Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΞΟΥΣΙΑ η αλλιώς όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη είναι...



 Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Κάθε ανθρώπινη εξουσία περιέχει μία ελάχιστη και μόλις διακριτή περιφρόνηση γι αυτούς που εξουσιάζει (Σ.Μάραι-Οι στάχτες)

Αυτές τις ημέρες πολλοί συνάδελφοι τρέχουνε και δεν προλαβαίνουν .Πλησίασε η μεγάλη στιγμή να ασκήσουνε εξουσία .Οι πενηντάρηδες που φτάσανε στο βαθμό του Επιμελητού Α΄ και Αναπληρωτού Διευθυντή αξιολογούνται. Κρίνονται. Τα στεφανιαία αγγεία τους μπαίνουν σε μεγάλη δοκιμασία. Επιστρατεύουν τις ελάχιστες γνώσεις νομικής και διαβάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ…νόμους του ΕΣΥ. Εγκλωβισμένοι στις φιλοδοξίες τους προσπαθούν να καταλάβουν, να διαβάσουν και να μεταφράσουν τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του κυρίου Αβραμόπουλου. Η βελτίωση κυρίως ,των οικονομικών τους, παθιάζει τους συναδέλφους να τρέξουν με βιογραφικά και πεπραγμένα στις επιτροπές και τμηματάρχες .Αλλά.. όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη είναι σε ενδιαφέρουσα κατάσταση.
Κάθε δύο ημέρες έρχονται διευκρινήσεις και πρόσθετα στοιχεία. Αλλαγές πάνω στο ίδιο φλου και πολύ γενικό πλαίσιο εφαρμογής του νόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νόμος 3754/2009 για τα συμβούλια προς αξιολόγηση των γιατρών του ΕΣΥ . Η απόφαση 1446/17.07.2009 καταργείται την υπ’ αριθμ. ΔΥ13α/οικ. 29805/15.9.1997 (ΦΕΚ859/26.9.1997/τ.Β΄) Υπουργική Απόφαση. Και πάει λέγοντας. Ο Υπαλληλικός κώδικας του 2009 αναιρεί κάποια στοιχεία του ίδιου κώδικα του 1999 αλλά και προσθέτει κάποια πράγματα.
Ο κάθε πικραμένος ερμηνεύει κατά το δοκούν τον νόμο. Για να έχεις μία διευκρινιστική απάντηση πρέπει να πληρώσεις έναν δικηγόρο που θα αναλάβει, με το αζημίωτο, την υπόθεσή σου. Αυτό που θεωρείς αυτονόητο παίρνει άλλη τροπή. Διαβάζεις τουλάχιστον 5 ερμηνευτικές διατάξεις για το ίδιο νόμο και άκρη δεν βγάζεις. Λόγω ασάφειας του νόμου η απόπειρα του Υπουργείου να "τακτοποιήσει" ζητήματα εξέλιξης που έχουν ήδη διεκπεραιωθεί με τρόπο που ανατρέπει όλη τη ροή των συνελεύσεων απειλεί να τινάξει όλη τη διαδικασία αναβαθμίσεων στον αέρα. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα εφαρμογής του νόμου (μόνο το 25% των επιμελητών Α΄ δικαιούνται να αναβαθμιστούν ως διευθυντές)σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα εφαρμόσουν τον νόμο αλλά το κάνουν ανάλογα με το πόσο συμπαθούν τους υποψηφίους. Επιλέγουν και ψηφίζουν ανάλογα με πόσο αρεστοί και ΄΄καλά παιδιά΄΄ είναι οι υποψήφιοι.
Τι ισχύει σήμερα όταν αξιολογούνται δύο συνάδελφοι που διορίστηκαν ως Επιμελητές Α΄ με βάση το ίδιο νόμο που δημοσιεύτηκε στο ίδιο ΦΕΚ αλλά έτυχε να ορκιστούν σε διαφορετικές ημερομηνίες.; Ποιος είναι ο αρχαιότερος σε μία κλινική; Πώς υπολογίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας τους;. Ο νόμος λέει ότι θα υπολογιστεί ο χρόνος που εργάζονται στο ΕΣΥ(ως επιμελητές Β΄) άρα…εφόρου ζωής θα έχεις μπροστά στα μάτια σου την πλάτη του ΄΄τυχερού΄΄ που προηγείται λόγω ηλικίας. Τι νόημα έχουν τότε οι κρίσεις και οι αξιολογήσεις όταν το μόνο που μετράει είναι η ηλικιακή διαφορά; Ποιά βαρύτητα έχουν τα άλλα προσόντα όταν στο αμφιθέατρο, στην γενική συνέλευση όπου οι συνάδελφοι ψηφίζουν ανοικτά και αποφασίζουν δεν είναι ενήμεροι για τα πραγματικά προσόντα των υποψηφίων; Πόσοι από τους συναδέλφους που πέρασαν τα 56 τους έχουνε διατριβή και ασχολήθηκαν με εργασίες επιστημονικές και διατριβές; Θα προχωρήσουν όμως και θα φτάσουν διευθυντές μόνο επειδή προχωρήσανε ηλικιακά και όχι επειδή προχώρησαν επιστημονικά εκπαιδευτικά ή επειδή πρόσφεραν κοινωνικό και επιστημονικό έργο άξιο να υπολογιστεί βαθμολογικά. Το Γραφείο Προσωπικού σαν τον Πόντιο Πιλάτο ισχυρίζεται ότι ισχύει το ΦΕΚ αλλά η έναρξη της πληρωμής του συναδέλφου ισχύει από την στιγμή της ορκωμοσίας και αυτό αναφέρεται και στην βεβαίωση που σου παρέχει για τις εργασιακές σου εξελίξεις. Ποιός έχει δίκιο όταν στο ίδιο ΦΕΚ δημοσιεύονται 154 ονόματα αλλά διαφέρει η ημερομηνία της ορκωμοσίας;.