Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Σύστημα Υγείας για όλους


αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα atpreveza.gr

του Σπύρου Μπρίκου (Ιατρού Βιοπαθολόγου)


Πριν απαντήσουμε στην αναγκαιότητα του παραπάνω τίτλου (Δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Σύστημα Υγείας για όλους), καλό θα ήταν να σας παραθέσω τις κάτωθι πληροφορίες:

1)Ένα κείμενο που διαβάστηκε στην ορκωμοσία της Ιατρικής Σχολής Ηρακλείου στις 14/11/12 από φοιτητές που ορκίζονταν εκείνη την μέρα:


«... Από σήμερα θεωρούμαστε γιατροί, σε μια χώρα που δεν αναγνωρίζει πλέον το δικαίωμα στην περίθαλψη, που κλείνει τα νοσοκομεία της, που δεν πληρώνει τους γιατρούς της, που πεινάει. Που διώχνει στο εξωτερικό τη νεολαία της, ιδίως την σπουδαγμένη νεολαία της.

     Λέγαμε «όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω γιατρός». Δεν ξέραμε ότι θα ήταν ανάγκη να το προσδιορίσουμε ακόμα περισσότερο. Θέλω να γίνω ΓΙΑΤΡΟΣ. Θέλω να γίνω γιατρός ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ. Θέλω να δουλέψω σε δημόσιο νοσοκομείο, θέλω να μπορώ να είμαι δίπλα σε όποιον με έχει ανάγκη, θέλω οι ασθενείς μου να μπορούν να φάνε και να βρίσκουν τα φάρμακά τους. Σ' αυτά τα θέλω, έχουμε πολλά να συμβάλλουμε, και οφείλουμε να παλέψουμε.
     Πολλές φορές μέσα στην σχολή μας προτάθηκε να φύγουμε στο εξωτερικό. Μας παρουσιάστηκε ως η μόνη λύση. ''Θα είναι καλύτερα, πιο εκπαιδευτικά, πιο καλοπληρωμένα''. Διαφωνούμε. Δεν γίναμε γιατροί για να κάνουμε καριέρα, για να αποκτήσουμε θέσεις περιοπής, για να κολυμπήσουμε στο χρήμα εις βάρος ασθενών. Ακόμα περισσότερο, δεν γίναμε γιατροί για να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στην δυστυχία που απλώνεται πλέον φανερά γύρω μας. Θα μείνουμε εδώ να το παλέψουμε, απαιτείται αγώνας για να ορθοποδήσει μια χώρα που την έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού, από αυτό τον αγώνα εμείς δεν θα λείψουμε. ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»

2)Το κείμενο αυτό αντιπροσωπεύει το νέο καθεστώς μέσα στο οποίο καλούνται να δουλέψουν οι νέοι γιατροί αυτής της χώρας.
Στη νέα αυτή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Υγεία έχουμε για το 2013-2014 την αναγγελία ότι το εισιτήριο για νοσηλεία στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ θα είναι 25 ευρώ, ενώ 50 % προβλέπεται να είναι η συμμετοχή του αρρώστου στις ιδιωτικές κλινικές.

3) Ο νυν Υπουργός Υγείας είπε στη Βουλή ότι η λειτουργία των θεραπευτηρίων εντάσσεται στη στρατηγική συνενώσεων τμημάτων και ανθρώπινου δυναμικού με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Η νέα όμως κατάσταση στην Υγεία τον διαψεύδει περίτρανα, καθώς :
α)Έχουμε μια μεγάλη μείωση των νοσοκομειακών κλινών.
β)Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν. Ήδη από συστάσεως του ΕΣΥ ,από τη δεκαετία του ογδόντα, οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό πανελλαδικά ανέρχονται σε χιλιάδες, ενώ οι ανάγκες του ΤΩΡΑ είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.
γ) Για την ιστορία ,από το Φεβρουάριο του 2012,επί Λοβέρδου, είχαμε το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων με 20% μείωση στις κλίνες του ΕΣΥ στα νοσοκομεία,5% μείωση των ιατρικών τομέων, και 15% ελάττωση των θέσεων εργασίας.

