Είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να επανέλθουμε στο ζήτημα των αδειών ακτινοπροστασίας των εργαζομένων(γιατρών, τεχνολόγων, νοσηλευτών) στα εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών και στην απόφαση της κυβέρνησης να τις καταργήσει για δυο λόγους:
1.Να ενημερώσουμε με την παράθεση ορισμένων στοιχείων τους φίλους αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου
2.Να καταδείξουμε με στοιχεία, ότι αυτό που διακινείται από τα ΜΜΕ και από αρκετά blogs ότι δηλαδή η απόφαση της κυβέρνησης είναι για κλιμακωτό σύστημα αδειών ακτινοπροστασίας, είναι στην πραγματικότητα απόφαση για κατάργηση της άδειας ακτινοπροστασίας που χορηγείται στους γιατρούς,στους τεχνολόγους και στους νοσηλευτές που εργάζονται στα τμήματα και εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών στη χώρα μας.
Όπως έχει λοιπόν κατατεθεί στη Βουλή (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) η διάταξη που προωθεί ο υπουργός Υγείας αναφέρει τα εξής:
"Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και δοσιμετρούνται σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό προστασίας με ατομικό δοσίμετρο σώματος:
- Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο κανονισμός ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν άδεια ακτινοπροστασίας 21 συνεχών ημερών.
- Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο κανονισμός ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας 21 συνεχών ημερών.
- Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 75% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο κανονισμός ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας 42 συνεχών ημερών.
Ειδικά για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες Υγείας που εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και δοσιμετρούνται με επιπλέον δοσίμετρο χειρός ή δακτύλων, οι άδειες χορηγούνται κατά τα ως άνω, λαμβάνοντας υπόψη ταυτοχρόνως και τα αντίστοιχα όρια αθροιστικών δόσεων για την άκρα χείρα.
Οι διατάξεις των άρθρων 13 παρ. 3 του ν.δ. 4111/1960 (Α΄ 163), 13 του β.δ. 993/1966 (Α΄271), 2 παρ. 2 του ν. 1821/1988 (Α΄271), 74 παρ. 1 εδάφιο 4 του ν. 2071/1992 (Α΄149), καθώς και κάθε άλλη διάταξη με την οποία προβλέπεται άδεια ακτινοπροστασίας προφύλαξης, καταργούνται.
Κατ αρχάς στην τροπολογία υπάρχουν ορισμένες ασάφειες που πρέπει να διευκρινιστούν. Πιθανά και εντέχνως έχει έτσι διατυπωθεί.
Α).
"Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο κανονισμός ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν άδεια ακτινοπροστασίας 21 συνεχών ημερών".
Τι ενννοεί;
α.όταν η μετρούμενη ετήσια δόση είναι μέχρι το 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου;
β. ή όταν η μετρούμενη δόση είναι το 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου;
Διότι όπως θα δείξουμε παρακάτω από την ερμηνεία που θα δοθεί θα υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην άδεια ακτινοπροστασίας.
Β).
- " Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο κανονισμός ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν άδεια ακτινοπροστασίας 21 συνεχών ημερών.
- Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο κανονισμός ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας 21 συνεχών ημερών".
Τι εννοεί;
Ότι δηλαδή είτε το 25% μετρηθεί, είτε το 50% μετρηθεί η άδεια ακτινοπροστασίας θα είναι 21 ημέρες;
Τότε πάει περίπατο η περίφημη "κλιμάκωση"!
Τι εννοεί η λέξη επιπρόσθετη στη δεύτερη παράγραφο;
Επιπρόσθετη ως προς την κανονική άδεια ή επιπρόσθετη ως προς την προηγούμενη άδεια ακτινοπροστασίας άρα 21+21 = 42 ημέρες;
Γ)
"Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 75% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο κανονισμός ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας 42 συνεχών ημερών".
Τι εννοεί;
Πάλι με το όρο επιπρόσθετη;
Επιπρόσθετη στην κανονική άδεια ή επιπρόσθετη στις προηγούμενες , οπότε φθάνουμε στο 21+21+42 =84 ημέρες άδεια ακτινοπροστασίας;!!!
