Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Έρχεται νέο χαράτσι για τους ασθενείς


Της Αιμιλίας Σταθάκου 

Ένα νέο δυσβάσταχτο φόρο θα πληρώσουν οι ασθενείς  για την  φαρμακευτική και  νοσηλευτική τους περίθαλψη.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή  οι ασθενείς θα βάζουν το  χέρι στην τσέπη  κάθε φορά που  παίρνουν ένα φάρμακο  ή κάνουν εισαγωγή σε Δημόσιο νοσοκομείο.

Ειδικότερα στο  νομοσχέδιο  προβλέπεται ότι ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλλει υπέρ του ΕΟΠΥΥ 1 ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται .Ενώ  για   να κάνει εισαγωγή σε Δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να πληρώνει εισιτήριο  25 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αυτά που αποτελούν πρόταση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων προς την Τρόικα τίθενται σε εφαρμογή στις 1.1.2014.

"Οδηγούμαστε σε ασθενείς δύο ταχυτήτων σε αυτούς που θα μπορούν να πληρώσουν για να πάρουν τα φάρμακά τους ή να μπουν στο νοσοκομείο και στους  υπόλοιπους που θα είναι πλέον καταδικασμένοι . Οι χρόνιοι πάσχοντες και οι συνταξιούχοι που είναι εξαναγκασμένοι να παίρνουν πολλά φάρμακα για να διατηρήσουν την υγεία τους θα τιμωρούνται με χαράτσι κάθε φορά που πάνε στο φαρμακείο να εκτελέσουν την συνταγή τους. Την ίδια ώρα έχουν  πληρώσει από την τσέπη τους για να κλείσουν και το ραντεβού τους με γιατρό του ΕΟΠΠΥ", επισημαίνει ο  πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας μιλά για ένα νέο χαράτσι που αποκλείει από την περίθαλψη χιλιάδες ανασφάλιστους, χρόνιους πάσχοντες και χαμηλοσυνταξιούχους.

"Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν απαράδεκτο τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων ασθενών και αποφάσισαν  κάθε Τετάρτη  να εξετάζουν δωρεάν  όλο τον κόσμο που προσέρχεται στα νοσοκομεία", τονίζει ο κ. Βαρνάβας.

Πηγή:enikos.gr