Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Για την ταχεία πρόσληψη 300 νοσηλευτών για ενεργοποίηση κλινών ΜΕΘ




Δυο ενδεχόμενα εξετάζει το υπουργείο Υγείας για την ταχεία πρόσληψη 300 νοσηλευτών, για να δοθεί η δυνατότητα να ενεργοποιηθούν οι 95 ανενεργές κλίνες ΜΕΘ.
1.Το πρώτο ενδεχόμενο  είναι να γίνει χρήση του άρθρου 10 του ν. 3329/2005 που επιτρέπει την -εκτός ΑΣΕΠ- πρόσληψη προσωπικού με μοναδικό κριτήριο την ανεργία. Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει ότι  σε  κάθε ΔΥΠΕ είναι δυνατόν να καταρτίζονται κατάλογοι επικουρικού προσωπικού για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Στους καταλόγους αυτούς εγγράφονται όσοι κατέχουν αντίστοιχο τίτλο σπουδών και είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Στην επιλογή προηγούνται οι άνεργοι και η προτεραιότητα μεταξύ αυτών καθορίζεται από τη σειρά εγγραφής τους στον ΟΑΕΔ. Οι πτυχιούχοι υποψήφιοι που εγγράφονται στους καταλόγους αυτούς δεν πρέπει να κατέχουν τον τίτλο σπουδών τους περισσότερο από δέκα έτη και δεν μπορούν να παραμείνουν στον κατάλογο περισσότερο από πέντε έτη.
Το προσωπικό προσλαμβάνεται για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, το χρονικό διάστημα της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο των έξι μηνών και μεγαλύτερο του ενός έτους, ορίζεται δε στη σύμβαση που συνάπτει ο εργαζόμενος με τον φορέα στον οποίο θα απασχοληθεί. Ο χρόνος της απασχόλησης υπολογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας και θεωρείται προσόν (θα μοριοδοτείται) στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ για την κατάληψη μόνιμης θέσης σε αντίστοιχο κλάδο στο δημόσιο τομέα.
Το προσωπικό που προσλαμβάνεται αμείβεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου των ίδιων φορέων
2.Το δεύτερο ενδεχόμενο -και πιο πιθανό -είναι η πρόσληψη των 300 έκτακτων νοσηλευτών στα νοσοκομεία να γίνει από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ. Το προσωπικό θα προσληφθεί από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ της προκήρυξης 5Κ/2008. Στην περίπτωση αυτή το ΑΣΕΠ θα είναι σε θέση να διαθέσει το προσωπικό μέσα σε περίπου 20 ημέρες.
 Οι κυλιόμενοι πίνακες περιλαμβάνουν μη διοριστέους παλαιότερων διαδικασιών πρόσληψης με σειρά προτεραιότητας, οι οποίοι διορίζονται σε μόνιμες θέσεις μετά από αίτημα των φορέων προς το ΑΣΕΠ.
Το προσωπικό που θα προσληφθεί θα δώσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να κάνουν  μία εσωτερική ανακατανομή, προκειμένου ένα πιο έμπειρο προσωπικό να έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί από άλλες μονάδες του νοσοκομείου στις ΜΕΘ και το καινούργιο προσωπικό να πάει στα τμήματα από τα οποία μετακινήθηκαν οι νοσηλευτές.
Σημειώνουμε ότι τα κονδύλια για την ταχεία πρόσληψη προέρχονται, για τους μεν 200 νοσηλευτές από αντίστοιχα κονδύλια  του ΚΕΕΛΠΝΟ και για τους   υπόλοιπους 100 από άλλα κονδύλια του Υπουργείου Υγείας.
Αν και η τελική απόφαση αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες , όσο καθυστερεί να τη λάβει το Υπουργείο, τόσο γίνεται άπιαστο όνειρο να ανοίξουν οι 95 κλίνες ΜΕΘ μέχρι το τελος του Δεκεμβρίου.