά των ταμείων… τα φάγαμε …όχι μαζί , ξέρετε  εσείς ...«σκάνδαλο χρηματιστηρίου» , κλπ, κλπ ,μην τα δημοσιοποιούμε και όλα.
Επειδή τα ταμεία δεν «βγαίνουν» , θα τα "μεταρρυθμίσουμε" .
Δηλαδή, μέχρι τώρα   όσοι συνταξιοδοτούσασταν από ένα συγκεκριμένο χώρο εργασίας και είχατε την ίδια κατηγορία εκπαίδευσης και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας , είχατε ίδιες απολαβές από τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία πρόνοιας.
Όμως επειδή δεν είμαστε όλοι σε αυτό τον κόσμο  «ίσα κι όμοια» (που λέει και μια ψυχή στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας) , θα συνδέσουμε τις παροχές με τις εισφορές σας.
Δηλαδή εσύ που είσαι φτωχός και μένεις και σε ενοίκιο και σπουδάζεις και ένα –δυό παιδιά , θα έχεις τη δυνατότητα να καταβάλεις ένα  μικρότερο  ποσό (γιατί δεν σου περισσεύουν) για μηνιαία ασφαλιστική εισφορά. Εσύ  λοιπόν θα πάρεις στο τέλος… λιγότερες παροχές τόσο στην επικουρική σύνταξη όσο και στο εφάπαξ.
Ενώ εσύ που τυγχάνει να το έχεις το παραδάκι ή δεν έχεις άλλες οικονομικές υποχρεώσεις και μπορείς μηνιαία να καταβάλεις ένα σεβαστό ποσό ασφαλιστικών εισφορών, θα πάρεις στο τέλος και ένα μεγαλύτερο   ποσό παροχών τόσο στην επικουρική σύνταξη όσο και στο εφάπαξ.
Αντιδημοκρατικό; Απάνθρωπο;
It's strictly business guys!
*Επί πλέον δεν μπορούμε να ανεχθούμε εκείνοι οι ταλαίπωροι βιομήχανοι, εφοπλιστές  , μεγαλοεπιχειρηματίες να πληρώνουν και ένα σωρό ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά.Γι αυτό θα αναθεωρήσουμε τον κατάλογο των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ)  και θα τα μειώσουμε ώστε να αντιστοιχούν  σε ποσοστό μικρότερο του 10% των υπαλλήλων!
Τι είπατε ; Από πού βγαίνει αυτό το 10%;
Αν έχουμε κάποια επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις των συνθηκών εργασίας στην υγεία των εργαζομένων στα  BAE;
Όχι δεν έχουμε!
Αν έχουμε κάποια καταγραφή   της επαγγελματικής νοσηρότητας;
Όχι δεν έχουμε!
Που το βρήκαμε  τότε αυτό το μικρότερο του  10%;
Μας το είπε ο σοσιαλιστής κ.  Dominique Strauss-Kahn!!
*Όπως επίσης μας είπαν , αυτός και οι άλλοι κύριοι της τρόικα, ότι μέχρι το 2060 το ποσοστό του ΑΕΠ που θα πηγαίνει  για  δαπάνες συνταξιοδότησης πρέπει να φτάσει σε τέτοιο μέγεθος που να θέλει…ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να το δεις. Γι αυτό και είμαστε σε ετοιμότητα  για να «προσαρμόσουμε περαιτέρω τις παραμέτρους των κυριοτέρων συνταξιοδοτικών ταμείων».
 Τι εννοούμε ;
Έ, να μειώσουμε και άλλο τις συντάξεις των κυρίων ταμείων βρε παιδιά!
Και πώς θα ζήσετε τότε ηλικιωμένοι άνθρωποι;
Ε, όσοι έχετε χρήματα μπορείτε να  πάτε και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και να κάνετε και ένα συνταξιοδοτικό συμβόλαιο! 
Άλλωστε κάπως πρέπει να βγάλουν και αυτές το κέρδος τους!!!
Τι θα κάνετε εσείς που δεν έχετε χρήματα για τέτοιες δαπάνες;
Έ, μην  τα θέλετε κι όλα δικά σας! 
Και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη!!!

