Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Ξεκίνησε σταδιακά η λειτουργία Μονάδας Χορήγησης Υποκαταστάτων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας


Μετά από δύο χρόνια καθυστέρησης, ξεκίνησε χθες η λειτουργία της Μονάδας Χορήγησης Υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα, η οποία σταδιακά θα εξυπηρετήσει περισσότερους από 120 χρήστες από τις περιοχές της Ηπείρου, της Λευκάδας και της Βόνιτσας.
Την Μονάδα στην Πρέβεζα διευθύνει ο γιατρός Μιχάλης Σπυρέλης και λειτουργεί στον πίσω αύλειο χώρο του Νοσοκομείου Πρέβεζας.
Η Μονάδα θα χορηγεί σαν υποκατάστατο την ουσία βουπρενορφίνη,η χορήγησή της θα γίνεται κάθε δύο ή τρεις ημέρες και δεν θα χρειάζεται να προσέρχεται καθημερινά ο ασθενής στο Κέντρο Υποκατάστασης για την χορήγηση του φαρμάκου.
Ξεκίνησε με ομάδες ατόμων που θα προσέρχονται στο Κέντρο συγκεκριμένες ώρες, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η μεγάλη αναμονή.
Σε πρώτη φάση συμμετέχουν 47 άτομα που μέχρι τώρα επιβλέπονταν από το Κέντρο Απεξάρτησης Αγρινίου.
Σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν άλλα 31 άτομα που δεν παρακολουθούσαν μέχρι τώρα κάποιο πρόγραμμα και έκαναν αίτηση στο Κέντρο της Πρέβεζας.
Σε τρίτη φάση θα συμπληρωθεί προοδευτικά ο αριθμός των ατόμων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ο οποίος ανέρχεται σε 60 περίπου άτομα.
Αυτή τη στιγμή το Κέντρο στελεχώνεται από έναν ψυχολόγο, έναν κοινωνικό λειτουργό και δύο νοσηλευτές. Στο αμέσως επόμενο διάστημα ένας ακόμη γιατρός, άλλοι δύο νοσηλευτές και δύο διοικητικοί υπάλληλοι.
Σημασία έχει όμως να υπάρξει σοβαρή ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία των χρηστών για να καταφέρουν να ενταχθούν αργότερα σε κάποιο στεγνό πρόγραμμα που είναι και τα κατεξοχήν θεραπευτικά προγράμματα και βεβαίως να τύχει η μονάδα της κατάλληλης και συνεχούς οικονομικής στήριξης, γιατί αν κρίνουμε από τι τύχη που έχει επιφυλάξει η κυβέρνηση και το υπουργείο για τα Κέντρα Πρόληψης τότε...κλάφτα Χαράλαμπε.(Παρεμπιπτόντως ο Αγ. Χαράλαμπος είναι και πολιούχος της Πρέβεζας)