Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Η ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΥ


    Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Γιατί πάντα η εικόνα μετρά;
Κι όχι η ουσία;
Γιατί το φαίνεσθαι
Κι όχι το είναι;(C-C)

Ίσως σε κανένα άλλο επάγγελμα δεν μετράει τόσο πολύ το  φαίνεσθαι. Τύφλα να έχουνε οι μεγάλοι ηθοποιοί και οι αστέρες του πενταγράμμου Ίσως σε κανένα άλλο επάγγελμα δεν είναι τόσο επίπονη η δυσανάλογα μεγάλη ανθρώπινη ματαιοδοξία σε σύγκριση με την πραγματική επαγγελματική (ιατρική) ικανότητα. Οι πολιτικοί, οι δικηγόροι και οι τραπεζίτες είναι εξίσου ματαιόδοξοι αλλά τα λάθη τους δεν επιφέρουν αναπηρία και ούτε τον θάνατο.
Ο ιατρός που είναι κολλημένος στο φαίνεσθαι και όχι το είναι, ξεχωρίζει αμέσως. Η αγωνιώδης προσπάθεια του ,να προκαλέσει το θαυμασμό του πλήθους, ξεκινά από μικρές εξάρσεις όπως: η αφόρητη ανάγκη να κάνει μαθήματα ιατρικής στο πλήθος των…συγγενών, να μιλάει δυνατά στο διάδρομο του νοσοκομείου για να τραβήξει την προσοχή των περαστικών. ΄Η η επίδειξη φρεσκοσιδερωμένου, κολλαριστού κοστουμιού σε όλους τους χώρους εργασίας. Φρεσκοξυρισμένος και μυρωδάτος με έναν αέρα που τον κάνει να ξεχωρίζει μπροστά στους τσαλακωμένους και αξύριστους εργαζόμενους ιατρούς της εφημερίας που όμως ήταν κλεισμένοι 18ωρο αλλά τους βγήκε η ψυχή. Στην πρώτη γραμμή.
Με τα χρόνια η εικόνα που έχει στο μυαλό του ο γιατρός, για τον εαυτό του, διογκώνεται παίρνοντας αφύσικες διαστάσεις. Εξακολουθεί να επιδεικνύει ανησυχητική ροπή προς αλαζονεία. Ξεπερνάει την πραγματική του ιδιότητα ,δηλαδή υπάλληλος ενός νοσηλευτικού ιδρύματος ή γιατρός του ΕΣΥ, φτάνοντας στο να πιστεύει ότι είναι η κολόνα του συγκεκριμένου ιδρύματος. Δεν θέλει να καταλάβει ότι είναι εκεί για να  θεραπεύσει και όχι για να μαγεύσει τα πλήθη. Τα λάθη των γιατρών τα κρύβει η γη. Δεν ξέρει τα λόγια του Ο. Σαίξπηρ:΄΄Τα άσχημα έργα των ανθρώπων ζουν και μετά απ΄ αυτούς ενώ οι καλοσύνες θάβονται μαζί με το κορμί τους΄΄.
Η έπαρση και η αλαζονεία τον σπρώχνει να προχωρήσει και να αναπτύξει μία προσωπικότητα ,που σε λίγο θα χρειαστεί την άμεση συμβουλή ψυχιάτρου. Μία υπερεκτίμηση ,που τον ωθεί σε απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στους άλλους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Να απαξιώσει, επιδεικτικά ,τις καθαρίστριες και τους μπογιατζήδες αλλά να τρέξει με τα τέσσερα όταν περνάει ο διοικητής του νοσοκομείου. Να δηλώνει ανικανοποίητος με ασήμαντα προβλήματα. Να φωνάζει σαν αφέντης στις νοσηλεύτριες για ασήμαντη αφορμή και να ρίχνει επιδεικτικά τους φακέλους των ασθενών. Κάτω. Πράγματα που θα ντρέπονταν να τα κάνει με τους ομοιόβαθμούς του. Ή στον διευθυντή του. Να δηλώσει ανύπαρκτες φιλίες με τους επώνυμους πολιτικούς, ανθρώπους των γραμμάτων ή αστέρες του σινεμά. Σκαρφίζεται ανύπαρκτες παιδικές αναμνήσεις και τον αναφέρει με το μικρό του όνομα. Θυμάται περιστατικά όπου πάντα αυτός ήταν πιο… από τον άλλον .Κακίζεται που η μοίρα του Χ τον βοήθησε να φτάσει ψηλά. Δηλώνει ότι έχει ανοικτή τηλεφωνική γραμμή με τον διάσημο Χ. αλλά …Ρόδα είναι και γυρίζει και όταν για κακή του τύχη ο συγκεκριμένος Χ βρίσκεται στο νοσοκομείο ως δια μαγείας ούτε τον ξέρει και ούτε τον θυμάται. Τους ειδικευόμενους τους θέλει όταν αυτοί πρέπει να πλαισιώσουν την εικόνα του. Όταν εξετάζει τον ασθενή μετράει να δουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους ότι είναι σπουδαίος. Χρειάζεται μάρτυρες του υπέροχου εαυτού του, των επιστημονικών του ικανοτήτων αλλά όχι και των λαθών του. Έτσι στην επέμβαση ,αν είναι με τοπική αναισθησία, θέλει τους συγγενείς δίπλα του. Οι ειδικευόμενοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τις δουλειές του ποδαριού, να κάνουν την εισαγωγή, να πάρουν τις εξετάσεις των ασθενών ,να παραβρεθούν στο χειρουργείο αλλά δεν θα είναι παρόντες στην παραλαβή του δώρου. Το φακελάκι δεν θέλει πολλούς μάρτυρες. Αν το περιστατικό δεν πάει καλά επίσης δεν θα παραβρεθούνε στις ΄΄ αποκαλύψεις ΄΄ για να μην σχολιάσουν .Και να μην διαδώσουνε τις παραλείψεις ή τα φανερά ιατρικά του λάθη. Να τον θαυμάσουνε πάντα και ,να μην ενισχύσουνε μία κακή διαφήμιση.
Όλα αυτά που κάνει όμως τα κάνει επειδή τον παίρνει να το κάνει. Ο λαός ,που είναι διαβασμένος στο δικό του επαγγελματικό χώρο, μαγεύεται από την εικόνα του περίφημου ιατρού. Οι άνθρωποι, που διαθέτουν γνώση και καταλαβαίνουν τον κουτοπόνηρο, επειδή η ζωή τους έχει μάθει πολλά, παρασύρονται αρχικά και κάνουν το λάθος .Να τον εμπιστευτούν. Ευτυχώς όμως, μετά από λίγο, θα τον καταλάβουν. Και θα τον ξεγράψουνε από την λίστα των αξιόλογων λειτουργών. Της Υγείας.