Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Ενημέρωση από τη συνάντηση ΟΕΝΓΕ και Υπουργείου Υγείας

Από το ygeianet αντιγράφουμε:

Ενημερωτικό από τη συνάντηση ΟΕΝΓΕ-Υπουργείου την 12η Νοεμβρίου(ΟΕΝΓΕ: )

Στη σημερινή συνάντηση Υπουργείου- Διαπραγματευτικής Ομάδας συμμετείχαν από πλευράς Υπουργείου οι Γενικοί Γραμματείς κκ Καλογερόπουλος και Ριζάς, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Ευσταθίου και η Γενική Διευθύντρια κ. Παναγοπούλου. Έγινε αποδεκτό και από τις δύο πλευρές ότι πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε το αργότερο 15 Δεκεμβρίου να είναι ψηφισμένο από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που θα κυρώνει την κλαδική σύμβαση και θα περιλαμβάνει τρείς ενότητες:

1η- εργασιακό- εξέλιξη- Συμβούλια Κρίσης- πολυδιευθυντικό

2η- προσλήψεις-οργανισμοί-πρότυπα εφημέρευσης- ΤΕΠ

3η- οικονομικές ρυθμίσεις

Από πλευράς Υπουργείου, πέραν αυτών που έχουμε συμφωνήσει μέχρι στιγμής, έγιναν αποδεκτές προς διερεύνηση υλοποίησης οι εξής ρυθμίσεις:

  • το νοσοκομειακό επίδομα των ειδικευομένων από 50 να ανέλθει σε 90 ευρώ, ώστε μαζί με τα 210 ευρώ στο Βασικό Μισθό να προκύπτει 300 ευρώ αύξηση
  • Το επίδομα εφημέρευσης των Διευθυντών της Α΄ ζώνης να αναπροσαρμοσθεί και να είναι κατά 50% αφορολόγητο.
  • Να αναπροσαρμοστεί το επίδομα αγόνου
  • Να φορολογούνται με 20% οι πρώτες 4 εφημεριες παντός τύπου και όχι μόνον οι ενεργές, ενώ οι πάνω απ΄αυτές να είναι αφορολόγητες.
  • Να αναπροσαρμοσθεί το ωρομίσθιο της εφημερίας
  • Να συγκροτηθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου τα Συμβούλια Κρίσης - Αναβάθμισης και να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι άλλες διαδικασίες ώστε από τον Ιούλιο κανένας γιατρός της χώρας να μην είναι υποχρεωμένος να εκτελεί περισσότερες από 7 εφημερίες και η Διοίκηση να μην μπορεί να χρησιμοποιεί το εντέλλεσθε για την υπέρβαση των 7.
  • Οι αναβαθμίσεις των αναπληρωτών σε τακτικούς Διευθυντές να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς και για όσους έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια στο ΕΣΥ ή 7,5 χρόνια ως Επιμελητές Α΄.

Στις τρείς ενότητες ορίσθηκαν από πλευράς Υπουργείου: στην 1η η κ. Παναγοπούλου, στην 2η ο κ. Ευσταθίου και στην 3η ο κ. Ριζάς, ενώ από πλευράς ΟΕΝΓΕ ορίσθηκαν μέλη μετά από συζήτηση της Διαπραγματευτικής Ομάδας.

Σχετικά με τυχόν εμπλοκές που υπάρχουν από Επιτρόπους στη εξόφληση εφημεριών που εκτελέσθηκαν ή θα εκτελεσθούν μέχρι 31/12/08 συμφωνήθηκε να περιληφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη που θα εξαλείφει κάθε δυνατότητα άρνησης Επιτρόπων να εγκρίνουν εντάλματα ή να ζητούν υπογραφές.

Επίσης μετά από αίτημα του συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων Αθήνας συμφωνήθηκε να σταλεί επιστολή από το Υπουργείο προς την ΟΕΝΓΕ, όπου θα περιέχονται διασφαλίσεις και διαβεβαιώσεις, ώστε να ληφθεί υπόψη των συνελεύσεων που θα διεξαχθούν αύριο στα περισσότερα Νοσοκομεία.

Νέα συνάντηση της Διαπραγματευτικής Ομάδας θα γίνει στις 11 πμ της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου και στις 2μμ της ίδιας μέρας θα γίνει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Δημήτρης Βαρνάβας