4)Προ ενός έτους στο νοσοκομείο του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ υπήρξε μια σθεναρή αντίδραση όλου του προσωπικού του εργαστηριακού τομέα ενάντια στη συγχώνευση των τμημάτων του. Στόχος της πρακτικής αυτής της Διοίκησης ήταν η δημιουργία ενός συγκεντρωτικού -συγχωνευμένου τομέα ,με απώτερη στρατηγική την αγορά-πώληση των υπηρεσιών του σε γνωστό επιχειρηματικό όμιλο...

5)Η ιστορία έδειξε ότι η συγχώνευση του Γ' Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ με τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ , μείωσε κατά πολύ τη δυνατότητα νοσηλείας για τους ασφαλισμένους του. Πού πήγαν οι κλίνες;;;

6)Στη νέα κατάσταση στην Υγεία και σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο για το 2013-2014-2015 οι συνολικές περικοπές ανέρχονται στα 589 εκατομμύρια Ευρώ.
Οι περικοπές αυτές πρακτικά σημαίνουν:
α)Κατάργηση 3.000 τουλάχιστον κλινών. Δηλαδή κλείσιμο 3 νοσοκομείων επιπέδου Ευαγγελισμού.
ή β) Κλείσιμο 20 μικρών νοσοκομείων ( μήπως και της Πρέβεζας;;;)...Ας ελπίσουμε η στατιστική να πέσει έξω, αλλά εδώ πρόκειται για πολιτική, δηλαδή για στρατηγική κεντρικού τύπου !!!

7)Μεγάλοι και γνωστοί (για λόγους δεοντολογίας- ας γελάσουμε-δεν θα ονομάσω) επιχειρηματικοί όμιλοι προωθούν εκ των έσω και με την κεντρική πολιτική καθοδήγηση, την εκποίηση του ΕΣΥ.

8)Η Βιοϊατρική συνθλίβει τους αυταπασχολούμενους εργαστηριακούς γιατρούς.

9)Η ιδιωτεία στην ιατρική είναι μια πλέον πολιτική έννοια που εκφράζει οργανωμένα συμφέροντα ,ανώνυμα ή επώνυμα, ντόπια ή ξένα (το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα...), που στόχο έχουν να μετατρέψουν την Υγεία σε ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ με μεγιστοποίηση του κέρδους.

10)Και η αυταπασχόληση στην ιατρική τείνει να εξαϋλωθεί, ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες της ιδιωτείας...

Αυτά εν ολίγοις είναι τα στατιστικά και πολιτικά δεδομένα που οφείλει να γνωρίζει ο κόσμος.
Ένα άμεσο συμπέρασμα που προκύπτει, αν ανάγουμε με έναν επιστημονικό τρόπο το γενικό σε ειδικό και αντίστροφα είναι το εξής:
H αντίθεση Κεφαλαίου και Εργασίας που τόσο καλά μας ανέλυσε ο Μαρξ ,όχι μόνο επιβεβαιώνεται περίτρανα, αλλά βρίσκει πανηγυρική εφαρμογή στην ΥΓΕΙΑ.
Και την εφαρμόζει τόσο καλά η οργανωμένη ΙΔΙΩΤΕΙΑ που ανέφερα οποία ως γνωστόν δεν έχει πατρίδα ,όπως και τα ΚΕΡΔΗ.
Την ΥΓΕΙΑ του όμως ο ελληνικός λαός την έχει πληρώσει και με το παραπάνω και συνεπώς τη δικαιούται πέρα για πέρα!
Και επειδή την έχει πληρώσει χρόνια τώρα με την εργασία του θα έπρεπε να την είχε σε ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ με ισότιμη-ομότιμη πρόσβαση όλου του πληθυσμού στις δομές ΥΓΕΙΑΣ.
Η αναγκαιότητα επομένως ενός τέτοιου δίκαιου συστήματος υγείας δεν είναι μια ουτοπία.
Είναι μια απαίτηση που δεν αφήνει κανέναν μας απ' έξω!
Γιατροί-υγειονομικοί-ασθενείς-εργαζόμενοι κάθε είδους ...
Κανένας δεν μπορεί πλέον να λύσει μόνος του το πρόβλημα.
Γιατί στην αντίπερα όχθη βρίσκεται μια ΙΔΙΩΤΕΙΑ βλακώδης ,όπως οι IDIOT...