..αντε και κοντεύουμε...

Επικαιροποίηση της βαρβαρότητας...(2ον)

…Συνέχεια του προηγουμένου(κλικ εδώ)


Μια ελεύθερη  υποκειμενική  μετάφραση αποσπασμάτων του επικαιροποιημένου μνημονίου Νο 4

Κείμενο 
Ειδικοί Λογαριασμοί και Νομικά Πρόσωπα δημοσίου δικαίου
Το σχέδιο αποσκοπεί να απλοποιήσει την δομή του δημοσίου τομέα και να βελτιώσει την ευελιξία του προϋπολογισμού. Θα προσδιορίζει φορείς με αλληλεπικαλυπτόμενους σκοπούς οι οποίοι θα μπορούν να συγχωνευθούν, λογαριασμούς που θα μπορούν να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό, και άλλους φορείς οι οποίοι θα μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν ή να κλείσουν (διότι ξεπέρασαν την αποστολή τους). Θα προσδιορίζει επίσης περιπτώσεις όπου τα λειτουργικά έξοδα είναι σε απόκλιση με αυτά του ιδιωτικού τομέα και θα ορίζει σχέδια αναδιάρθρωσης (σελ 8)

Μετάφραση
Θα προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις , θα ιδιωτικοποιήσουμε και θα κλείσουμε ΝΠΔΔ.
Επί πλέον όσα ακόμη από αυτά(τα ΝΠΔΔ)  λειτουργούν έξω από τα «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» , θα… φάνε μια αναδιάρθρωση και θα συνέλθουν! 

Κείμενο
Μεταρρυθμίσεις φορολογικής πολιτικής. Το φορολογικό πρόγραμμα θα τελεί υπό την διεύθυνση μίας ομάδας εργασίας που θα συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Θα έχει ως σκοπό την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την αύξηση των φορολογικών εσόδων με προοδευτικό ρυθμό και την διευκόλυνση μιας περισσότερο αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης ενώ θα υποστηρίζεται ταυτοχρόνως η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Η κυβέρνηση αναμένει ότι ο κώδικας φορολογίας επιχειρήσεων, η φορολογία εταιριών, οι φορολογικές απαλλαγές, τα φορολογικά κίνητρα και η φορολόγηση της απόδοσης κεφαλαίου θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, τα κύρια πεδία στα οποία θα επικεντρωθεί.(σελ 8)

Μετάφραση
Θα αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα (με προοδευτικό ρυθμό όμως για να μην ξεσηκωθούν τα  γνωστά και μη εξαιρετέα «υποζύγια»).
Όμως θα προχωρήσουμε και σε μια σειρά και άλλων   φοροαπαλλαγών και φορολογικών κινήτρων για το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις.


Κείμενο
Το μισθολόγιο του δημοσίου. Μία προκαταρκτική έκθεση επί των αποδοχών και της απασχόλησης στο δημόσιο [που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο] απεκάλυψε ένα περίπλοκο σύστημα μισθών και παροχών, συνολικά επίπεδα αποδοχών πάνω από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα και σημαντικά αναποτελεσματική κατανομή ανθρωπίνου δυναμικού. Για την μείωση της πλεονάζουσας απασχόλησης στον δημόσιο τομέα το σχέδιο θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στις μετατάξεις, στην άσκηση αυστηρότερης πολιτικής για τους συμβασιούχους και στις ακυρώσεις κενών θέσεων εργασίας. Το σχέδιο θα προσδιορίζει τρόπους για την απλοποίηση της μισθολογικής κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων. Ενώ θα μειώνει το μισθολογικό κόστος, το σχέδιο θα αποσκοπεί σε κάποια αποσυμπίεση των μισθών με βάση το βαθμό και την εξειδικευμένη σταδιοδρομία.(σελ 9)

