Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

15 εργαζόμενοι των προγραμμάτων stage στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Συνολικά 15 είναι οι εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων stage στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Καλύπτουν ανάγκες τόσο στη Νοσηλευτική , όσο και στη  Διοικητική Υπηρεσία του Νοσοκομείου αλλά και στο Μικροβιολογικό -Βιοχημικό Τμήμα, στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα , ακόμα και στο ΕΚΑΒ.
Οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις.Ιδιαίτερα, δηλώνουν πικραμένοι για τη κατάργηση της μοριοδότησής τους.
Αν "υποστήκαμε" την ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία -γιατί εργασία προσφέρουμε εφάμιλη των μονίμων  και όχι μαθητεία- ήταν γι αυτή τη μοριοδότηση  δηλώνουν και εκφράζουν πλέον την  "έλλειψη κινήτρων" για να συνεχίσουν με την ίδια ζέση να προσφέρουν το έργο τους.Ορισμένοι μάλιστα δηλώνουν ότι σκέπτονται πλέον και αν  θα συνεχίσουν  το πρόγραμμα κάτω από τις νέες συνθήκες .
Ταυτόχρονα   συνεχίζουν τη προσπάθεια συντονισμένων κινητοποιήσεων τόσο με συναδέλφους τους άλλων υπηρεσίων στην Πρέβεζα αλλά και Πανελλαδικά.
Ήδη σε πολλές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα  εργαζόμενοι των προγραμμάτων αυτών έχουν προχωρήσει σε  λευκή  απεργία ,  μορφή κινητοποίησης που προβλέπεται να γενικευτεί πανελλαδικά, ενώ προετοιμάζεται και μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.Επίσης ήδη γίνονται κινήσεις για κατάθεση δικαστικών αγωγών και στη Πρέβεζα.
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αυτών θα έχουν σίγουρα σοβαρές  συνέπειες στη λειτουργία υπηρεσίων και νοσοκομείων και βεβαίως και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, καθώς με τη παρουσία τους και την εργασία τους μέχρι σήμερα έχουν συμβάλλει και στη λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών και τμημάτων του Νοσοκομείου που διαφορετικά θα είχαν καταρρεύσει προ πολλού, αλλά παρέχουν και τη δυνατότητα σε μονίμους εργαζόμενους να πάρουν τις κανονικές τους άδειες που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να πάρουν λόγω της μεγάλης έλλειψης μόνιμου προσωπικού..
Να σημειώσουμε ότι κανένας  από τους  εργαζόμενους των προγραμμάτων stage στο Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν προσλήφθηκε προεκλογικά και ότι τυπικά οι συμβάσεις τους αρχίζουν να λήγουν από το Μάη του 2010 μέχρι Απρίλη 2011.
Μάλιστα η "τραγωδία" τους είναι ότι τώρα που δε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να μπούν άμεσα στο ταμείο ανεργίας.
 Ασφαλώς και τα προγράμματα αυτά, όπως και κάθε επισφαλής εργασιακή σχέση,  έπρεπε να καταργηθούν  τόσο  από το Δημόσιο όσο και από τον Ιδιωτικό Τομέα.
Η ανάγκη και το δικαίωμα για  μόνιμη σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα έπρεπε να εξασφαλιζόταν για κάθε πολίτη αυτής της χώρας.
Βεβαίως κάτι τέτοιο είναι φρούδα ελπίδα στον καπιταλισμό.Τη κοινωνία της βαρβαρότητας.
Για μια ακόμη φορά  λοιπόν ένα πρόβλημα της κοινωνίας θέτει ξανά και ξανά το βασικό δίλημμα της σύγχρονης εποχής.
Ή θα διαφεντεύει το κεφάλαιο την  κοινωνία  ή οι δυνάμεις της εργασίας.
Μέχρι να απαντηθεί αυτός ο γρίφος προς όφελος των εργαζομένων και της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, τα κάθε "προγράμματα stage" θα κλέβουν τη ζωή μας.
Και επειδή πρέπει  να απαντήσουμε σήμερα και στο "δια ταύτα", λέμε:

Να καταργηθούν τα προγράμματα stage στο Δημόσιο και Ιδωτικό Τομέα.
Να καταργηθούν ΟΛΕΣ  οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.
Όσοι σήμερα εργάζονται στο Δημόσιο με οποιεσδήποτε  ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αφού μοριοδοτηθούν ανάλογα  με την προϋπηρεσία τους, αλλά και αφού βεβαίως ληφθούν  υπόψη και μοριοδοτηθούν και τα άλλα τυπικά προσόντα τους(τίτλοι σπουδών κλπ) ,   να συμμετάσχουν  και αυτοί  σε διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν για την κάλυψη όλων των κενών θέσων που υπάρχουν στις υπηρεσίες του Δημοσίου.