Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Δηλαδή με πόσα πρόβατα γίνεται πόλεμος;

Από το "Έθνος"

«Συνομιλούσα με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, όταν με ενημέρωσαν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται στα πρόθυρα σύγκρουσης εξαιτίας των βραχονησίδων Ίμια, όπου βρίσκονται πρόβατα» είπε ο Κλίντον και αφού τόνισε ότι ο ίδιος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με την ηγεσία της Ελλάδας και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα «να αποφασιστεί ότι δεν θα προκληθεί πόλεμος εξαιτίας μιας βραχονησίδας, όπου ζουν λιγότερα από είκοσι πρόβατα», κατέληξε: «μπορώ να σας δώσω εκατοντάδες παραδείγματα πώς οι χώρες στον κόσμο καταλήγουν στα πρόθυρα του πολέμου».


Αλήθεια δεν ξέρουμε με πόσα πρόβατα υπολογίζει την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία  μιας χώρας , ούτε την περηφάνια και τον πατριωτισμό ενός λαού ο άλλοτε πλανητάρχης.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι χωρίς να υπάρχει ούτε ένα αμερικάνικο πρόβατο για διακύβευμα, , η χώρα του βομβάρδισε την πρώην Γιουγκοσλαβία, βομβάρδισε ,διενήργησε δυο πολέμους και έχει υπό την κατοχή της το Ιράκ, βομβάρδισε και διενήργησε ολόκληρη εκστρατεία στο Αφγανιστάν. Προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες νεκρών, εκατονταδες χιλάδες τραυματίες , ξεσπιτωμένους και πεινασμένους.

Μπορεί να φανταστεί κάποιος τι θα γινόταν αν αμφισβητείτο έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο Αμερικάνικου εδάφους, ας πούμε από Ρώσους ή Κινέζους ή  Καναδούς  ή κάποια  Αμερικάνικη βραχονησίδα, έστω και χωρίς πρόβατα;

Ας αφήσει λοιπόν τις θεωρίες και τις νουθεσίες  ο νεοταξίτης εκπρόσωπος.

Στα Ίμια διαδραματίστηκε ένα από τα πιο άθλια παζάρια μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας με μεσολαβητή τις ΗΠΑ, που επισφραγίστηκε με τον φόνο   τριών ανθρώπων.
Όταν  ο Ελληνικός λαός μάθει το τι πραγματικά συνέβη εκείνες τις μέρες  και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό , κάποιοι εγχώριοι  που πρωταγωνίστησαν εκείνη την εποχή δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν.
Τα Ίμια ντε φάκτο και ατύπως  μοιράστηκαν. Ένα σου, ένα μου.