Μετάφραση
*Πού το είδατε εσείς γραμμένο οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα (πείνας πλέον) να είναι χαμηλότεροι από τους μισθούς του Δημοσίου τομέα;
Τι ανισότητες και τι απανθρωπιά είναι αυτή ;
Πρέπει αμέσως να εξισωθούν!
Γι αυτό θα… κατεβάσουμε τους μισθούς του Δημόσιου τομέα στο επίπεδο του ιδιωτικού για να…πεινάτε εξίσου!
*Ταυτόχρονα μέσω του ενιαίου μισθολογίου , θα περικόψουμε και μερικά επιδόματα και - αν και  αυτό το μισθολόγιο θα είναι «ενιαίο»-  θα δώσουμε το κατιτίς παραπάνω(!)  στα στελέχη που βρίσκονται  ψηλά στη διοικητική πυραμίδα για να ελέγχουν καλύτερα «τα πρόβατα στο μαντρί»!
*Επειδή στο Δημόσιο μαζευτήκαν  πολλοί και έχουμε «πλεονάζουσα απασχόληση» (καλά από το Λιαρόπουλο πήρε τον όρο;), θα συνεχίσουμε τις μετατάξεις αλλά και  θα κόψουμε κι άλλο τις προσλήψεις συμβασιούχων και  ταυτόχρονα όσες θέσεις των οργανογραμμάτων είναι κενές  θα τις καταργήσουμε.(Το τελευταίο το γράφω για σας βρε, τους υγειονομικούς, γιατί με τις συγχωνεύσεις που θα κάνουμε και τις καταργήσεις τμημάτων , κλινικών και νοσοκομείων στο τέλος, από υποστελέχωση των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, θα καταλήξετε να έχετε …πλεονάζουσα απασχόληση)!!!
Ω! χαρά έ;

Κείμενο
Δημόσια διοίκηση. Το σχέδιο θα αποσκοπεί να προσδιορίσει υπηρεσίες και προγράμματα τα οποία μπορούν να τύχουν εξορθολογισμού (είτε λόγω εναλλακτικών λύσεων που υφίστανται στον ιδιωτικό τομέα είτε λόγω παρωχημένης αποστολής) και επίσης θα αποσκοπεί στην εξυγίανση των δημοσίων οργανισμών για την κατάργηση αλληλεπικαλυπτομένων αρμοδιοτήτων.(ΣΕΛ 9)

Μετάφραση
Όσες υπηρεσίες και προγράμματα παρέχονται  ταυτόχρονα από το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα τα "εξορθολογήσουμε".
Λέμε  λοιπόν, ότι επειδή ο Δημόσιος τομέας δεν πρέπει να ανταγωνίζεται τον  ιδιωτικό,  να καταργήσουμε τις υπηρεσίες και τα προγράμματα  του Δημοσίου και να πηγαίνετε... στον Ιδιωτικό τομέα.
Άνθρωποι είναι κι αυτοί! Πρέπει να... ζήσουν τις οικογένειές τους !

... μη βιάζεστε δεν τελειώσαμε....

Επικαιροποίηση της βαρβαρότητας ...(1ον)


 
Μια ελεύθερη  υποκειμενική  μετάφραση αποσπασμάτων του επικαιροποιημένου μνημονίου Νο 4

Κείμενο
*Το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει σταθερό (σελ.3)
*Η πρόοδος ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζεται (σελ.3)
*Είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε οποιεσδήποτε διορθωτικές ενέργειες εάν υπάρξει ανάγκη ανάλογα με τη μεταβολή των συνθηκών.(σελ 4)

Μετάφραση
*Οι τράπεζες να είναι καλά,  
*Δεν θα αφήσουμε λίθον επί λίθου στην κοινωνία
*Εδώ είμαστε να σφίξουμε και άλλο τη θηλιά στο λαιμό της κοινωνίας.


