Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


·      Με το σταθεροποιητικό πρόγραμμα μειώνονται κατά 60% οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων (από 2,2 δις το 2009 σε 800 εκατ. ευρώ το 2010). Η ήδη υποβαθμισμένη λειτουργία των νοσοκομείων οδηγείται σε διάλυση.
·      Μειώνονται τα κονδύλια των εφημεριών κατά 20% με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των εφημεριών με τον απαραίτητο αριθμό γιατρών για την ασφαλή λειτουργία τους.
·      Οι προσλήψεις του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που προβλέπονταν για το 2009 αναστέλλονται συνεχώς. Ούτε συζήτηση για τις συμφωνημένες που έπρεπε να γίνουν το 2010.
·      Παρά τη ρητή δέσμευση και τη νομοθετημένη κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο ΕΣΥ, η πρόσληψη επικουρικών γιατρών (αντίστοιχα stage) συνεχίζεται. Με το πρόσχημα των έκτακτων αναγκών γίνονται συμβάσεις με γιατρούς με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, για να καλύψουν ουσιαστικά πάγιες ανάγκες.
·      Διάφορες υπηρεσίες του ΕΣΥ (καθαριότητα, φύλαξη κλπ) εξακολουθούν να εκχωρούνται σε επιχειρηματίες εργολάβους αν και το κόστος τους είναι μεγαλύτερο από την πρόσληψη και απασχόληση μόνιμου προσωπικού.
·      Οι υποτυπώδεις μισθολογικές κατακτήσεις των γιατρών που έγιναν το 2009, σε ένα μισθολόγιο που ήταν καθηλωμένο για 12 χρόνια, περικόπτονται.
·      Οι φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας δουλειάς και ζωής των γιατρών.

Οι γιατροί αποκρούουν τη δημοσιονομική τρομοκρατία και τη λογική του σύμφωνου σταθερότητας που στόχο έχουν την κατάργηση κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα
στην υγεία
στην παιδεία
στη δουλειά
στην αξιοπρέπεια
ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΑΣ

ΟΕΝΓΕ



Πηγή:Ygeianet