Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Σενάρια συγχωνεύσεων νοσοκομείων στην περιοχή μας…

Αν κάποιος μπορέσει να παρακολουθήσει τη «λογική» της περίφημης επιτροπής συγχωνεύσεων νοσοκομείων όπως αυτή εκφράστηκε με την πρόταση για τα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τότε είναι κατά τη γνώμη μας εύκολο να προβλέψει με μεγάλη  δόση αξιοπιστίας και την πρόταση για τα νοσοκομεία της περιοχής μας.
Το σχεδόν σίγουρο είναι ότι θα προτείνουν συνενώσεις και ενιαία διοίκηση , ενιαίες προμήθειες, ενιαίο προσωπικό  και μεταφορές(απορροφήσεις)  κλινικών  στα νοσοκομεία της περιοχής
Τώρα αν αυτό θα εκφραστεί με συνένωση ενιαία διοίκηση όλων σε επίπεδο Ηπείρου ή σε επίπεδο μικρότερων συγκροτημάτων πχ Άρτα-Πρέβεζα-Λευκάδα ή Πρέβεζα –Λευκάδα  μένει να αποδειχτεί.Πιθανότερο είναι το τελευταίο.
Εξ άλλου κοντός ψαλμός...καθώς την επόμενη Τρίτη θα δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις του Υπουργείου  για την περιοχή  μας.
Πάντως είναι πλέον ολοφάνερα τα κίνητρα των περιβόητων συγχωνεύσεων με κυριότερο το «ξεζούμισμα» του εναπομένοντος  προσωπικού, αντισταθμίζοντας τις απώλειες προσωπικού λόγω  του  μεγάλου κύματος φυγής μέσω συνταξιοδότησης από τα νοσοκομεία καθώς έχουν αποφασίσει ότι οι προσλήψεις που θα γίνουν θα κινηθούν γύρω από το…μηδέν.
Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι θα έχουμε συρρίκνωση του αριθμού των κλινών.
Και ένα τρίτο, που αυτό είναι και υποκειμενική δική μας εκτίμηση και πηγάζει μέσα από τη μελέτη του περίφημου επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων αλλά και τις προτάσεις που κάνει η επιτροπή  είναι ότι το  προτεινόμενο σύστημα, αν εφαρμοστεί, πέρα από τη ταλαιπωρία των πολιτών και των ασθενών  δεν θα αποδώσει  στη ποιότητα παροχής  ολοκληρωμένων υπηρεσιών  δευτεροβάθμιας περίθαλψης στο πληθυσμό. Τουναντίον πολύ σύντομα θα «εκθέσει ασθενείς σε μεγάλο κίνδυνο», για να χρησιμοποιήσουμε και μια φράση της τρέχουσας επικαιρότητας.