 Κείμενο
* Η βιομηχανική παραγωγή, το λιανικό εμπόριο και η οικοδομική δραστηριότητα καταδεικνύουν μία συνεχιζόμενη συρρίκνωση του παραγόμενου προϊόντος κατά την διάρκεια του πρώτου μισού του 2011(σελ 5)
*Για το σύνολο του έτους εξακολουθούμε να αναμένουμε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 3 τοις εκατό.(σελ 5)
*Η αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας απέκτησε αρνητικό πρόσημο κατά το δεύτερο ήμισυ του 2010, συνεισφέροντας έτσι θετικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Σε συνδυασμό με την ασθενή εσωτερική ζήτηση, αυτό αναμένεται να βοηθήσει έτσι ώστε να αντισταθμισθεί η επίπτωση των σημαντικά υψηλοτέρων τιμών εισαγωγών (για το πετρέλαιο και τα άλλα εισαγόμενα βασικά αγαθά) και να οδηγήσει στη μείωση του ελλείμματος του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών περίπου στο 8 τοις εκατό του ΑΕΠ κατά το 2011 (σε σύγκριση με την εκτίμηση για 11 τοις εκατό κατά το 2010).(σελ 5)
*Τέλος, θα πρέπει να σταθεροποιηθούν περισσότερο ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και ευμενείς συνθήκες από πλευράς προσφοράς έτσι ώστε να υποστηριχθεί μία ανάκαμψη που θα στηρίζεται στις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Το υπόλοιπο του μνημονίου εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί το πλαίσιο πολιτικής του προγράμματος για την αντιμετώπιση αυτών των συνεχιζόμενων προκλήσεων.(σελ 6)
*Οι τρέχουσες τάσεις προσβλέπουν προς μια δημοσιονομική υστέρηση της τάξεως του ¾ τοις εκατό του ΑΕΠ καθ'όλο το έτος (εξ αιτίας χαμηλότερων προβλέψεων για έσοδα και εξ αιτίας αναθεωρημένων εκτιμήσεων για την απόδοση των μέτρων μας). Θα καθορίσουμε διαρθρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της υστέρησης μόλις οριστικοποιήσουμε τα λεπτομερή δημοσιονομικά διαρθρωτικά μεταρρυθμιστικά σχέδιά μας τον Μάρτιο (σελ 6)

Μετάφραση
*Η οικονομική δραστηριότητα βυθίζεται έτι περαιτέρω
*Ο παραγόμενος πλούτος στη χώρα μας  μειώνεται συνεχώς(ω τι υπερηφάνεια! ) Φέτος περιμένουμε μια μείωση  του ακόμα 3%
*Αυξάνουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μειώνουμε το  δημοσιονομικό έλλειμμα, διότι με το τσάκισμα των μεροκάματων και των μισθών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων  έπεσε το μισθολογικό κόστος των προϊόντων μας και έτσι οι επιχειρηματίες μας έχουν  τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό σε ανταγωνιστικότερες  τιμές(κάτι από Κίνα μας θυμίζει!) και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν έχουν "μία", πέφτει και η εσωτερική ζήτηση  για   εισαγόμενα προϊόντα,  άρα βελτιώνουμε και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών!
*Πρέπει να συνεχίσουμε  το τσάκισμα των εισοδημάτων των εργαζομένων, την διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων και τις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο για να… σταθεροποιήσουμε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον!!!.
*Επειδή, παρά τα μέτρα που πήραμε, δεν καταφέραμε να έχουμε τα έσοδα που προβλεπόταν (διότι ως γνωστόν "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος") θα τους "ρίξουμε"  ακόμα μια σειρά από μέτρα και θα τους πάρουμε... ότι έχουν και δεν έχουν!

