Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Τα ωραία ...έρχονται.

Έτσι είχαμε κλείσει ένα δημοσίευμά μας πριν λίγες μέρες.
Ταυτόχρονα εκφράζαμε τις επιφυλάξεις μας στο κατά πόσο οι διαδοχικές διαβεβαιώσεις για τις 3000 νέες  προσλήψεις ετησίως στο χώρο της Υγείας πέραν από τις συνταξιοδοτήσεις θα γίνουν πράγματι ή θα έχουμε μια επανάληψη  του φαινομένου να προκηρύσσονται μεν  οι θέσεις ,αλλά λόγω έλλειψης κονδυλίων οι προσλήψεις και οι τοποθετήσεις να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες και το "μάρμαρο" να το πληρώνει η ..."καθυστέρηση του ΑΣΕΠ"!
Επίσης στο ερώτημά μας αν αυτές οι υπεσχημένες προσλήψεις θα είναι μόνιμου προσωπικού ή θα περιλαμβάνουν και συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, δεν λάβαμε  ακόμη καμιά ακριβή απάντηση!
'Ερχονται λοιπόν σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων για να...ξεκάθαρίσουν το τοπίο.
Έτσι με τίτλο "Κόβονται αμοιβές στο Δημόσιο" η "Ελευθεροτυπία" γράφει:
...Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η απόφαση να μπει μαχαίρι στο μισθολογικό κόστος έχει ήδη ληφθεί. Οι ανακοινώσεις για περικοπή των συμβάσεων stage ήταν το πρώτο βήμα. Ακολουθούν περικοπές στις υπερωρίες των δημόσιων υπαλλήλων, ψαλίδισμα τόσο στο ύψος όσο και στον αριθμό των συμβάσεων έργου αλλά και κάλυψη των όποιων κενών δημιουργηθούν στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα κυρίως με μετατάξεις και όχι με νέες προσλήψεις. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η «απελευθέρωση» προσωπικού ύστερα από συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου.


και παρακάτω η ίδια εφημερίδα αναφέρει:


...Το πρόγραμμα περιστολής του μισθολογικού κόστους αποσκοπεί και στο να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων για τα λανθασμένα στοιχεία που έστελνε η ελληνική πλευρά. Επίσης, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η απόφαση για την περικοπή των συμβάσεων stage θα είναι ένα ισχυρό χαρτί ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν στις 11 Νοεμβρίου (ημερομηνία του επόμενου Ecofin) για την παράταση προσαρμογής του ελλείμματος. Το σχέδιο προβλέπει:
* Περικοπή στον αριθμό των απασχολούμενων στο Δημόσιο, όπου είναι δυνατόν. Η θέση των μονίμων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, οπότε η προσπάθεια στοχεύει τους συμβασιούχους.
* Ψαλίδισμα των υπερωριών, που υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ.
* Μείωση θέσεων εργασίας μέσα από τη συγχώνευση ή την κατάργηση φορέων και επιτροπών. Οσοι βρεθούν χωρίς αντικείμενο θα κληθούν να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τη μη ανανέωση συμβάσεων έργου και stage.
* Επανεξέταση των αμοιβών και των όρων εργασίας όσων θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στο Δημόσιο με «ελαστικές» μορφές απασχόλησης (συμβάσεις εργασίας, έργου κ.λπ.). 

Τι καταλαβαίνουμε λοιπόν εμείς.


1.Με το να φύγουν τα stage (συμφωνούμε με την κατάργησή τους ολοκληρωτικά και από το Δημόσιο αλλά τον  και Ιδιωτικό Τομέα)  από τα Νοσοκομεία, αναγκαστικά πρέπει να καλυφθεί το στελεχιακό κενό που αφήνουν είτε με μόνιμο προσωπικό , διαδικασία που εκ των πραγμάτων είναι κάπως χρονοβόρα και απαιτεί και κονδύλια (που δεν τα χορηγούν), είτε με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.Μα στο όνομα της περικοπής του αριθμού των απασχολούμενων στο Δημόσιο η περικοπή, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα επικεντρωθεί στου συμβασιούχους.Άρα τελικά  θα υπάρξει πρόβλημα στελέχωσης στο χώρο της Υγείας συνολικά.
2.Οι  όποιες υπερωρίες χορηγούνται  στο προσωπικό που απασχολείται  στο χώρο της Υγείας προέρχονται από την έλλειψη προσωπικού ,πράγμα που έχει οδηγήσει το Υπουργείο και την εκάστοτε κυβέρνηση  στη καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων  και των ωραρίων εργασίας των εργαζομένων.'Οπως είναι γνωστόν ήδη οι εργαζόμενοι, μέσω των Ομοσπονδιών τους, έχουν προσφύγει γι αυτό το θέμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.Αν λοιπόν μπεί "μαχαίρι" στις Υπερωρίες , απλά θα καταρρεύσει το σύστημα την επόμενη μέρα.
3.Αυτό το: "Επανεξέταση των αμοιβών και των όρων εργασίας όσων θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στο Δημόσιο με «ελαστικές» μορφές απασχόλησης (συμβάσεις εργασίας, έργου κ.λπ.)" ...τι υπονοεί; Μα μια νέα μορφή εργαζομένων stage που ...απλά δεν θα τα λένε stage!!!
4. Μήπως τελικά , όπως δηλώνεται από το δημοσίευμα,   οι χιλιάδες προσλήψεις  εξανεμιστούν στις γνωστές ... ΝεοΔημοκρατικές μετατάξεις; (η περίφημη εσωτερική ανακατανομή που ακούστηκε πρόσφατα).

Φίλοι του ΠΑΣΟΚ μη ψάχνετε μάγισσες στο κίνημα για να κυνηγήσετε.
Οι μάγισσες  φαίνεται ότι είναι αλλού!