Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές.
Τα περίφημα σχέδια αναδιαρθρώσεων και αναδιατάξεων στα νοσοκομεία, όπως και το τα προηγούμενα νομοθετήματα με τον περίφημο ΕΟΠΥΥ έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο:
Την προσαρμογή ολόκληρου του συστήματος της Υγείας έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για δυνατότητες κερδοφόρων επενδύσεων στο χώρο, από λιμνάζοντα κεφάλαια, τόσο ελληνικά όσο και ξένα
Ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν έντονες διεργασίες και προετοιμασίες από επιχειρηματικούς κολοσσούς του χώρου, τόσο για εξαγορά ελληνικών «δημόσιων» δομών παροχής υπηρεσιών υγείας-οι οποίες αναμένεται να καταρρεύσουν και να κλείσουν από την πολιτική αναδιαρθρώσεων που επιχειρεί η κυβέρνηση- όσο και για επενδύσεις για λειτουργία νέων ιδιωτικών δομών παροχής υπηρεσιών υγείας.
Σύντομα η ελληνική κοινή γνώμη θα γίνει μάρτυς μιας τέτοιας επέλασης.
Η προσαρμογή αυτή του χώρου της υγείας μπορεί να επιτευχθεί μόνο
- με εφαρμογή των κατευθύνσεων και εντολών της τρόικα, που συμπυκνώνονται στην ελαχιστοποίηση των δημοσίων δαπανών και της κρατικής παρέμβασης στο χώρο, και την προσαρμογή ολόκληρου του σημερινού λεγόμενου "Δημοσίου" Συστήματος Υγείας και των μονάδων του σε καθεστώς λειτουργίας με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κερδοφορίας
- με τεκτονικών διαστάσεων καθίζηση και συρρίκνωση του κόστους εργασίας στο χώρο της υγείας (μειώσεις μισθών –δραματική συρρίκνωση του απασχολούμενου δυναμικού)
- με την εντατικοποίηση μέχρι εξουθένωσης της εργασίας των υγειονομικών
Έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε μερικά αποκαλυπτικά αποσπάσματα από την τελευταία ομιλία του Α. Λοβέρδου στη σύσκεψη για τις αναδιαρθώσεις της 5ης και 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας:
«…Είμαστε πάρα πολύ κοντά στη συνένωση των δυνάμεών μας, μια συνένωση δυνάμεων, η οποία θα μας δώσει επάρκεια σε προσωπικό, δυνατότητα καλύτερης λειτουργίας στα νοσοκομεία και δυνατότητα για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την περιφέρεια, καλύτερης παρουσίας μας στις εφημερίες. Μικρότερη ζήτηση ειδικά σε γιατρούς, που το δημόσιο σύστημα υγείας έχει υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών απ’ ό, τι έχει κάθε σύστημα προηγμένης χώρας στον κόσμο, αλλά τους έχει πελατειακά κατανεμημένους και με ανισομέρειες πολλές, πάρα πολλές, σε βάρος της περιφέρειας, ειδικά της νησιωτικής περιφέρειας.
Θα δώσει και αυτό και σε τελευταία ανάλυση θα παράσχει και ένα οικονομικό όφελος, όχι μόνο απ’ τον περιορισμό της ζήτησης σε γιατρούς, αλλά από τη συνένωση δυνάμεων και από την καλύτερη ταξινόμηση των δυνάμεών μας μέσα στο χώρο…
Υπερπληθώρα κλινών, υπερπληθώρα γιατρών, ένας γιατρός ανά κλίνη, αλλά χρησιμοποιούμενη κλίνη, διπλάσιος αριθμός δηλαδή απ’ τον αντίστοιχο των χωρών του ΟΟΣΑ, αλλά κατανεμημένοι οι γιατροί όπως είπα και στην αρχή με τρόπο ανισομερή και πελατειακό.
Επόμενη παραδοχή και δραματική, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Υποτριπλάσιο από τις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ. Φοβερή αδικία για τον ασθενή, τρομακτική πίεση στους νοσηλευτές μας. Χρειαζόμαστε αναδιάταξη. Καταλήξαμε στον όρο συνένωση δυνάμεων. Περιθωριοποιούμε τον όρο των συγχωνεύσεων, γιατί δίνει ενδεχομένως και ένα λάθος μήνυμα και υπερβολικές ανησυχίες.
Συνένωση δυνάμεων είναι ο στόχος μας. Συνένωση δυνάμεων σε όλα τα πεδία, σε όλες τις κατηγορίες του προσωπικού, στις υποδομές μας..»
Αυτούς ακριβώς τους στόχους που ανφέραμε στην αρχή του κειμένου και μόνο εξυπηρετούν οι αναδιαρθρώσεις και τίποτε άλλο!
Καμιά σχέση δεν έχουν με την ικανοποίηση των σημερινών και αυριανών πραγματικών λαϊκών αναγκών σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης.
Τέλος ας αφήσει τις απειλές και τα παραμύθια ο Υπουργός.
Αυτό ακριβώς που εμφανίζει σαν απειλή:
«…Όταν σας μιλώ για τελευταία ευκαιρία να συγκρατήσουμε τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας όπως είναι σήμερα, δηλαδή στον αριθμό τους και στην έκτασή τους. Η τελευταία ευκαιρία για να γίνει αυτό είναι το 2011. Απ’ το 2012 ο οποιοσδήποτε Υπουργός Υγείας οποιασδήποτε κυβέρνησης του ελληνικού λαού, δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το 40% των νοσοκομείων της χώρας.
Και αυτό δε σημαίνει νέα απόπειρα εξορθολογισμού. Σημαίνει ότι την 1η Ιανουαρίου δεν θα έχουμε χρήματα για το 40% των νοσοκομείων και θα είναι θλιβερό το καθήκον να δούμε ποια θα είναι αυτά…»
δηλαδή το κλείσιμο του 40% των νοσοκομείων
Αυτό εφαρμόζει τώρα με περισσή αποφασιστικότητα και καταλληλο σχεδιασμό!
-Αν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας δεν αντιτάξουν ένα αρραγές μέτωπο αντίστασης ΤΩΡΑ
-αν δεν εντάξουν τον αγώνα τους σε ένα ευρύτερο μέτωπο με στόχο την ανατροπή της χούντας κυβέρνησης –ΕΕ-ΔΝΤ ΤΩΡΑ,
-αν δεν πάρουν στα χέρια τους, αδιαμεσολάβητα , αυτό τον αγώνα ΤΩΡΑ,
-αν δεν χαράξουμε όλοι μαζί μια άλλη πορεία στη χώρα , πορεία ανάπτυξης προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, πορεία έξω από το σημερινό εκμεταλλευτικό καθεστώς,
τότε αυτά που θάρθουν θα ξεπερνούν και τους χειρότερους εφιάλτες μας.
Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, ο αγώνας θα είναι επίπονος, θα τσακίσει κόκαλα, αλλά δεν έχουμε και άλλη επιλογή .
Δεν υπάρχει άλλη οδός σωτηρίας.
ΤΩΡΑ!