Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Η απόφαση της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών


ΟΕΝΓΕ

ΑΠΟΦΑΣΗ  ΓΕΝΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΤΗΣ  ΟΕΝΓΕ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίασή του την 19η  Νοεμβρίου 2009 διαπιστώνει ότι η νέα Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας εξαντλούνται σε γενικόλογες διακηρύξεις για « επαναθεμελίωση του ΕΣΥ» και σε δηλώσεις συμπάθειας προς τα αιτήματα των λειτουργών του.
Απουσιάζουν οι σαφείς παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας και των πιο εκρηκτικών προβλημάτων των νοσοκομειακών γιατρών, που αναλύσαμε σε γραπτό υπόμνημά μας. Συγκεκριμένα προωθητικά μέτρα δεν υπάρχουν.

Αντίθετα, στο προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2010 και στις ανακοινώσεις δημοσιονομικής  τρομοκρατίας της Κυβέρνησης για την Οικονομία, που επικαλείται το σύμφωνο σταθερότητας της Ε.Ε, προ-βλέπεται μείωση των δαπανών για τις εφημερίες, μικρό κονδύλιο για προσλήψεις ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης της υπερωριακής εργασίας, πάγωμα των μισθών.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί είμαστε εξοργισμένοι καθώς διαιωνίζεται ο μακροχρόνιος εμπαιγμός μας. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Αρκετά υποστελεχωμένα Τμήματα Νοσοκομείων κλείνουν, πολύ περισσότερα αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τα προγράμματα εφημεριών τους με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, δεδουλευμένες εφημερίες μας δεν πληρώνονται.
Το Γενικό Συμβούλιο καλύπτει όλες τις μορφές κινητοποιήσεων που έχουν αρχίσει σε αρκετές Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, και όσων Γενικών Συνελεύσεων καταλήγουν εφεξής σε σχεδιασμούς δράσης.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ακόμη να προχωρήσουμε σε :

24/ωρη προειδοποιητική Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ την ΔΕΥΤΕΡΑ 30 Νοεμβρίου 2009.
Κατάθεση προγραμμάτων εφημερίας για τον Δεκέμβρη μέχρι τα όρια της αμοιβής τους.

Επισημαίνουμε ότι σε οποιαδήποτε κινητοποίηση οι νοσοκομειακοί γιατροί θα καλύπτουν τις ανάγκες των περιστατικών που προκύπτουν από την πανδημία της γρίπης.



ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

1.     Την προκήρυξη των 2000 νέων θέσεων γιατρών που έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό.
2.     Την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και ομαλοποίηση της αμοιβής τους.
3.     Την νομοθετική κατάργηση του πλαφόν δαπανών για τις εφημερίες που αναγκαστικά πραγματοποιούμε και της απαράδεκτης τακτικής εφαρμογής 12/μορίων , η οποία έχει καταργηθεί νομοθετικά από 5ετίας.
4.     Την απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας εξέλιξης του Ν. 3754

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Την λειτουργία της Κοινής Επιτροπής Υπουργείου Υγείας  - ΟΕΝΓΕ για το πρότυπο εφημέρευσης, τα  Τμήματα Επειγόντων περιστατικών, τις προσλήψεις 2.500 νέων γιατρών το 2010.
Την πλήρη εφαρμογή της Σ.Σ.Ε της 1ης  - 12 – 08 και την επικαιροποίησή της για το 2010.
Την ανάκληση της απαράδεκτης εγκυκλίου που στερεί τους επικουρικούς γιατρούς από άδειες και χρονοεπίδομα.
Την σύντομη αποπεράτωση των κρίσεων γιατρών ΕΣΥ και συνεχίζουν να εκκρεμούν.
Την αύξηση των δαπανών του Προϋπολογισμού του 2010 για εφημερίες και προσλήψεις στο ΕΣΥ.
Την εξαίρεση των εφημεριών που αναγκαστικά πραγματοποι-ούνται από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.
Την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ , των υποστελεχωμένων Τμημάτων και την απόδοση σε λειτουργία  όλων των ετοίμων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ.
Την προώθηση της Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το Γενικό Συμβούλιο προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι αν συνεχίσει να παραβιάζεται μονομερώς η Σ.Σ.Ε, η ΟΕΝΓΕ θα επανεξετάσει τη στάση της με προοπτική την καταγγελία της.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ  ζητά άμεσα, νέα συνάντηση  με την Υπουργό Υγείας.

Το Γενικό Συμβούλιο αποφασίζει την διενέργεια του 7ου Τακτικού Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ για το τριήμερο 5, 6, 7 Φεβρουαρίου 2010.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