Κείμενο
Δημόσιες επιχειρήσεις
* Το σχέδιο θα παραθέτει , κατά επιχείρηση: αυξήσεις τιμολογίων, μειώσεις λειτουργικού κόστους, ιεράρχηση των επενδύσεων και προσαρμογές στη μισθοδοσία, τις παροχές και την απασχόληση για την βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Θα καθορίζει τις απαιτούμενες μεταβολές στην καταβολή μερισμάτων και τις μειώσεις επιδοτήσεων για να υπάρξουν εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό (ΣΕΛ 7-8)

Μετάφραση
*Θα αυξήσουμε τα τιμολόγια των παρεχόμενων υπηρεσιών των δημόσιων επιχειρήσεων για να γίνουν… απλησίαστες για το ευρύ κοινό.
*Θα μειώσουμε ακόμη περισσότερο τους μισθούς των εργαζομένων σε αυτές .
*Θα μειώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες από αυτές (τις δημόσιες επιχειρήσεις).Όποιος θέλει τέτοιες υπηρεσίες μπορεί να βάλει το χέρι στη τσέπη του και να τις αγοράσει  από τον ιδιωτικό τομέα.
*Θα ελαττώσουμε  το προσωπικό που απασχολείται σε αυτές μέσω των απολύσεων και του καθεστώτος "5 αποχωρήσεις: μια πρόσληψη" και θα μειώσουμε κι άλλο τη κρατική χρηματοδότηση προς αυτές και έτσι θα έχουμε ...εξοικονομήσεις από τον προϋπολογισμό!


  το μαρτύριο συνεχίζεται....

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Που πάμε ρε;

Τα ακριβά αρώματα μπαίνουν  πάντα σε μικρό μπουκάλι!
(Το έλεγε η μακαρίτισα η γιαγιά μου!)

Οι σοβαρές ανατροπές και ειδήσεις  κρύβονται  σε κάποιες παραγράφους νομοσχεδίων.
Όπως τα ψιλά γράμματα στις συμβάσεις που υπογράφουν οι πολίτες με τις τράπεζες.
Εδώ όμως δεν πρόκειται για μια απλή είδηση ή μια απλή ανατροπή.
Εδώ πρόκειται για  προαναγγελία θανάτου , προαναγγελία χρεοκοπίας.

Έτσι  στην παράγραφο 12 του άρθρου 45 του νομοσχεδίου "Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής , στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών"..το δημόσιο θα μπορεί «να εξοφλεί παντός είδους υποχρεώσεις του, σε εθνικό  ή αλλοδαπό νόμισμα, προς όλους τους φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, με τη σύμφωνη γνώμη τους, με έκδοση κρατικών χρεογράφων, ή εντόκων γραμματίων ή ομολόγων ή άλλων τίτλων δανεισμού, στο πλαίσιο του εκάστοτε εκτελούμενου προϋπολογισμού»!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά :ότι το δημόσιο μπορεί να προχωρεί σε ιδιότυπη στάση πληρωμών σε ρευστό και αντϊ αυτού να  ξεπληρώνει τις υποχρεώσεις του με ...χαρτιά!
Στην ουσία δηλαδή δίπλα στο ευρώ (αλήθεια τι εννοεί η φράση σε εθνικό ή αλλοδαπό νόμισμα; ως εθνικό υπονοείται  το ευρώ η προαναγγέλλεται κάτι;) εκδίδεται και ένα άλλο μέσο πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου!
Παραπέμπεται έτσι η ρευστοποίηση στο απώτερο μέλλον με άγνωστους  τους όρους της ρευστοποίησης που θα υπάρχουν εκείνη την εποχή!

Μερικά ερωτήματα τώρα. Αθώα ή προβοκατόρικα!
-Φορείς του δημοσίου και μάλιστα ΝΠΔΔ είναι και τα νοσοκομεία! Ενδέχεται κάποια στιγμή αντί για ρευστό στα νοσοκομεία να δούμε «χρηματοδότηση» με ομόλογα ή έντοκα  γραμμάτια δημοσίου;
-Έχει την άποψη ότι με αυτή την παράγραφο του νομοσχεδίου, το Υπουργείο Υγείας στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές θα κατεβάσει τις τιμές των υλικών και  υπηρεσιών; Στα ύψη θα τις πάνε! Ποιος θα  έχει εμπιστοσύνη σε υποτιμημένα ομόλογα;