Επειδή εμείς θεωρούμε ότι αποκλείεται να δώσουν 84 ημέρες άδεια, δεχόμαστε ότι η τροπολογία ερμηνεύεται ως εξής ( μέχρις βεβαίως να δώσουν επίσημες διευκρινήσεις):
α. όταν η μετρούμενη δόση είναι κάτω του 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου, δεν θα χορηγείται άδεια ακτινοπροστασίας.
β.όταν η μετρούμενη δόση είναι 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου θα χορηγούνται 21 ημέρες άδεια ακτινοπροστασίας
γ.όταν η μετρούμενη δόση είναι 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου, θα χοηγούνται 21 ημέρες άδεια ακτινοπροστασίας (πάει περίπατο η κλιμάκωση , γιατί είναι ίδια με αυτή του 25%)
δ.όταν η μετρούμενη δόση είναι 75% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου, θα χορηγούνται 42 ημέρες άδεια ακτινοπροστασίας.
Και για να τελειώσουμε με τις προχειρότητες και τις γελοιότητες της διατύπωσης, επισημαίνουμε το ανέφικτο της χορήγησης της άδειας ακτινοπροστασίας "τον αμέσως επόμενο μήνα" όπως αναφέρει η τροπολογία.Φανταστείτε λοιπόν τη θεωρητική περίπτωση σε ένα ακτινοδιαγνωστικό τμήμα να υπάρχουν 4 γιατροί , 8 τεχνολόγοι και 2 νοσηλευτές.Έστω λοιπόν ότι από αυτούς η καταμέτρηση της δόσης δείχνει ότι 3 γιατροί πέρασαν το όριο των 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου, το ίδιο συνέβη και με 5 τεχνολόγους και με 1 νοσηλευτή. Τι πρέπει να γίνει; Τον "αμέσως επόμενο μήνα" 3 γιατροί , 5 τεχνολόγοι και 1 νοσηλευτής θα πάρουν άδεια 21 ημερών.Όπως είναι προφανές το τμήμα κλείνει!!!
Αλλά ας πάμε σιγά σιγά στην ουσία του θέματος.
Ορισμένα εγκυκλοπαιδικά όπως τα περιγράφει η επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ)
Βιολογικές επιδράσεις
Η έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία μπορεί να έχει άμεσα ή μακροπρόθεσμα βλαπτικά αποτελέσματα για την υγεία.
- Για πολύ μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας, η έκθεση μπορεί να ακολουθηθεί από άμεση καταστροφή κυττάρων, οργάνων και συστημάτων και να οδηγήσει ενίοτε στο θάνατο του ανθρώπου. Δόσεις που οδηγούν σε άμεσα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν μόνο σε μεγάλα ραδιολογικά ή πυρηνικά ατυχήματα.
- Για σχετικά χαμηλές δόσεις, μικρότερες από αυτές που οδηγούν σε άμεσα αποτελέσματα, υπάρχει στατιστικά η πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου, της οποίας το μέτρο είναι ανάλογο της δόσης. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι βλάβες εκείνες που προκαλούνται στο γενετικό του υλικό του κυττάρου, διότι αυτές συνδέονται τόσο με τη μεταβίβαση κληρονομικών ανωμαλιών στους απογόνους όσο και με τη διαδικασία της καρκινογένεσης. Η αποκτηθείσα γνώση μας επιτρέπει με βεβαιότητα να συγκαταλέξουμε τις ακτινοβολίες στους 4000 και πλέον καταγεγραμμένους καρκινογόνους παράγοντες, - κατά κανόνα χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα της σύγχρονης τεχνολογίας - που υπονομεύουν καθημερινά τη ζωή μας. Στην κλίμακα επικινδυνότητας, οι ακτινοβολίες κατατάσσονται στους σχετικά ήπιους καρκινογόνους παράγοντες.
Πώς αποτιμούμε τον κίνδυνο βλάβης της υγείας μετά από έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία.
