Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Επιτροπή αγώνα κατοίκων, σωματείων και φορέων της Πρέβεζας για τη δωρεάν δημόσια Υγεία και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας


       ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  & ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ.

1.Η συγκυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα περικόπτουν δραματικά τις  δαπάνες για την δημόσια Υγεία, υποβαθμίζοντας απελπιστικά την ποιότητα  και την αποτελεσματικότητα της περίθαλψης, σε μια εποχή που, λόγω των ταξικών και αντιλαϊκών  μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται, έχουμε μεγάλη αύξηση των προβλημάτων υγείας του πληθυσμού και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων.
2. Ο ΕΟΠΥΥ, που υποτίθεται ότι θα κάλυπτε υγειονομικά  την ολότητα των ασφαλισμένων, λόγω των συνειδητών επιλογών της κυβέρνησης, πρακτικά χρεοκόπησε. Η συγκυβέρνηση περικόπτει παροχές , αυξάνει εισφορές , ψηφίζει και νέα χαράτσια (πχ 25 ευρώ για εισαγωγή, 1 ευρώ για εκτέλεση συνταγής) και μεταφέρει συνεχώς μεγάλο μέρος του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης απ’ ευθείας στους ασφαλισμένους.
Αυτές όμως τις υπηρεσίες οι ασφαλισμένοι τις έχουν τριπλοπληρώσει.
Η επιβάρυνση αυτή γίνεται σε μια εποχή που συγκυβέρνηση και τρόικα  έχουν οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη οικονομική χρεοκοπία το λαό μας .
3.Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι –ανασφάλιστοι, ανάμεσά τους και  πάρα πολλά παιδιά ανέργων και οικονομικά αδύνατων οικογενειών , αδυνατούν να έχουν πρόσβαση μέχρι στιγμής  σε απαραίτητες  υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης. Ακόμη και σε απαραίτητα εμβόλια.  Τέτοια περιστατικά υπάρχουν  πολλά και στο νομό μας .
Πρόκειται για γενοκτονία.
4.Λόγω της ελάχιστης χρηματοδότησης των νοσοκομείων   από το κρατικό προϋπολογισμό παρατηρούνται  μεγάλες ελλείψεις υγειονομικού υλικού και αντιδραστηρίων,  ακόμη και για  καθημερινές απαραίτητες εξετάσεις  και επεμβάσεις στα Νοσοκομεία. Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 22% τα δυο τελευταία χρόνια, ενώ το νέο Μνημόνιο και ο ψηφισθείς προϋπολογισμός προβλέπει και νέα πολύ μεγάλη  μείωση των λειτουργικών δαπανών του, που πρακτικά το επόμενο διάστημα θα το οδηγήσει σε χρεοκοπία.
5.Μειώνεται με ταχύτατους  ρυθμούς λόγω συνταξιοδότησης  το προσωπικό στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (ιατρικό, νοσηλευτικό, κλπ) χωρίς αυτό  να αντικαθίσταται, με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη εργασιακή επιβάρυνση και εργασιακή εξάντληση του παραμένοντος προσωπικού, γεγονός που αργά ή γρήγορα θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών. Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας έχουμε μείωση 30% του νοσηλευτικού προσωπικού και 25% του ιατρικού προσωπικού  τα τελευταία δυο χρόνια! Αναμένεται  επιδείνωση του προβλήματος το προσεχές έτος. Αναδύεται ουσιαστικά πρόβλημα ασφαλούς λειτουργίας του, καθώς και ασφαλούς λειτουργίας της πλειοψηφίας των Κέντρων Υγείας του νομού μας.
6. Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια και τα ρεπορτάζ στα ΜΜΕ για υποβάθμιση, συνένωση και συγχώνευση του Νοσοκομείου της Πρέβεζας στα πλαίσια της ευρύτερης πολιτικής συγχωνεύσεων και καταργήσεων νοσηλευτικών μονάδων ανά την επικράτεια. Ακόμα και για κατάργησή  του και μετατροπή του σε αστικό κέντρο Υγείας. Ο λαός μας λέει: όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Τυχόν υποβάθμιση του νοσοκομείου θα προκαλέσει ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες στην Υγεία και την περίθαλψη του πληθυσμού της  περιοχής και θα οδηγήσει την πόλη και τον νομό σε μαρασμό.

Επειδή οι αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της δημόσιας  υγείας και  της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης  μας αφορούν, όπως αφορούν και τις οικογένειες και τα παιδιά  μας

                           ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ
ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

με συγκεκριμένες δράσεις στην περιοχή μας


ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ü      για την υπεράσπιση του δικαιώματος όλου του  πληθυσμού της περιοχής στην ελεύθερη πρόσβαση  σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας 
ü      την υπεράσπιση  και αναβάθμιση του δημόσιου Νοσοκομείου Πρέβεζας

                       διεκδικούμε και στην περιοχή μας
-Αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες   υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους, από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση, χωρίς χαράτσια και αποκλεισμούς.
-Την  άμεση επαρκή  χρηματοδότηση του Νοσοκομείου μας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή, αποτελεσματική περίθαλψη των πολιτών της περιοχής.
-Καμιά συγχώνευση, συνένωση, κατάργηση του  δημόσιου  νοσοκομείου της Πρέβεζας , καθώς και των κλινικών και τμημάτων του.
-Αναβάθμιση  όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας με ταυτόχρονη  επαρκή και αναγκαία στελέχωσή τους με μόνιμο και κατάλληλα εξειδικευμένο  προσωπικό , προμήθεια του απαραίτητου σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης  μέσα σε αυτά.
- Όχι στις απολύσεις. Καμιά διαθεσιμότητα , απόλυση εργαζομένου από το χώρο της υγείας

                 Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσουμε και τη
-διεκδίκηση ανέγερσης νέου,  αποκλειστικά δημόσιου νοσοκομείου στη περιοχή μας, χωρίς επιχειρηματικές  παρεμβάσεις και δράσεις σε αυτό, χωρίς σύμπραξη με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), πλήρως στελεχωμένου με μόνιμο προσωπικό  και εξοπλισμένου  με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό , το οποίο θα καλύπτει,  τις ανάγκες όλου του πληθυσμού της  ευρύτερης περιοχής μας  καθώς και των χιλιάδων επισκεπτών.
Η διεκδίκηση αυτή έρχεται σα συνέχεια και εξέλιξη  του αγώνα μας για την  ολόπλευρη αναβάθμιση του υπάρχοντος δημόσιου νοσοκομείου.

                                     Στηρίζουμε
κάθε προσπάθεια που θα εφαρμόζει στην πράξη τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας  και ιδιαίτερα  για τους ανασφάλιστους-άνεργους και οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας.


                                     Καλούμε
κάθε σωματείο , κάθε φορέα, κάθε πολίτη της περιοχής μας να πλαισιώσει  ισότιμα την επιτροπή


                      Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ,
                ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2012