Βεβαίως   η επίμαχη παράγραφος λέει ότι απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του φορέα ..
Αλλά ένας φορέας του δημοσίου όταν συναλλάσσεται  με ένα άλλο φορέα και ειδικά κυβερνητικό ή κρατικό ή δημόσιο εσείς τι λέτε ; Θα συμφωνήσει ή όχι;
Όταν πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις και ειδικά προμηθευτές υγειονομικού υλικού είναι κρατικοδίαιτες, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών τους γίνεται με το δημόσιο,  εσείς τι λέτε θα συμφωνήσουν ή όχι;
Το πιθανότερο είναι να συμφωνήσουν με τη ρύθμιση αλλά με όρους που θα εκτοξεύουν τις τιμές στα ουράνια!
Πάει λοιπόν και η πολυθρύλητη εξοικονόμηση δαπανών. Απλά τα χρέη  θα μεγαλώνουν και θα παραπέμπεται η πραγματική εξόφληση τους(ρευστοποίηση των ομολόγων ) στο μέλλον!
Και ο Λοβέρδος την 31η Μαρτίου δεν θα παραιτηθεί,γιατί θα έχει "εξοφλήσει" τις υποχρέωσεις με ..ομόλογα και θα έχει στείλει τον πραγματικό λογαριασμό στον επόμενο Υπουργό υγείας και στην επόμενη κυβέρνηση!

Και ένα ακόμη πιο προβοκατόρικο ερώτημα:
Δηλαδή  υπουργέ μου ενδέχεται να λάβω κάποια στιγμή  το μισθό μου και σε ομόλογα πενταετούς διάρκειας  με επιτόκιο 1-2%;
Δηλαδή επτωχεύσαμεν και το κρύβομεν μέσα σε παραγράφους νομοσχεδίων;

Σας φιλώ σταυρωτά και σας  χαιρετώ με ένα σύνθημα που άκουγα χθες στην διαδήλωση:

Αυτή η πολιτική ,η αντιλαϊκή
δε παίρνει διορθώσεις
παρά ανατροπή!

Συμφωνώ και επαυξάνω!

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Η απεργία στις 23 Φλεβάρη έδειξε ότι έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24-2-2011

Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανεργατική απεργία την Τετάρτη 23 Φλεβάρη.
Στην Πρέβεζα και στις υπόλοιπες πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία με  μαχητικότητα και σθένος επέλεξαν το δρόμο του αγώνα ενάντια στο αντεργατικό πραξικόπημα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.
Τα ποτάμια της εργατικής και λαϊκής οργής γέμισαν τις μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα την Αθήνα.
Από εδώ και πέρα το ζήτημα που τίθεται άμεσα είναι αυτό της κλιμάκωσης των απεργιακών αγώνων. Απέναντι στην κοινοβουλευτική βαρβαρότητα και την απόπειρα να αναιρεθεί το σύνολο των κατακτήσεων της εργατικής τάξης δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη πάλη για τη συνολική ανατροπή του Μνημονίου, των νόμων που έχουν ψηφιστεί, για ανατροπή των  κυβερνήσεων (τωρινή και μελλοντικές) μαζί με τους συμμάχους τους που υπηρετούν το μνημόνιο, για να απαιτήσουμε καμιά απόλυση, αύξηση των μισθών και των συντάξεων, μόνιμη λιγότερη και σταθερή εργασία για όλους, δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, μέσω της διαγραφής του ιμπεριαλιστικού χρέους, την ρήξη με την ΟΝΕ  τη Ε.Ε και το ΝΑΤΟ,  με το πέρασμα στο δημόσιο των τραπεζών, των μεγάλων στρατηγικών επιχειρήσεων και υποδομών καθώς και των επιχειρήσεων που κλείνουν χωρίς αποζημίωση, δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, κατάργηση των φόρων για τους ανέργους και αναλογική φορολόγηση των κερδών και του συσσωρευμένου πλούτου. Δήμευση των περιουσιών όσων επιχειρήσεων προχωρούν σε απολύσεις.

