Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Ανακοίνωση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων Νοσοκομείων Αθήνας -Πειραιά

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 4/11/08

  Συνήλθε σήμερα το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Γιατρών Αθήνας και Πειραιά. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα ακόλουθα Νοσοκομεία: Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Ερυθρό, Αττικόν, Μεταξά, Σισμανόγλειο, 401 ΣΝ, Παίδων Αγία Σοφία, Θριάσιο, Πατησίων, 1ο ΙΚΑ, Πολυκλινική, Κρατικό Αθήνας, Σωτηρία, ΚΑΤ, Ιπποκράτειο, Λαϊκό, ΨΝΑ, Αγιο Σάββα, Δυτικής Αττικής, Παίδων Πεντέλης.

1      Το συντονιστικό θεωρεί ότι η σημερινή πρόταση του Υπουργού Υγείας για υπογραφή κλαδικής σύμβασης εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω τόσο από τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών (όπως διατυπώθηκαν στο έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ) όσο και από τις ανάγκες του ελληνικού λαού για δωρεάν, δημόσια, ισότιμη και σύγχρονη περίθαλψη. Εκτιμά όμως ότι κάθε ευρώ που κερδίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην παρούσα συγκυρία οφείλεται αποκλειστικά στους ίδιους, στους αγώνες τους, στις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, στο νέο νοσοκομειακό κίνημα που γεννιέται από τα κάτω με αμεσοδημοκρατικούς όρους το οποίο είναι αυτό που αναγκάζει την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση και σπάζει την εισοδηματική της πολιτική. Πολύ περισσότερο εκτιμά ότι κάθε ευρώ που θα μπορούσαν να κερδίσουν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί και τελικά δεν θα το καταφέρουν (ανεξάρτητα με το τι ακριβώς συλλογική σύμβαση θα υπογραφεί τελικά και από ποιούς) τους το στερεί η απαράδεκτη τακτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά αυτές τις κρίσιμες μέρες. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. ΕΙΝΑΠ είναι τώρα και θα είναι και στο μέλλον οι νοσοκομειακές συνελεύσεις των χιλιάδων και ο από τα κάτω συντονισμός τους. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία δεν είναι πια βαρίδι,  γιατί δεν καταφερε όσο κι αν προσπάθησε να δράσει αποτελεσματικά σαν σύμμαχος της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι πια άταφο πτώμα γιατί η καταιγίδα των συνελεύσεων τη συνταξιοδότησε οριστικά. Ειδικά στην ΕΙΝΑΠ πρέπει να προκηρυχτούν άμεσα εκλογές, και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που αυτές θα έχουν ο αποφασιστικός ρόλος θα είναι πάντα στις νοσοκομειακές συνελεύσεις.

 2      Ο αγώνας μας γίνεται για την προοπτική του δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας. Για το μέλλον της ψυχής του που είναι το ανθρώπινό του δυναμικό, οι γιατροί που ζουν από το μισθό τους, οι νέοι ειδικευόμενοι που είναι η ελπίδα για το μέλλον του. Αδιαπραγμάτευτο για μας δεν είναι τόσο το 50 ή 100 ευρώ παραπάνω, αλλά πολύ περισσότερο η κατοχύρωση από τωρα με συγκεκριμένους όρους στην κλαδική σύμβαση της επαγγελματικής επιστημονικής προοπτικής αυτής της γενιάς μέσα στο δημόσιο σύστημα, σε χιλιάδες νέες οργανικές θέσεις επιμελητών και όχι «επικουρικών ομήρων». Αδιαπραγμάτευτη για μας είναι η δέσμευση από τώρα για πρακτικά και όχι θεωρητικά μέτρα κατάργησης της εργασιακής υπερεξόντωσης.  Για αυτό καμία υπογραφή δεν πρέπει να μπει πουθενά κι από κανέναν στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο, αν δεν κατοχυρώνεται:

§       Η πλήρης και οριστική κατάργηση της «επικουρικής» ομηρίας.

 §       Η πραγματική επιτάχυνση της διαδικασίας κρίσης και πρόσληψης των νέων επιμελητών Β΄μέσα σε το πολύ 60 μέρες από την ημερομηνία της προκήρυξης από νέα τοπικά συμβούλια κρίσης.

 §       Η κατοχύρωση ως απαράβατου όρου συγκεκριμένης ημερομηνίας (μέσα στους πρώτους μήνες ισχύος της σύμβασης) πέραν της οποίας κανένας γιατρός (ειδικός ή ειδικευόμενος) σε όλη τη χώρα να μην εξαναγκάζεται να κάνει πάνω από 7 εφημερίες μηνιαίως. Έτσι θα υπάρχει πραγματική και όχι θεωρητική ασφαλιστική δικλείδα ότι οι προσλήψεις θα γίνουν πραγματικά και εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Σε διαφορετική περίπτωση η σύμβαση θα λύεται αυτοδίκαια.

 §       Η κατοχύρωση ότι πραγματικά θα γίνουν 2000 προσλήψεις και μάλιστα πριν τους τελευταίους μήνε ςτου 2009 και απόρριψη της παραπλανητικής τακτικής του υπουργείου Υγείας για μετάθεση του κόστους τους από τον προϋπολογισμό του 2009 σε αυτόν του 2010 δήθεν για «τεχνικούς λόγους».

 3. Σε κάθε περίπτωση όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τις συνελεύσεις. Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ έχει υποχρέωση αύριο να μην πάρει καμία ουσιαστική απόφαση αν δεν ακουστεί η φωνή των συνελεύσεων. Καλούμε όλες τις Ενώσεις σε πανελλαδικό συντονισμό τις επόμενες μέρες για τη συζήτηση και προώθηση των παραπάνω. Προτείνουμε σαν πρώτο βήμα του πανελλαδικού αυτού συντονισμού να ανακοινωθεί από τις Ενώσεις κοινή πανελλαδική ημερομηνία μέχρι την οποία θα καλύπτονται τα νοσοκομεία από εφημερεύοντες γιατρούς. Έτσι τονίζεται ότι ο αγώνας συνεχίζεται και θα πέσουν στο κενό οι προσπάθειες όσων θελήσουν να εκβιάσουν την άμεση αναστολή του αγώνα αποδεχόμενοι πλήρως τις κυβερνητικές προτάσεις, αξιοποιώντας τους κρατικούς εκβιασμούς σε αγωνιζόμενους γιατρούς. Ως τέτοια ημερομηνία προτείνεται καταρχήν η 10η Νοέμβρη.  Μέχρι τότε, μέχρι να μιλήσουν οι συνελεύσεις σε όλη τη χώρα τίποτα δεν μπορεί να εγκριθεί από κανέναν με τη μορφή δήθεν «βάσης συζήτησης», «αναστέλουμε για να δούμε λεπτομέρειες» κλπ.

 ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ : ΜΙΣΘΟΥΣ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΩΡΑΡΙΑ

 ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

 ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5/11/08, ΩΡΑ 10.00π.μ.