Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Τα οργανογράμματα της αθλιότητας και η αθλιότητα των νέων οργανογραμμάτων των νοσοκομείων του ΕΣΥ


Καθώς κατά κύματα δίδονται  στη δημοσιότητα τα ΦΕΚ με τα νέα μνημονιακά οργανογράμματα  των νοσοκομείων του ΕΣΥ μπορούμε να κάνουμε τις πρώτες παρατηρήσεις και διαπιστώσεις μας.

Πρόκειται για κατασκευάσματα που στο όνομα της προσαρμογής στα συμφωνηθέντα ανάμεσα στις Ελληνικές  κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις  και στην τρόικα, στα πλαίσια των μνημονίων , υπακούν σε ένα  και μόνο κανόνα :  Τυφλές μειώσεις τμημάτων, κλινικών και οργανικών θέσεων ακόμα και κλινών ΜΕΘ!
Στα νέα οργανογράμματα στα πλαίσια της μείωσης των τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων  έχουμε ένταξη ιατρικών και νοσηλευτικών τμημάτων  μέσα σε άλλα (συγχώνευση)  με μοναδικό κριτήριο τη μείωση του αριθμού των τμημάτων του οργανογράμματος. Σε ένα απίστευτο αλαλούμ καθώς
  • υπάρχουν  γενικά νοσοκομεία τα οποία διατηρούν διπλές ομοειδείς κλινικές (πχ διατηρούν  Α’ και Β’ παθολογική κλινική ή Α’ και Β’ χειρουργική κλινική ή ακόμα και Α’ και Β’ ορθοπεδική κλινική, στις οποίες ενσωματώνονται ως μη αυτόνομες μονάδες άλλα τμήματα όπως    Νευροχειρουργικό , Ουρολογικό , Αγγειοχειρουργικό στις χειρουργικές κλινικές και Νευρολογικό , Γαστρεντερολογικό στις παθολογικές κλινικές,  ενώ την ίδια στιγμή διατηρούνται στο ίδιο γενικό  νοσοκομείο  ως αυτόνομες κλινικές …το Δερματολογικό και Πνευμονολογικό!
  • υπάρχουν πάλι γενικά νοσοκομεία (ίδιας δυναμικότητας με τα προηγούμενα) στα οποία συνενώνονται ομοειδείς κλινικές (πχ Α’ και Β’ χειρουργική κλινική και Α’ και Β’ Παθολογική κλινική  στις οποίες εντάσσονται αντίστοιχα , ως μη αυτόνομες μονάδες, όλα τα τμήματα του αντίστοιχου τομέα !

Με ποια ακριβώς λογική και με ποια επιστημονικά  κριτήρια;
Η αλήθεια είναι : Με κανένα επιστημονικό κριτήριο !

Πρόκειται για κατασκευάσματα που στο όνομα της «μείωσης  των δαπανών» μειώνουν και περικόπτουν εκατοντάδες  θέσεις ευθύνης (μέσω της κατάργησης και συγχώνευσης τμημάτων) στον κλινικό τομέα των νοσοκομείων  (συντονιστές διευθυντές ιατρικών τμημάτων- τομεάρχες νοσηλευτικών τομέων , προϊστάμενοι νοσηλευτικών τμημάτων), ενώ ταυτόχρονα διατηρούν σε όλα τα νοσοκομεία  ως ξεχωριστά τμήματα με τις αντίστοιχες θέσεις ευθύνης (τμηματάρχες)  όλα τα τμήματα των διοικητικών υπηρεσιών!

Με ποια ακριβώς λογική και με ποια επιστημονικά κριτήρια ;
Η αλήθεια είναι : Με κανένα επιστημονικό κριτήριο!

Όλα τα οργανογράμματα προβλέπουν  το προβάδισμα των ΠΕ Νοσηλευτών σε θέσεις ευθύνης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας   (σωστό ως θέση αρχής),  χωρίς όμως να καθορίζουν άλλα  απαραίτητα  κατά την άποψή μας κριτήρια και μάλιστα δημιουργούν ήδη τεράστια προβλήματα καθώς όλα τα νέα  οργανογράμματα προβλέπουν στο ακροτελεύτιο άρθρο τους :
Με τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης καταργείται κάθε άλλη όμοια σχετική”.
Πράγμα που σημαίνει ότι η παρούσα  διαμόρφωση της στελέχωσης των νοσηλευτικών τμημάτων...   έχει λήξει.  

Εν κατακλείδι πρόκειται  για άθλια κατασκευάσματα που υπακούν μόνο τυφλά στις μνημονιακές επιταγές του κεφαλαίου και της τρόικα,  για κατασκευάσματα προσαρμοσμένα στις  άγριες περικοπές δημόσιων  δαπανών ,  για κατασκευάσματα που το μόνο που κάνουν είναι να προάγουν παραπέρα την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων.. (τα δυσμενή αποτελέσματά τους στην περίθαλψη εκατομμυρίων πολιτών και ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του πληθυσμού  πολύ σύντομα θα γίνουν ορατά).

Και εκτός αυτών..

πρόκειται για δουλειές ...  πραγματικά του ποδαριού!

Κατά την άποψή μας  ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ πρέπει να είναι η θέση των υγειονομικών και του υγειονομικού κινήματος συνολικότερα.

 Η καθολική  απόρριψη!

Καμιά συζήτηση, καμία διαπραγμάτευση.

Από την άποψη αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης ( και τελικά νομιμοποίησης)  για δήθεν διορθωτικές κινήσεις. όπως αυτές που εκδηλώθηκαν από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) αλλά και της ΕΝΕ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ).

Μάλλον νερό στο μύλο της συγκυβέρνησης ρίχνουν !


ΥΓ: 
Και να σκεφθείτε ότι για πολλά νοσοκομεία αυτά το οργανογράμματα θα είναι προσωρινά, καθώς δεν θα αργήσει ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων , καταργήσεων  αλλαγής ρόλου αρκετών νοσοκομείων του ΕΣΥ και βεβαίως μετακινήσεων και απολύσεων χιλιάδων υγειονομικών .