220 ευρώ χρεώνουν την εξέταση επιχρίσματος για τη νέα γρίπη πολλά ιδιωτικά κέντρα που λειτουργούν παράνομα.
Η εξέταση των «επιχρισμάτων», για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης, γίνεται μόνο από τα πιστοποιημένα «Εργαστήρια Αναφοράς» της γρίπης, που είναι στην Αθήνα το Ινστιτούτο Παστέρ και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη Θεσσαλονίκη το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Αριστοτελείου και σε ακόμη τέσσερις πόλεις τα αντίστοιχα Μικροβιολογικά Εργαστήρια Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Ηρακλείου, Λάρισας, Αλεξανδρούπολης και Ιωαννίνων, που έως τώρα, από την αρχή της επιδημίας, έχουν εξετάσει περίπου 14.000 δείγματα.
Για να λειτουργήσουν και ιδιωτικά κέντρα ως τέτοια απαιτείται ειδική άδεια από το ΕΚΕΠΥ, που, όπως μας πληροφορεί ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Πάνος Ευσταθίου, «δεν έχει ζητηθεί έως τώρα από κανένα ιδιωτικό νοσοκομείο ή ιδιωτικό εργαστήριο και φυσικά δεν έχει χορηγηθεί σε κανένα».
Έως τώρα ιδιώτες γιατροί, εργαστήρια ή ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν τα δείγματα στο Ινστιτούτο Παστέρ, έπειτα από ειδική σύμβαση που έχουν συνάψει, πληρώνοντας για την κάθε εξέταση για τη νέα γρίπη ένα κόστος που κυμαίνεται, ανάλογα με τον αριθμό των δειγμάτων, από 80 έως 100 ευρώ. Συνεπώς, όσοι ιδιώτες δεν έχουν συνάψει τέτοια σύμβαση με το Παστέρ, ούτε έχουν ειδική άδεια να λειτουργούν ως «Εργαστήρια Αναφοράς», παρότι τεχνικά έχουν τη γνώση να κάνουν τις εξετάσεις εφόσον διαθέτουν τον εξειδικευμένο εργαστηριακό εξοπλισμό, δεν λειτουργούν νόμιμα.
Καθημερινά ξεφυτρώνουν ιδιωτικά κέντρα που όχι μόνο κάνουν αυτές τις εξετάσεις, χωρίς κανείς να έχει, έως τώρα, ελέγξει αν δικαιούνται να τις κάνουν, αλλά επιπλέον κερδοσκοπούν, χρεώνοντας την εξέταση επιχρίσματος για τη νέα γρίπη (Η1Ν1), σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής», από 150 έως και 220 ευρώ!
Τα περιθώρια να ενταθούν τέτοια φαινόμενα, αν οι αρμόδιες αρχές δεν παρέμβουν, μεγαλώνουν, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι όσο εξαπλώνεται η πανδημία, κυρίως για να αποφύγουν τον συνωστισμό των νοσοκομείων, αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες για τη διάγνωση της γρίπης.
Στην αρχή της πανδημίας υπήρξε μια σκέψη να δοθούν άδειες και σε ιδιωτικά κέντρα που έχουν την υποδομή και τη γνώση να κάνουν τις εξετάσεις -και παραμένει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που προβλέπεται και από τα σχέδια αντιμετώπισης της πανδημίας-, αλλά είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά στοιχειώδης έλεγχος για φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Πηγή:Έθνος