Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ούτε «μιλημένα» να τα είχαν…(ή μήπως τα έχουν;)



Στην Ισπανία ο Ραχόι
Στην Ελλάδα  οι Σαμαρο-Βενιζελο-Κουβέληδες
Στην Ιταλία ο Μόντι

Συρρίκνωση του Δημοσίου Τομέα Υγείας και παραχώρηση ζωτικού χώρου για επενδύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χωρο της Υγείας

Τα Νοσοκομεία της Ιταλίας πρόκειται να χάσουν 30.000 κλίνες τα προσεχή χρόνια   καθώς αυτό  προβλέπεται από το πρόγραμμα  αναθεώρησης των δαπανών .
Οι περιφέρειες έχουν περιθώριο  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να δείξουν , που θα γίνουν οι μειώσεις.
Στην επόμενη τριετία 2013 - 2015, η σημερινή αναλογία  κατά μέσο μέσο όρο  από 4,2 κλίνες ανά χίλιους κατοίκους, θα πρέπει να μειωθεί στο 3,7
Ορισμένες περιφέρειες, περιλαμβανομένων των  Εμίλια  Ρομάνια, Βένετο, Tοσκάνη και Λομβαρδία έχουν ήδη αρχίσει τις περικοπές , ενώ άλλες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Βασικός στόχος είναι λιγότερα κρεβάτια , λιγότερα νοσοκομεία

Οι περικοπές δεν θα περιλαμβάνουν μεμονωμένα κρεβάτια, αλλά ολόκληρα τμήματα με βάση…. δείκτες απόδοσης και πληρότητας κλινών που θα πρέπει να είναι περίπου στο 80% έως 90%.

" Το κλείσιμο τμημάτων δεν είναι πάντα μια επιτυχημένη επιχείρηση. Υπάρχει μεγάλη πολιτική αντίσταση. Θα πρέπει να εξαλειφθούν ολόκληρα τμήματα για να συμμορφωθούμε με τις κατευθύνσεις του  υπουργείου για  τα κρεβάτια. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε διαρκή αποτελέσματα που είναι αποτελεσματικά τόσο από οικονομική όσο και από την άποψη της αξιοποίησης  του προσωπικού. Οι Νοσηλευτές και  το βοηθητικό προσωπικό  μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού και να καλύψουν τις ανάγκες».
Giuseppe Zuccatelli, αναπληρωτής ειδικός επίτροπος για την υγεία στο Abruzzo,

Ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι (επισείοντας το φόβητρο)   επεσήμανε ότι η  βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας της Ιταλίας κινδυνεύει εάν μέσα στα επόμενα δυο χρόνια δεν εξευρεθούν νέοι οικονομικοί πόροι, , τονίζοντας την ανάγκη για αναδιοργάνωση του τομέα.
Βάσει των νέων μέτρων που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση, τουλάχιστον χίλιοι αρχίατροι που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστημιακές πολυκλινικές, πρόκειται να χάσουν την θέση τους.
Στο τέλος του 2012 λήγουν και οι συμφωνίες  με 12.000 ιατρούς, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις έργου σε πρώτων βοηθειών και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς των νοσοκομείων