Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Έλλειψη προσωπικού αλλά και σωστής οργάνωσης η αιτία καθυστέρησης του ΕΚΑΒ στο δυστύχημα στη Κεφαλλονιά.

 Και όμως τελικά η έλλειψη προσωπικού αλλά και σωστής οργάνωσης  που ταλαιπωρούν  όλες τις υπηρεσίες  και μονάδες υγείας και βέβαια και το ΕΚΑΒ ήταν η αιτία  που δεν βρέθηκε στην κατάλληλη στιγμή το ασθενοφόρο στο βαρύτατο τραυματισμό νέου στη Κεφαλλονιά.


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ριζοσπάστης":



Με το θάνατο ενός ανθρώπου στην Κεφαλονιά αποκαλύφθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μην αναπτύξουν πανελλαδικά το ΕΚΑΒ, με το απαραίτητο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, στα πλαίσια ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν, καθολικού συστήματος υγείας. Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου σε ένα τροχαίο στην Κεφαλονιά τραυματίστηκε πολύ βαριά ένας νέος. Κλήθηκε το τοπικό ΕΚΑΒ, αλλά το τηλεφωνικό κέντρο δεν απαντούσε γιατί είχε γίνει εκτροπή προς το τοπικό νοσοκομείο, καθώς το προσωπικό του κέντρου είχε μεταβεί με το μοναδικό ασθενοφόρο για τη διακομιδή άλλου περιστατικού στο νοσοκομείο. Η εκτροπή του τηλεφωνικού κέντρου προς το τοπικό νοσοκομείο είναι μια συνηθισμένη πρακτική του ΕΚΑΒ σε εκείνες τις περιοχές όπου το προσωπικό δεν φτάνει και καλύπτουν προσωρινά τα κενά τις ώρες που τα πληρώματα βρίσκονται σε διακομιδές. Στο ΕΚΑΒ στην Κεφαλονιά υπηρετούν εννιά διασώστες για να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση το ασθενοφόρο.
Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο «Ρ» εκτός από την Κεφαλονιά χωρίς τηλεφωνικά κέντρα λειτουργεί σήμερα το ΕΚΑΒ σε Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα, Δράμα, Κομοτηνή, Ζάκυνθο και όλα τα νησιά του Αιγαίου. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ είχε προσπαθήσει να δώσει λύση με «υπηρεσιακά κινητά» που έδωσε σε τοπικές υπηρεσίες, όπως η Αστυνομία. Στην περίπτωση της Κεφαλονιάς το τοπικό νοσοκομείο δεν απάντησε στην κλήση από το ΕΚΑΒ. Επίσης η Αστυνομία - την οποία κάλεσαν από τον τόπο του δυστυχήματος - δεν έκανε κλήση μέσω του «υπηρεσιακού κινητού». Ετσι δεν μπόρεσε να βρεθεί ασθενοφόρο στην κρίσιμη στιγμή.