Καταγγέλλουμε το όργιο καταστολής στις μεγάλες πόλεις!

Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού μας που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗ..
 Πρέπει ΤΩΡΑ σε όλους τους κλάδους, σε όλες τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα και τα σωματεία να γίνει  προσπάθεια για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Με διαδηλώσεις με καταλήψεις και νέες μορφές πάλης.
Με σύγκρουση για τη δικαίωση των αιτημάτων μας  Η απεργία στις 23 Φλεβάρη έδειξε ότι έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε.
 

ΚΑΤΩ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΕΕ ΔΝΤ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ


Alea jacta est*

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τη σημερινή απεργία...

Πρώτον, ήταν μια απεργία με πολύ μεγάλη συμμετοχή.Ίσως από πλευράς συμμετοχής να ήταν και η πιο πετυχημένη της τελευταίας δεκαετίας.Και αν ήταν ενταγμένη και  σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένα κλιμακούμενων κινητοποιήσεων (πράγμα που αποφεύγει- σαν «ο διάβολος το λιβάνι»- η  ποικιλόχρωμη συνδικαλιστική γραφειοκρατία) η συμμετοχή του κόσμου της εργασίας  να ήταν και ακόμη μεγαλύτερη. Να είχε και μαθηματικά  παντού το στοιχείο  της καθολικότητας. 
Δεύτερον, το κλίμα επιτυχίας  μεγεθύνθηκε από τη πολύ μεγάλη συμμετοχή και των επαγγελματιών και καταστηματαρχών στις διάφορες πόλεις της χώρας.Σε μερικές περιοχές αν δεν ήταν οι διαδηλώσεις οι πόλεις θα έμοιαζαν νεκρές.
Τρίτον, - ιδιαίτερα ελπιδοφόρο- ήταν η πολύ  μεγαλύτερη  συμμετοχή  των εργαζομένων και γενικότερα των πολιτών στις κατά τόπους διαδηλώσεις .
Τέταρτον,  ήταν  η "αγρια"  μαχητικότητα των συλλαλητηρίων.. 
Πέμπτον, -και για  εμάς ίσως το βασικότερο-  ήταν το πολιτικό βάθεμα των διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων.
Η απεργία της 23 Φλεβάρη πήρε το χαρακτήρα μιας  καθαρά   πολιτικής απεργίας και από αυτή την άποψη τίποτε πλέον από αύριο δεν θα είναι όπως πριν.

Ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας δείχνει όχι μόνο να ξεπερνά   το αρχικό μούδιασμα που είχε ακολουθήσει την ολομέτωπη επίθεση  της κυβέρνησης και όλων των δυνάμεων του κεφαλαίου αλλά δείχνει    να αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για αμυντικά και συντεχνιακά αιτήματα ,δεν υπάρχει πλέον χώρος για «διαδρόμους»  και «διαλόγους», να αντιλαμβάνεται ότι η χώρα και ο λαός σύρεται από τους εγχώριους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου αλλά και τις δυνάμεις της τρόικα είτε σε μια διαδικασία συνεχών επί δεκαετίες μνημονίων άγριας φτώχειας , εξαθλίωσης και ξεπουλήματος είτε  σε επίσημη χρεοκοπία και περιθωριοποίηση. Δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι το ιμπεριαλιστικό  και ληστρικό "δημόσιο" χρέος δεν είναι πλέον διαχειρίσημο.
Αυτό το  αριθμητικά συνεχώς διογκούμενο τμήμα της κοινωνίας   θέτει στην ημερήσια διάταξη με όρους κοινωνικής και ταξικής  σύγκρουσης  το  αίτημα βαθύτερων κοινωνικών και πολιτικών ανατροπών στη χώρα:
*να φύγουν κυβέρνηση-  μνημόνιο –τρόικα αλλά και κάθε επίδοξος διαχειριστής τέτοιων πολιτικών
*παύση πληρωμών του χρέους και διαγραφή του.
*μια άλλη πορεία της χώρας εξω από τη κυριαρχία των αγορών και του κεφαλαίου.

