Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Τις επόμενες εβδομάδες υλοποιείται το νέο κύμα «μεταρρυθμίσεων» που θα αποτελειώσει το ΕΣΥΚατατοπιστικότατος ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος στη σημερινή συνάντησή του με τους Διοικητές όλων των Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ)

Απ όλα είχε  ο μπαξές:
και Task Force..
και συγχωνεύσεις..
και καταργήσεις μονάδων του ΕΣΥ..
και μαζικές μετακινήσεις προσωπικού..
και  άφθονο  Τουρισμό Υγείας με  πολύ, μα πολύ ...  Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα  (ΣΔΙΤ)  στον τομέα Υγείας στη χώρα μας.

Παραθέτουμε ένα  απόσπασμα από την ομιλία του (κλικ εδώ)

"Σχεδιάσαμε την πρωτοβουλία «Υγεία εν Δράσει» και την υλοποιούμε σε νέους τομείς με την παροχή τεχνικής βοήθειας μέσω της συνεργασίας με την Task Force. Η πρωτοβουλία «Υγεία εν Δράσει» ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. Στο πλαίσιο αυτής συγκροτήθηκε η  Επιτελική Επιτροπή Μεταρρύθμισης της Υγείας με σκοπό τον καθορισμό πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, καθώς και την επίβλεψη, το συντονισμό και την παρακολούθηση, σε τακτική βάση, της υλοποίησης του.
 Επίσης, συγκροτήθηκαν πέντε υπο- επιτροπές για τους τομείς προτεραιότητας:
    1.      Επιτροπή Μάνατζμεντ-Διοίκηση Νοσοκομείων
    2.      Επιτροπή αναμόρφωσης των Diagnosis-Related Groups (DRGs) (ΚΕΝ)
    3.      Επιτροπή για την καθολική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και αξιοποίηση των δεδομένων
    4.      Επιτροπή Τιμολόγησης και Αποζημίωσης των Φαρμάκων, η οποία παρακολουθεί και θα παρακολουθεί συνεχώς την όλη διαδικασία της αγοράς φαρμάκων
    5.      Επιτροπή για την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, τόσο σε δομολειτουργικό επίπεδο, όσο και στα οικονομικά του.

 Έχουμε ακόμη συγκροτήσει τρεις ακόμη επιτροπές για τους νέους τομείς προτεραιότητας που εντόπισε το Υπουργείο Υγείας:
    6.      Επιτροπή Τουρισμού Υγείας
    7.      Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
    8.      Επιτροπή Διαχείρισης και Ανάπτυξης των Ανθρώπινων Πόρων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

 Στις επιτροπές αυτές προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς αμοιβή περισσότεροι από 100 επιστήμονες και στις οποίες συμμετέχουν και εκπρόσωποι από την Task Force (TFGE), των οποίων η τεχνογνωσία κρίνεται πολύτιμη και αναγκαία για την ανάπτυξη της πολιτικής μας.
Το Υπουργείο Υγείας είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο ως προς τη συνεργασία με την TFGR η οποία στηρίζει το έργο του Υπουργείου και ιδιαίτερα την πρωτοβουλία «Υγεία εν Δράσει», δραστηριότητες οι οποίες έχουν τύχει καλής υποδοχής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου έχουμε θετικές αναφορές.
 Οι επιτροπές καταλήγουν σε πορίσματα και εντός των ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης των δράσεων, ο οποίος θα σας γνωστοποιηθεί μαζί με το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής τις επόμενες ημέρες.
 Σας ενημερώνω ότι οι επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα παραγωγικές, δεδομένης της εντατικής δραστηριοποίησης για την υλοποίηση των αποφάσεων από τις υπο-επιτροπές, από την Επιτελική Επιτροπή Μεταρρύθμισης και την εφαρμογή της Κυβερνητικής Πολιτικής.

 Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στο θέμα της ανάπτυξης των ανθρωπίνων πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Συνεργαζόμαστε, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης με το αρμόδιο Υπουργείο και τον κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ήδη έχουμε ετοιμάσει το δικό μας σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας σε ένα επιτελικό, στρατηγικό όργανο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών.
 Επίσης, αποδίδουμε, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, ιδιαίτερη σημασία στη στρατηγική μας για τον Τουρισμό Υγείας, διότι πιστεύουμε ότι η ανάπτυξή του θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην ελληνική κοινωνία. 
 Πρόκειται να διαμορφωθεί ένα σύστημα παροχής ολοκληρωμένων υγειονομικών και τουριστικών υπηρεσιών, το οποίο θα έχει την ευελιξία και τη δυναμικότητα ανταπόκρισης στις ειδικότερες ανάγκες και επιλογές κάθε ασθενή.
 Είναι γνωστό ότι ο παγκόσμιος ετήσιος κύκλος εργασιών στον Τουρισμό Υγείας εκτιμάται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα φιλοδοξεί να κερδίσει ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς.
 Διαθέτουμε φημισμένους τουριστικούς προορισμούς, υψηλού επιπέδου επιστήμονες παγκοσμίου φήμης, με τους οποίους σε συνέργεια με τις υφιστάμενες δομές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, αλλά και με νέες  επενδύσεις τις οποίες προσδοκούμε να προσελκύσουμε με το νόμο τον οποίο προσεχώς θα καταθέσουμε στη Βουλή, θα διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, για να κερδίσουμε επαναλαμβάνω ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς του τουρισμού υγείας.

 Σκεφτόμαστε να υπάρξουν Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Πιστεύουμε ότι θα αποβούν επωφελείς για την εθνική οικονομία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ είναι μια αναπτυξιακή στρατηγική η οποία μπορεί να προσθέσει ευεργετήματα πάνω από τις ανάγκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε στην κατεύθυνση της μείωσης της σπατάλης του δημοσίου χρήματος".

Μετα από αυτά, θεωρουμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει νοσοκομείο στο οποίο οι εργαζόμενοι να μην μπουν σε άμεση διάταξη μάχης και σύγκρουσης μέχρι τέλους.

Προτρέπουμε  τους Πρεβεζάνους και τους Λευκαδίτες να διαβασουν και πάλι δυο δημοσιεύματα που είχαμε αναρτήσεις 

Το ένα   στις 18 Οκτωβη 2012 ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Το άλλο στις 23 Οκτωβρη 2012 ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τι εννοούμε;

Ότι οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα  (ΣΔΙΤ) στον τομέα της Υγείας  έρχονται  στην περιοχή τους καλπάζοντας!