Το δοσιμετρικό μέγεθος που συνδέεται με τον ενεχόμενο κίνδυνο για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της ακτινοβολίας είναι η ενεργός δόση. Η ενεργός δόση εξαρτάται από την απορροφούμενη στο ανθρώπινο σώμα ενέργεια, το είδος της ακτινοβολίας και το είδος του ακτινοβολούμενου ιστού. Μονάδα μέτρησης της ενεργού δόσης είναι το Sievert (Sv) και τα υποπολλαπλάσιά του, mSv και μSv. Η μέση ενεργός δόση ενός ατόμου που οφείλεται στις τεχνητές και στις φυσικές πηγές ραδιενέργειας του γήινου περιβάλλοντος είναι 0.31 mSv και 2.4 mSv για κάθε χρόνο αντίστοιχα, ενώ η ενεργός δόση που αντιστοιχεί σε μια τυπική ακτινογραφία θώρακος είναι περίπου 0,02 mSv.
Όρια δόσεων επαγγελματικά εκτεθειμένων
Το όριο της ενεργού δόσεως των επαγγελματικά εκτιθεμένων είναι 20 mSv κατά τη διάρκεια ενός έτους και 100 mSv κατά την περίοδο πέντε συνεχόμενων ετών.
Ένεκα των κινδύνων που διατρέχουν οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών και επίσης του γεγονότος ότι οι κανονισμοί ακτινοπροστασίας "ανέχονται" σε αυτούς πολύ μεγαλύτερες επιτρεπόμενες δόσεις από ό,τι στο γενικό πληθυσμό, με νόμους ακόμη από το 1960 χορηγείται στους εργαζόμενους "πλέον της κανονικής των αδείας απουσίας και τοιαύτης επικινδύνου εργασίας, μηνιαίαν κατ` έτος".
Να σημειώσουμε εδώ ότι η ελληνική πραγματικότητα καταγράφει συνεχώς κατ' έτος απώλειες ζωών νέων ανθρώπων και βαρύτατες νοσήσεις από κακοήθειες σε γιατρούς και τεχνολόγους που εργαζονται σε εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών.
Αυτή ακριβώς την άδεια επιβουλεύεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας!!!
Βεβαίως οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια ιοντιζουσών ακτιβολιών διδάσκονται κατά τα χρόνια των σπουδών τους και εφαρμόζουν στην καθημερινή πράξη όλες εκείνες τις ενδεδειγμένες τεχνικές ελαχιστοποιώντας στο μέτρο του δυνατού τις δόσεις, για να προσπίσουν την υγεία των ασθενών αλλά και τη δική τους.
Ας πάμε να δούμε πώς ο Λοβέρδος και η παρέα του μεθοδεύει την κατάργηση αυτής της άδειας.
Από μετρήσεις τις ΕΕΑΕ
H εξέλιξη της μέσης ετήσιας δόσης για τα τελευταία χρόνια, καθώς και η μέση ετήσια δόση ανά ειδικότητα των εργαζόμενων στην Ελλάδα για το έτος 2010, παρουσιάζεται στα παρακάτω διαγράμματα (κλικ στις εικόνες).
Όπως διαπιστώνει κάποιος από τις μετρήσεις, η μετρούμενη μέση ετήσια δόση σε όλες τις περιπτώσεις είναι κάτω από το 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου (20 mSv), δηλαδή κάτω από το 5 mSv .
Γι αυτό και έβαλαν στην τροπολογία τα συγκεκριμένα ποσοστά!
Αφού πήραν τα στοιχεία από την ΕΕΑΕ!
Συμπέρασμα :σύμφωνα με την τροπολογία Λοβέρδου, κανένας σχεδόν γιατρός, τεχνολόγος ή νοσηλευτής δεν πρόκειται να πάρει άδεια ακτινοπροστασίας.
Προφανώς ο Λοβέρδος και η παρέα του κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αβλαβής δόση ακτινοβολίας και πολύ περισσότερο σε ανθρώπους που επί 30 και 35 έτη εκτίθενται σε ετήσια βάση σε μεγέθη δόσεων ακτινοβολίας (οι οποίες είναι αθροιστικές) πολλαπλάσια του γενικού πληθυσμού!
H αλήθεια ειναι ότι γνωρίζουν.
Αλλά μπροστά στην εφαρμογή αυτών που κελεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν είναι τίποτε μερικοί καρκίνοι ετησίως σε εργαζόμενους στις ιοντίζουσες ακτινοβολίες.
Ας πάνε κι αυτοί με τους υπόλοιπους!