Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Αποκλεισμένοι έξι στους δέκα απ' την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας


Οι εκτεταμένες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία του πληθυσμού αποτυπώνονται με τον πιο δραματικό τρόπο σε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ): Το 59% των κατοίκων της χώρας δηλώνει ότι έχει μειώσει τη χρήση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είτε γιατί αντιμετωπίζει «αυξημένα εμπόδια λόγω της υστέρησης της προσφοράς όσο και λόγω του κόστους χρήματος δεδομένου ότι η ιδιωτική δαπάνη υγείας μειώθηκε κατά 52,9% το 2012 σε σχέση με το 2009».
Στοιχεία αυτής της έρευνας, όπως και άλλων ερευνών, συζητήθηκαν στη διάρκεια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις», που έγινε στην Αθήνα (13 - 15 Δεκέμβρη 2012). Χτες όμως παρουσιάστηκαν κωδικοποιημένες ορισμένες βασικές διαπιστώσεις.
Από αυτές τις διαπιστώσεις προκύπτουν τα εξής: Εξι στους δέκα αρρώστους αναβάλουν ή τελικά δεν προσφεύγουν στις υπηρεσίες ΠΦΥ λόγω «υστέρησης της προσφοράς». Δηλαδή, της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) -ο οποίος «πάσχει ως προς τη χρηματοδοτική βάση»- των περιορισμών που μπαίνουν με το νέο Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού, αλλά και τη δραματική μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ γίνονται μόλις 8 εκατ. επισκέψεις το χρόνο, όταν πριν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ γίνονταν 32 εκατ. επισκέψεις.
Στα νέα εμπόδια έρχεται να προστεθεί και ο εξανεμισμός του κομποδέματος των νοικοκυριών που είχαν στην άκρη για την ώρα της ανάγκης: Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας μειώθηκαν σε 4 δισ. ευρώ το 2012 από 8,5 δισ. ευρώ το 2009. «Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν η αύξηση κατά 28% των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία -όπου γίνονται όλες οι εξετάσεις- και οι οποίες εισαγωγές δε δικαιολογούνται απ' την αύξηση της νοσηρότητας» υπογράμμισε ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος.
Οι κύριες αιτίες επιδείνωσης των δεικτών υγείας κατά σειρά αξιολόγησης είναι: Τα χρέη απ' τα δάνεια, η ανεργία και η απειλή απώλειας της εργασίας και μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Ειδικότερα στη ψυχική Υγεία υπήρξε μια αύξηση κατά 18,1% των επεισοδίων κατάθλιψης.
Η επιδείνωση του επιπέδου Υγείας πλήττει, κατά σειρά, τους χρονίως πάσχοντες -που αποτελούν το 38% του συνολικού πληθυσμού- τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους.
Όλες αυτές οι επιπτώσεις έχουν καταγραφεί πλέον με στατιστικά δεδομένα με αποτέλεσμα στο τέλος του 2011 ένα επί πλέον 12% του πληθυσμού να δηλώνει ότι έχει χειρότερη Υγεία σε σχέση με το 2006.
Στη συνέντευξη επισημάνθηκε ότι στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία πάρθηκαν, όπως και στην Ελλάδα, μέτρα με την ίδια φιλοσοφία για την Υγεία. Το αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε, ήταν να υπάρχουν παρόμοιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στις αυτοκτονίες.
Στο συνέδριο, όπως αναφέρθηκε, εξετάστηκαν οι συγχωνεύσεις των υγειονομικών μονάδων στη λογική «της εξοικονόμησης και της βελτιστοποίησης των παρεχόμενων πόρων». Όμως  επισημάνθηκε χτες, «αυτές οι συγχωνεύσεις δεν έχουν νόημα αν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς».