Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ο βασιλιάς ξεγυμνώθηκε...


Πάτρα 16/5/11

Η ανακοίνωση της -κρατικοδίαιτης- επιτροπής “σοφών” για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις νοσηλευτικών μονάδων στην 6η ΥΠΕ την Παρασκευή 13/5 από το Υπουργείο Υγείας έδειξε καθαρά το που το πάνε με τη μνημονιακή πολιτική.
Δεν έχουν περάσει 10 ημέρες από τη δήλωση του ίδιου του κου Λοβέρδου πως “αν δεν αποδεχτείτε τα μέτρα μας από 1/1/12 δε θα χρηματοδοτηθεί το 40% των νοσοκομείων” και ήδη οι επίσημες διαρροές περικοπών άρχισαν. 
Η κατάργηση άνω των 500 κλινών στην Περιφέρειά μας μόνο από τις “προτάσεις” Λιαρόπουλου, δείχνει τι θα ακολουθήσει όταν σφίξουν τα μέτρα μέσα στο καλοκαίρι. Κι ας μην ξεχνούμε ότι δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.
Αναλυτικά: 
Καταργείται το πιο ιστορικό νοσοκομείο της περιφέρειας, το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων και οι 90 παιδιατρικές του κλίνες. 
Το ΓΝΝ Θώρακος μετατρέπεται σε νοσοκομείο χρονίων παθήσεων (για ποιά μεταφορά σε ποιον Άγιο Ανδρέα αναφέρονται;). 
Στο ΓΝ-ΚΥ Καλαβρύτων καταργείται η νοσηλευτική του δραστηριότητα (μένει το ΚΥ). 
Και πολλά άλλα στην περιφέρεια: Λευκάδα, Κρέστενα, Ληξούρι, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης, Ναύπλιο.
Οι “σοφοί” που κανοναρχούνται από πολιτικούς που θεωρούν φίλους τους “ανθρώπους” σαν το Στρως Καν, έχουν αξιολογήσει και εισηγούνται καταργήσεις μονάδων. Τι κι αν αφήνουν ακάλυπτη από νοσηλεία ολόκληρη την επαρχία Καλαβρύτων ή κλείνουν ένα -από τα 5 σε όλη την Ελλάδα- παιδιατρικά νοσοκομεία...
Η διαχείριση που επιφυλάσσουν στη Δημόσια Υγεία και στην περιοχή μας, φαίνεται από την περίπτωση του Καραμανδανείου, ένα νοσοκομείο που όχι μόνο στέκεται υψηλά από πλευράς προσφοράς και πληρότητας σ' όλη την περιφέρεια αλλά θεωρείται οικονομικά αποδοτικό απ' τα στοιχεία λειτουργίας του. Όχι μόνο δε θέλουν να κάνουν οικονομία αλλά βιάζονται να κλείσουν δομές για να αφήσουν ανοιχτό το έδαφος της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα παιδιατρικά περιστατικά. Κι ας αφήσουμε στην άκρη τη διαχείριση της περιουσίας του που απορρέει από τους όρους διαθήκης του Μ. Καραμανδάνη (πολλά ερωτήματα θα προέκυπταν από αυτή την έρευνα, ίσως).
Η “διάψευση” περί κλεισίματος του νοσοκομείου από το Υπουργείο με δελτίο τύπου τρεις ολόκληρες μέρες μετά τις ανακοινώσεις, μας γεμίζουν περισσότερη καχυποψία.

Με ένα σμπάρο όμως, δυο τρυγόνια: Οι μαζικές μετακινήσεις του έτσι κι αλλιώς ανεπαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανά την περιφέρεια από εκεί που “περισσεύουν” προς εκεί που “λείπουν” θα οδηγήσουν σε εργασιακό ολοκαύτωμα το ταλαιπωρημένο από τις ελλείψεις προσωπικό και τους γιατρούς των νοσοκομείων μας. Και οι καταργήσεις θέσεων που θα εμπεδωθούν πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε απολύσεις από το Δημόσιο, ιδίως από τον ευαίσθητο χώρο των υγειονομικών.
Η ΟΕΝΓΕ έχει προειδοποιήσει το Λαό πως τα αποτελέσματα του ξεπουλήματος και της διάλυσης του ΕΣΥ θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε θύματα με ονοματεπώνυμο. Η εγκατάλειψη των δημόσιων δομών, η κατάργηση κλινών, η ανυπαρξία οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ιδίως στις πόλεις, η πληρωμή “με την είσοδο” των ασθενών για υπηρεσίες που δικαιούνται δωρεάν, θα συνδράμουν στην κοινωνική έκρηξη.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα υπερασπιστούν με την κοινωνία τις κατακτήσεις τους!
Οι πολίτες θα υπερασπιστούν τα νοσοκομεία μας!
Στάθης Τερζής, Κώστας Γιαννάκενας, Τάσος Γιακουμής
μέλη του Γ. Σ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)