Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Αγγίζουν το όριο λειτουργικής κατάρρευσης.


Αναισθησιολογικό, Καρδιολογικό, Μαιευτική στο νοσοκομείο Πρέβεζας ζητούν άμεση στελέχωση

 Την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου υγείας για τη στελέχωση τμημάτων του νοσοκομείου Πρέβεζας ζητά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Στρατής Βουγέλης , ο οποίος τόνισε ότι ένα - ένα τα τμήματα του Νοσοκομείου Πρέβεζας αγγίζουν το όριο λειτουργικής κατάρρευσης.

Ο πρόεδρος έθεσε ως τρεις βασικές προτεραιότητες τη στελέχωση με του αναισθησιολογικού τμήματος, της μαιευτικής και της καρδιολογικής κλινικής.

Εξήγησε ότι η λειτουργία των τμημάτων αυτών είναι οριακή και ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο το υπάρχον προσωπικό να καλύψει το νοσοκομείο 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα και τριάντα μέρες του μήνα

Όσον αφορά το Αναισθησιολογικό τμήμα, με δυο μόνο γιατρούς, χωρίς εξειδικευμένους νοσηλευτές, ενίοτε και με ένα γιατρό, είναι αδύνατο να καλύψει ένα Νοσοκομείο σε διαρκή εφημερία .

«Το τμήμα αυτό καλύπτει περιστατικά σχεδόν από όλες τις κλινικές» τόνισε ο κ. Βουγέλης και τόνισε ότι «οι γιατροί δίνουν στην κυριολεξία έναν καθημερινό αγώνα».

Παρέκαμψε, μάλιστα το γεγονός ότι οι γιατροί κάνουν επιπλέον εφημερίες και ότι σε πολλές των περιπτώσεων δεν πληρώνονται και στάθηκε στη στελέχωση του τμήματος με έναν ακόμη γιατρό προκειμένου να είναι δυνατή η λειτουργία του τμήματος.

Είπε ακόμη ότι λύση θα μπορούσε να δώσει η δημιουργία ξεχωριστού νοσηλευτικού τμήματος, η οποία έχει εγκριθεί από το 1991.

Σχετικά με Μαιευτική Κλινική ο κ. Βουγέλης είπε ότι μπορεί να έχει 4 γιατρούς αλλά το πρόβλημα βρίσκεται ότι υπάρχουν μόνο 4 Μαίες, όταν οι οργανικές θέσεις είναι 10, οι οποίες καλούνται να καλύψουν σε 24ωρη βάση με βάρδιες το τμήμα. Σημείωσε ότι αν μέσα στις προσεχείς μέρες δεν βρεθούν τουλάχιστον δύο μαίες να ενισχύσουν το τμήμα, τότε είναι σίγουρο ότι το τμήμα θα λειτουργεί μόνο με τους γιατρούς. Ο κ. Βουγέλης ανέφερε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος με μετακίνηση μαιών από τα Κέντρα Υγείας του νομού δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, αφού στην ουσία αποδυναμώνει και τα κέντρα υγείας.

Σοβαρό πρόβλημα χαρακτήρισε την έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών στο Καρδιολογικό Τμήμα μετά την αποχώρηση του εναπομείναντος ειδικευόμενου καρδιολόγου. Παρά το ότι το τμήμα έχει τρεις θέσεις για ειδικευόμενους καρδιολόγους.

«Ο επόμενος ειδικευόμενος έρχεται το Γενάρη. Μέχρι τότε είναι αδύνατο με το φόρτο εργασίας που έχει το τμήμα αλλά και την περιοχή ευθύνης που καλύπτει, να εφημερεύει καθημερινά μόνο με ένα ειδικευμένο καρδιολόγο, ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται ταυτόχρονα στην κλινική και στα εξωτερικά ιατρεία» είπε ο κ. Βουγέλης και τόνισε ότι αν μέσα στις επόμενες μέρες δεν βρεθεί λύση στην ενίσχυση του τμήματος, το πιθανότερο είναι το τμήμα να αρχίσει να διακομίζει τα περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η λειτουργία του.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, πριν μερικές ημέρες συνεδρίασε η επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου και έστειλε σχετικό έγγραφο προς τη διοίκηση.

Ως λύση, σύμφωνα με τον κ. Βουγέλη θα μπορούσε να ήταν η παράταση της θητείας του ειδικευομένου καρδιολόγου μέχρι να καλυφθεί η θέση.

«Αυτά δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο», είπε ο κ. Βουγέλης, υπογραμμίζοντας όμως ότι η στελέχωση των τριών αυτών τμημάτων, σε πρώτη φάση μέχρι να δούμε πώς θα προχωρήσουν οι προσλήψεις μέσα στο 2010, θα πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας

Να σημειώσουμε τέλος ότι για την καταγραφή και τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων του Νοσοκομείου μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο και θα στείλει για άλλη μια φορά σχετικό έγγραφο προς όλους τους αρμόδιους.

Πηγή:Νέοι Αγώνες  Ηπείρου
Συντακτης :Αθηνά Παππά