Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Συζήτηση στη Βουλή για τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και τις προσλήψεις γιατρών


Είναι γνωστό ότι η διαδικασία των ερωτήσεων και επερωτήσεων στη Βουλή τις περισσότερες φορές δεν φέρνει και κάποιο αποτέλεσμα πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων.
Παρά ταύτα εμείς όπου κρίνουμε θα αναρτούμε σχετικές συζητήσεις , ειδικά για ζητήματα της υγείας γιατί από εκεί μέσα αποκαλύπτονται φιλοσοφίες αλλά και πολιτικές γραμμές και κατευθύνσεις.

Με αφορμή λοιπόν ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των διοικητικών αλλαγών στο χώρο της υγείας ακούστηκαν χθες (22.01.2013) στη Βουλή (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) ορισμένα πράγματα που εν περιλήψει τα παραθέτουμε και εσείς θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας

Α. Λυκουρέντζος(υπουργός Υγείας): Oι διοικήσεις αξιολογούνται, οι αποφάσεις λαμβάνονται με κριτήριο την αποτελεσματικότητα και τις επιδόσεις τους και όχι βεβαίως με κομματικά κριτήρια..

Σχόλιο: Ε , τι του λες του ανθρώπου τώρα

Νικήτας Κακλαμάνης: Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει η άτυπη εσωτερική τρόικα -εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που είναι στην Κυβέρνηση- που κάνει την κατανομή των θέσεων και επιλέγει και ποιους θα μπουν σε αυτές τις θέσεις. Κύριε Υπουργέ, ο χώρος της υγείας δεν μπορεί να μπει σε αυτή τη λογική σε καμία των περιπτώσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά το ποιοι θα μπουν σε αυτές τις θέσεις. Είδα και αυτούς τους δέκα, δεκαπέντε που τοποθετήθηκαν από την τρικομματική Κυβέρνηση. Με λίγες θετικές και καλές εξαιρέσεις, υπάρχουν πρόσωπα που δεν είχαν περάσει απέξω από νοσοκομείο.

Σχόλιο: Να που καμιά φορά και ακούγονται και κάποιες αλήθειες έστω και για άγνωστους λόγους..

Νικήτας Κακλαμάνης: Ξέρω ότι έχουν τελειώσει οι κρίσεις περίπου χιλίων διακοσίων γιατρών. Αρκετοί εξ αυτών είναι για νοσοκομεία άγονων περιοχών, όχι για τον Ευαγγελισμό, παραδείγματος χάριν, που και εκεί χρειάζονται. Θέλω να μου πείτε τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει και αν μπορείτε, με τι χρέος έκλεισαν τα νοσοκομεία το 2012, όχι το συνολικό, μόνο για το 2012.

Α. Λυκουρέντζος: Θα ήθελα τώρα να δώσω δύο απαντήσεις σχετικά με τους ιατρούς. Έχετε δίκιο. Αυτός είναι ο αριθμός όσων έχουν κριθεί για να αναλάβουν θέση ιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο πλαίσιο των περιορισμένων διορισμών του 2013, κατόπιν συνεργασίας με τον κ. Μανιτάκη, έχουμε μία ένδειξη ότι το Υπουργείο Υγείας θα τύχει καλύτερης μεταχείρισης απ’ αυτή η οποία προσδιορίζεται στο ένα προς πέντε ή στο ένα προς δέκα.
Σε ό,τι αφορά τα χρέη των νοσοκομείων κατά το λήξαν έτος, σας διαβεβαιώνω ότι οι δαπάνες είναι στο πλαίσιο το οποίο είχε τεθεί, στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και θεωρώ ότι με τη ρευστότητα την οποία αποκτά προοδευτικά ο ΕΟΠΥΥ μέσω της εξόφλησης των προηγούμενων χρεών, θα μπορέσουμε στο τέλος του Μαρτίου να μην έχουμε οφειλές στα νοσοκομεία.

Σχόλιο: Τι να πρωτοσχολιάσεις ; 
Την "ένδειξη" που έχει ο Λυκουρέντζος ότι το υπουργείο Υγείας  θα έχει  "καλύτερης τύχης" στους διορισμούς τούτη τη χρονιά;
Προσέξετε την έκφραση που χρησιμοποιεί  Ένδειξη... 
Για ποια καλύτερη μεταχείριση από το  1:5 ή 1:10  στο χώρο της Υγείας ομιλεί ο υπουργός Υγείας;
Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν  για τα Νοσοκομεία ότι μέχρι τώρα είναι μικρότερη από 1:23! (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
Να γιατί λέμε ότι τις περισσότερες φορές οι συζητήσεις στη Βουλή γίνονται για το θεαθήναι.
.
Α. Λυκουρέντζος: Όταν λέω ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων κρίνονται και αξιολογούνται, εννοώ ότι αυτό γίνεται αυστηρά από τον Υπουργό στο πλαίσιο τις υφιστάμενης νομοθεσίας. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, σε τρίτη κατά σειρά σύσκεψη με το σύνολο των διοικητών από την επικράτεια και τους διοικητές των ΥΠΕ, εξηγήθηκαν οι στόχοι τους οποίους καλούνται να επιτύχουν, αλλά αξιολογείται το παρελθόν αυτών των επτά μηνών στους οποίους αναφερθήκατε. Έχουν εξαχθεί ήδη συμπεράσματα για πολλές περιπτώσεις, και για εκείνους που επιτυγχάνουν στο έργο τους και για εκείνους που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν.
Το γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών -και με τις σπουδές τους και με την επαγγελματική τους δραστηριότητα- δεν έχουν προηγούμενη σχέση με τη διοίκηση των νοσοκομείων ή τον ευρύτερο τομέα της υγείας, αυτό κατ’ ανάγκη δεν αποτελεί μειονέκτημα. Αυτό που εμείς καλούμεθα να αξιολογήσουμε είναι αν είναι ικανοί να ασκήσουν διοίκηση, αν είναι ικανοί να ελέγξουν το προσωπικό που υπηρετεί κάτω από την ευθύνη τους, αν λειτουργεί εύρυθμα το νοσοκομείο, αν οι ασθενείς είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν όταν εισέρχονται στο νοσοκομείο και αν, εν τέλει, είναι σε θέση να επιτύχουν τους στόχους που έχουμε θέσει στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας


Σχόλιο: Από τα παραπάνω φαίνεται ότι σύντομα θα πάμε σε αλλαγές διοικήσεων νοσοκομείων και ότι το κριτήριο με το οποίο κρίνονται οι διοικητές (πέρα από το κομματικό) είναι το κατά  πόσο εφαρμόζουν μέχρι κεραίας τα μνημόνια...