Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας (ΕΙΝΑ) για τη συνέχιση της κινητοποίησης.



ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ
Ε. Ι. Ν. Α.
Τηλ: 2610 – 999 212 * Κιν: 6977 – 457 328 * Fax: 2610 – 993 949
WWW: http://www.eina.gr * Email: cgian@med.upatras.gr

Αρ. Πρωτ. 58/7-11-2008
Πάτρα, 7 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Προς
· Τα Μ.Μ.Ε.

Η ΕΙΝΑ, χρόνια τώρα προσπαθεί να αφυπνίσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς που επιμένουν να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους, να αντισταθούν στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στα νοσοκομεία με το δουλοκτητικό εφημεριακό σύστημα που επέβαλαν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της τελευταίας 15ετίας.

Η επιμονή και η μεθοδικότητα αυτής μας της προσπάθειας, έφερε την τελευταία περίοδο ένα σημαντικό αποτέλεσμα: το να τεθεί η εργασιακή και οικονομική αναβάθμιση των νοσοκομειακών γιατρών στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση της ΝΔ και του κου Αβραμόπουλου, που είδε την ατσαλάκωτη εικόνα του να καταστρέφεται. Να καταστρέφεται από την αγανάκτηση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία που υποβαθμίζεται συνεχώς υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Που διαλύεται από τις πολιτικές της ιδιωτικοποίησης και της εξαθλίωσης που βιώνουν εργαζόμενοι, γιατροί και ασθενείς στα δημόσια ιδρύματα.

Η κινητοποίησή μας σ’ όλη την Ελλάδα είχε σαν αποτέλεσμα, αυτό το εγκληματικά αδιάφορο υπουργείο και ο πολιτικός του προϊστάμενος, να προστρέξουν «στο και πέντε», λίγο πριν να κλείσουν τα πρώτα τμήματα λόγω ελλείψεων γιατρών, να δηλώσει προθέσεις χρηματοδότησης προσλήψεων και οικονομικής διεκδίκησης.

Σταθήκαμε θετικοί στην κίνησή του αυτή, όχι γιατί μας κάλυπτε, αλλά γιατί ήταν αποτέλεσμα της κινητοποίησης ενός κλάδου εργαζομένων που είχε σαν αποτέλεσμα το σπάσιμο της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αλλά η χρόνια ανυποληψία και ανευθυνότητα της κυβέρνησης και του υπουργού της, επέβαλε να ζητηθούν εγγυήσεις ΙΔΙΩΣ για τις προσλήψεις που υπόσχονταν. Προσλήψεις που όχι μόνο θα επέφεραν μια ελάφρυνση στο φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζουν γιατροί που αναγκάζονται να δουλέψουν 60 με 100 ώρες την εβδομάδα, αλλά και μια διαφορετική κατάσταση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον πολίτη που υποβαθμίζονται και καταντούν επικίνδυνες από τη έλλειψη γιατρών και προσωπικού.

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών της ΕΙΝΑ, την 6η 11ου ’08, έκρινε την «προσφορά» του υπουργείου και τη δέχτηκε ως βάση διαπραγμάτευσης αλλά όχι συμφωνώντας μαζί της, ΙΔΙΩΣ γιατί άφηνε στην προσφιλή του στομφώδη αοριστία το θέμα των προσλήψεων.

Το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ της προηγουμένης είχε άλλη γνώμη και πρότεινε στις συνελεύσεις των ενώσεων και νοσοκομείων να ανασταλεί για το μήνα Νοέμβρη η κινητοποίησή μας σ’ ένδειξη καλής θέλησης και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Εμείς κρίναμε ότι η διαπραγμάτευση με το υπουργείο είναι πιο αποτελεσματική όσο οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται για τα δίκαια αιτήματά τους. Γι αυτό συνεχίζουμε.
Οποιοσδήποτε διαδίδει ότι οι γιατροί συμφώνησαν και «τα βρήκαν» με το Υπουργείο Υγείας ή δε γνωρίζουν ή παίζουν άλλο ρόλο. Και δυστυχώς, έχουμε εκπροσώπους επιστημονικών μας φορέων που παράλληλα με τη γνώμη τους διαδίδουν ανυπόστατα γεγονότα.

Το ενδιαφέρον των μελών της ΕΙΝΑ για τη Δημόσια Υγεία στην περιοχή μας είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο. Και αποδεικνύεται από το παρακάτω περιστατικό:

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του ΠΓΝΠ από σήμερα δεν έχει εφημερεύοντες επιμελητές, γιατί ήδη εξάντλησαν το νόμιμο ωράριο εργασίας τους για το Νοέμβρη. Σε έγγραφο που απέστειλε ο υπεύθυνος της μονάδας χτες προς τον εισαγγελέα και τη διοίκηση του ΠΓΝΠ ότι η μονάδα δε μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, συνάντησε τη σιωπή των υπευθύνων, που δεν απαντούσαν ούτε στα τηλέφωνα.

Σε σύσκεψη των γιατρών της μονάδας αποφασίστηκε να μην κατατεθεί περαιτέρω πρόγραμμα για τον υπόλοιπο Νοέμβρη αλλά να καλυφθεί η κλινική με την εθελοντική εργασία των γιατρών της έως τις 12/11, εκθέτοντας τους υπεύθυνους, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τα παπαγαλάκια τους που διαδίδουν ότι οι γιατροί πήραν την αύξηση και λούφαξαν. Οι γιατροί της ΜΕΘΠ και ο υπεύθυνός της κος Ηλιάδης μας έκαναν να νιώθουμε περήφανοι. Έδειξαν ωριμότητα και υπευθυνότητα που οι «από πάνω» δεν έχουν.

Αυτό δε σημαίνει πως το ίδιο θα συμβεί και σε άλλα τμήματα. Οι γιατροί δεν έχουν την υπομονή πια να κοροϊδεύονται από ανυπόληπτους υπουργούς, κυβερνήσεις και παρατρεχάμενούς τους. Και θα υπάρξουν τμήματα που θα κλείσουν πραγματικά. Κι ας πάρουν τις ευθύνες τους.

Η νίκη μας σ’ αυτή τη φάση θα είναι νίκη για όλους τους εργαζομένους που τους λένε ότι δεν έχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις, για κοινωνική πολιτική.




Για την Ε.Ι.Ν.Α.

Ο Πρόεδρος :Τερζής Στάθης

Ο Γραμματέας :Γιαννάκενας Κων/νος