Ο θυμός , η οργή και η απόγνωση δείχνουν - αργά μεν και βασανιστικά - να βρίσκουν  το σωστό δρόμο.

Ούτε τα δακρυγόνα , ούτε τα γκλομπς, ούτε η  άγρια καταστολή και χρήση βίας, ούτε η χρήση της προβοκάτσιας   δείχνουν πλέον να  φοβίζουν ένα λαό  , μια κοινωνία   που ωθείται σε μαζική κλίμακα στο βάραθρο της οικονομικής και κοινωνικής ανέχειας .
Και αυτό το κατάλαβαν σήμερα   και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί  και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.

Κοινωνικές δυνάμεις  δείχνουν  επίσης να μην πειθαρχούν  πια  και τόσο στις  γραμμές των κομματικών  ηγεσιών.Όταν οι κομματικές ηγεσίες λιποψυχούν, όταν εντάσσουν την κάθε κινητοποίηση στη δική τους υστεροβουλία ,  στη λογική των παρελάσεων , της εκτόνωσης, της λογικής «να βγάλει ο λαός  τα συμπεράσματά του»,  της αναμονής  «όταν θα ωριμάσει το σύκο» , στην ουσία όταν με διάφορα τερτίπια εκφράζουν  την αδυναμία διαχείρισης καταστάσεων που ξεπερνούν την πολιτική τους μυωπία,    εκείνες οι κοινωνικές δυνάμεις  δείχνουν  να προχωρούν  και  να  αφήνουν τις ηγεσίες  πίσω .
Αυτό θα το βιώσουν ορισμένες κομματικές ηγεσίες το προσεχές διάστημα.

Εκεί κάτω στο δρόμο  διαμορφώνονται πια   οι  προϋποθέσεις μιας νέας ενότητας του λαού.Μια νέα  κοινωνική -πολιτική ενότητα γεννιέται   στη βάση της κοινής μετωπικής δράσης και σύγκρουσης ενάντια στις  δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Στη βάση του ενστίκτου της επιβίωσης  ολόκληρης σχεδόν της κοινωνίας.

Βέβαια παρά την μεγάλη  επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων  χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα να γίνουν.
Το μέγεθος και το βάθος της επίθεσης  που δεχόμαστε είναι τέτοια που  απαιτούν άμεσα ... πολύ περισσότερα .
Χρειάζεται να τεθούν σε κίνηση ακόμη ευρύτερες  κοινωνικές δυνάμεις.
Χρειάζεται  ακόμα περισσότερο να γίνει συνείδηση και πεποίθηση στους εργαζόμενους   και στους  πολίτες  γενικότερα  ότι: ναι μπορούμε να αλλάξουμε τις τύχες μας , ναι μπορούμε και σήμερα να ονειρευόμαστε, δεν είναι μονόδρομος τα μνημόνια,  δεν είναι μονόδρομος η φτώχεια , η μιζέρια και η απόγνωση. Είναι πια καιρός  ο πλούτος που παράγεται και μπορεί να παραχθεί σε αυτή τη χώρα να γυρίσει πίσω -με διάφορες μορφές - σε αυτούς που τον παράγουν... και σε κανέναν άλλον.

Όμως  σήμερα διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα.
Και αυτό το κατάλαβε και η κυβέρνηση και γενικότερα το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου στη χώρα μας.
Θα κάνουν το πάν, από αύριο,  για να συκοφαντήσουν τη σημερινή μέρα και να αλλοιώσουν τα μηνύματα που εξέπεμψε .
Τιποτε όμως δεν θα είναι πια  όπως χθες.Και το ξέρουν!

Χρέος μας για ανάλογη συνέχεια.
Δεν είναι μονοδρομος αυτά που εφαρμόζουν και αυτά που ετοιμάζουν.
Η νίκη  σε αυτό τον πόλεμο μπορεί να  είναι νίκη  του λαού και των δυνάμεων της εργασίας.


*Ο κύβος ερρίφθη