Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Γενικές αναφορές στη γνωστή γραμμή πλεύσης!

Συνέντευξη τύπου σήμερα  της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Την τιμητική τους είχαν οι Ελληνικές Καλένδες (αυτές στις οποίες παραπέμπουν την υλοποίηση των υποσχέσεών τους οι εκάστοτε υπουργοί και κυβερνήσεις μετά τις εκλογές), οι γενικές αναφορές και η παραπομπή απαντήσεων στο μέλλον.


Έχουμε και λέμε : 
1.Νέο (έχουμε χάσει το μέτρημα) νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Ανάπτυξη του συστήματος σε βάθος 4 ετίας.Δηλαδή φέξε μου και γλίστρησα.Και από πού θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα της ΠΦΥ; Από την ηλεκτρονική κάρτα υγείας .Ναι αυτή με την πίστωση.
2.Τι θα γίνει με το χρέος.Θα φτιαχθεί μια ...επιτροπή που θα έχει σαν αποστολή τη διαπραγμάτευση και τη ρύθμιση του χρέους στα νοσοκομεία.Πάντως η υπουργός υποσχέθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών θα αποπληρωθεί μέχρι τέλους του 2009.Όμως δεν μπόρεσε να απαντήσει τον τρόπο(με ρευστό, με ομόλογα , μέσω δανεισμού από το Ταχυδρομικό ταμιευτήριο;) με τον οποίο θα αποπληρώσει τους προμηθευτές

3.Υποσχέθηκε εκ νέου 3000  νέες προσλήψεις νοσηλευτών μέσα στο 2010 αλλά δήλωσε ότι ταυτόχρονα θα ξεκινήσει ένας έλεγχος για να καταγραφεί η κατάσταση στο επίπεδο στελέχωσης αλλά και αναγκών.
Το ερώτημα είναι θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες προκήρυξης , επιλογής , πρόσληψης μέσα το 2010;Απέφυγε να αναφέρει κάτι σχετικό η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Για τις ελλείψεις σε  γιατρούς ανέφερε ότι  και εκεί χρειάζονται προσλήψεις αλλά   το πρόβλημα  είναι περισσσότερο ζήτημα  εσωτερικής ανακατανομής(!) των γιατρών παρά ελλείψεων.
Παρέπεμψε δε σε μεταγενέστερο στάδιο τα κριτήρια, τα κίνητρα και όλα τα σχετικά που θα αφορούν αυτή την ανακατανομή των γιατρών.Δεν ανέφερε συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων γιατρών, εκτός από τους 700 περίπου που έχει εγκρίνει πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) .

4.Υποσχέθηκε αύξηση ...σε βάθος 4ετίας της χρηματοδότησης του ΕΣΥ στο 1% του ΑΕΠ.
5.Προανήγγειλε περιοδείες και επισκέψεις στα Νοσοκομεία της χώρας, αλλά και ανακατανομή επέκταση και αλλαγές στο ΕΚΑΒ
6.Ανέφερε ότι για τους απασχολούμενους μέσω των προγραμμάτων stage στα νοσοκομεία ισχύει η γενικότερη κυβερνητική γραμμή.Δηλαδή κατάργηση των προγραμμάτων αυτών
7.Επανέλαβε τα περί νέας λίστας φαρμάκων...ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
8.Διαβεβαίωσε ότι και οι Διοκητές των Νοσοκομείων θα προσληφθούν με τον ίδιο τρόπο  που ακολουθείται και για τους γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων.
9.Υποσχέθηκε νέο σύστημα προμηθειών αποκεντρωμένο που να μπορεί να εγγυηθεί  την αποτελεσματικότητα,τη διαφάνεια και την εξοικονόμηση πόρων.



Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μας φώτισε περισσότερο η συνέντευξη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.Τουναντίον πολλά παραπέμπονται στις Ελληνικές καλένδες.
Όλο και πιο πολύ η κατάσταση, με αυτές τις συνεντεύξεις,  αρχίζει να μας θυμίζει....Αβραμόπουλο!
Ιδέα μας  είναι;




Όλη η συνέντευξη εδώ.