Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ:Μειώνονται στο μισό όσοι θα έχουν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία!

Ένας στους δύο ασθενείς που μέχρι τώρα μπορούσαν να νοσηλευτούν στα δημόσια νοσοκομεία δεν θα έχει πια πρόσβαση, έστω και σε αυτές τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες, μετά τη συγχώνευση των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και των νοσοκομείων της Αττικής.
Οι συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων, που οδηγούν σε μείωση των κλινών (10.000 ζητά η τρόικα) θα συνοδευτούν και με την εκχώρηση 20% των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Διευρύνεται σε όλη την Ελλάδα το δικαίωμα των πανεπιστημιακών γιατρών να έχουν ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου και επιβάλλεται χαράτσι στις συντάξεις των ηλικιωμένων τροφίμων στα ιδρύματα πρόνοιας.
Η σύνθλιψη αυτή των υπηρεσιών συνοδεύεται από επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων, με αρχή εκείνους που έχουν πρόσθετες - πέραν της κανονικής - άδειες προστασίας, όπως οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα ακτινολογικά εργαστήρια.

«Πολυβοληδόν» οι συγχωνεύσεις

Σε παρέμβασή του στις αλλεπάλληλες χτεσινές συγκεντρώσεις των στελεχών των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας τους έθεσε ως όριο την 31η Μάη 2011 ώστε να παρουσιάσουν «κλινική προς κλινική» τις συγχωνεύσεις.
«Αν δεν τις κάνετε εσείς, θα τις κάνουμε εμείς», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, για να προσθέσει. «Οι συγχωνεύσεις θα προχωρήσουν πολυβοληδόν. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Ετσι θα σταματήσει το "κάλπικο θέμα" ότι δεν έχουμε προσωπικό και κυρίως γιατρούς»
Οι ισχυρισμοί του υπουργού Υγείας περί «κάλπικου θέματος» έγιναν μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις της ΟΕΝΓΕ, πως χρειάζονται ακόμα 5.000 γιατροί για να μπορεί κάθε γιατρός να κάνει εφτά εφημερίες το μήνα και να υπάρχουν στοιχειωδώς ασφαλή προγράμματα. Μάλιστα οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν πριν δυο χρόνια - δηλαδή πριν τις τελευταίες συνταξιοδοτήσεις - από την κοινή επιτροπή υπουργείου Υγείας και ΟΕΝΓΕ.

Οι προτάσεις για τις συγχωνεύσεις θα συνοδεύονται από «παραδείγματα για την εξοικονόμηση κλινών, τα νομικά μέσα εφαρμογής, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και στα οικονομικά η εξοικονόμηση που προκύπτει».

Τις προτάσεις αυτές θα τις επεξεργαστεί το υπουργείο Υγείας και την 1 Ιούλη 2011 θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις. Την 1η Ιούνη 2011 η γίνει η επίσημη ένταξη των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ηδη, η συγχώνευση απειλεί με κλείσιμο την Α' Παθολογική Κλινική του 7ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ, που θα ενταχθεί στο «Αγία Ολγα».


Στις ασφαλιστικές νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ

Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις -που βρίσκεται στη Βουλή- θα αποτελέσει τη «σκούπα» για μια σειρά τροπολογίες που έχουν σχέση με τις συγχωνεύσεις:

Θα επικαιροποιηθεί, αν χρειαστεί, η δυνατότητα που δίνει ο νόμος 2889/2001 για τη συνεργασία των ασφαλιστικών εταιρειών με τα δημόσια νοσοκομεία. 
Το άρθρο 6 του παραπάνω νόμου προβλέπει τα εξής: «Στον οργανισμό του νοσοκομείου μπορεί να προβλέπονται από ξενοδοχειακής άποψης και μόνο, θέσεις Α' και Β' κατηγορίας με ειδικό υψηλότερο νοσήλιο. Οι θέσεις αυτές δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 20% της δυναμικότητας σε κλίνες του νοσοκομείου». Ηδη, με το διαφοροποιημένο κλειστό νοσήλιο (1998) προβλέπονται διαφορετικές τιμές για τη νοσηλεία. Π.χ. για τον παθολογικό τομέα προβλέπονται 58,70 ευρώ στη θέση Γ', 102,71 ευρώ στη θέση Α' και 152,60 ευρώ για τη λεγόμενη θέση πολυτελείας. Με αυτές τις διαφορές -ή με ακόμα μεγαλύτερη αν καθιερωθεί ακριβότερο νοσήλιο- ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα αυξήσει τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Στην πράξη όμως κλείνει τις πόρτες των νοσοκομείων στους μισούς αρρώστους, καθώς το 20% που προστίθεται στο 28,5% των κλινών που θα κλείσουν με τις συγχωνεύσεις αφαιρούν για τα λαϊκά στρώματα τα μισά κρεβάτια από τα δημόσια νοσοκομεία. Ετσι τα λαϊκά στρώματα ή θα περιορίζονται στις ατέλειωτες ουρές και στο «ελάχιστο πακέτο παροχών» που ετοιμάζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ή θα σπρωχτούν στην ιδιωτική ασφάλιση για να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ» οι ασφαλιστικές εταιρείες διεκδικούν και το μάνατζμεντ του ΕΟΠΥΥ ή να συνάψουν σύμβαση μαζί για την παροχή των υπηρεσιών.


Ολοήμερη εμπορευματοποίηση

Στο ίδιο νομοσχέδιο, για τις μεταμοσχεύσεις, θα προστεθεί τροπολογία με την οποία θα επιτραπεί στους πανεπιστημιακούς γιατρούς στα επαρχιακά νοσοκομεία να έχουν και εκτός νοσοκομείου ιδιωτικό ιατρείο, όπως ισχύει για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους πανεπιστημιακούς στα νοσοκομεία «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο». Ανοίγει δηλαδή ακόμα ένας διάδρομος για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Ολα αυτά είναι ενταγμένα στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου. Το πρώτο 4μηνο του 2011 τα νοσοκομεία με ολοήμερη λειτουργία είχαν εισπράξεις 25 εκατ. ευρώ, πού βγήκαν ή από τις τσέπες των ασθενών ή από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει διάταξη για την «εθελούσια συμμετοχή του οικόσιτου συνταξιούχου για τη διαβίωσή του σε ιδρύματα πρόνοιας». Όπως εξήγησε ο υπουργός σε ορισμένα ιδρύματα μένουν ηλικιωμένοι, αλλά τη σύνταξή τους τη διαχειρίζονται συγγενείς τους, αντί να την παίρνει το ίδρυμα, όπως συνήθως συμβαίνει. Ε, λοιπόν και σε αυτές τις οικογένειες ετοιμάζεται να επιβάλλει χαράτσι η κυβέρνηση.