Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Διυλίζομεν τον κώνωπα και καταπίνομεν την κάμηλον!

Είναι γνωστό ότι η στελέχωση των νοσοκομείων καθορίζεται από τα οργανογράμματα τους, που και αυτά με τη σειρά τους οικοδομούνται πάνω  στο Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης των Νοσοκομείων του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) 87 του 1986.
Είναι λοιπόν φανερό, με απλή ανάγνωσή του, ότι το συγκεκριμένο ΠΔ θέτει δεσμευτικά όρια της συνολικής και κατά κλάδο δύναμης προσωπικού σε κάθε νοσοκομείο. Όρια που καθορίζονται από τον αριθμό των ανεπτυγμένων κλινών κάθε νοσοκομείου..
Ταυτόχρονα τα περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία επειδή είναι Νομαρχιακά Νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στο πληθυσμό ευθύνης τους .
Από αυτό προκύπτει ότι ένα τέτοιο Νομαρχιακό Νοσοκομείο πρέπει να διαθέτει και ένα αριθμό ειδικών τμημάτων και Μονάδων όπως Χειρουργείο, Τμήμα Αιμοδοσίας, Μονάδα Αιμοκάθαρσης Νεφροπαθών, Μονάδα Αντιμετώπισης Εμφραγμάτων (ΜΑΕ), Μαιευτικό τμήμα, και αν όχι Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τουλάχιστον Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
Στο Νοσηλευτικό Προσωπικό αυτών των τμημάτων η πολιτεία έχει προβλέψει και έχει νομοθετήσει τη χορήγηση ενός ειδικού επιδόματος που σήμερα είναι 15 ευρώ μηνιαίως ανά νοσηλευτή και την χορήγηση επίσης 10 ημερών ειδικής αδείας επιπλέον της κανονικής.
Πολλές φορές τέτοια τμήματα και ιδιαίτερα οι Μονάδες (πχ ΜΑΕ, ΜΑΦ) λειτουργούν μέσα στα πλαίσια τμημάτων ή κλινικών όπως στη Καρδιολογική Κλινική ή αποτελούν διατομεακές Μονάδες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα περιστατικών στα πλαίσια ενός τομέα του Νοσοκομείου.
Λόγου χάρη η ΜΑΦ του Νοσοκομείου Πρέβεζας είναι μια διατομεακή ΜΑΦ καλύπτοντας ολόκληρο το Χειρουργικό Τομέα και όχι μόνο.
Είναι λογικό επακόλουθο της ελλιπούς και ανεπαρκούς  αριθμητικά νοσηλευτικής στελέχωσης των μικρών επαρχιακών νοσοκομείων, οι Μονάδες αυτές να καλύπτονται νοσηλευτικά από ολόκληρο το νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος ή του τομέα στον οποίο υπάγονται.
Έτσι εχόντων των πραγμάτων και ενώ στο Νοσοκομείο Πρέβεζας σε όλα τα ειδικά  τμήματα και στις μονάδες χορηγούνται η προβλεπόμενη από το νόμο ειδική άδεια και το προβλεπόμενο επίσης από το νόμο ειδικό επίδομα των 15 ευρώ , αυτά δεν χορηγούνται,  στο νοσηλευτικό προσωπικό που καλύπτει τη ΜΑΦ η οποία λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον τρία έτη πλήρως ενταγμένη και στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου.
Μάλιστα οι τελευταίες απορριπτικές αποφάσεις της Διοίκησης στηρίζονται στο δήθεν επιχείρημα ότι είναι πολλοί (αριθμητικά) οι νοσηλευτές (!!!), στη πραγματικότητα η ρύθμιση αυτή αφορά 12-15 νοσηλεύτριες, λες και η Πολιτεία έβαζε αριθμητική ρήτρα ή καθιέρωνε face control όταν νομοθετούσε τη χορήγηση των ειδικών επιδομάτων και της ειδικής αδείας!!!
Ταυτόχρονα όμως το Νοσοκομείο, λειτουργώντας με δυο μέτρα και δυο σταθμά, παρακρατεί από τα ταμεία των ασφαλισμένων ασθενών αυξημένα νοσήλια λόγω της παραμονής τους στη ΜΑΦ!!!

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δίδεται και η κατεύθυνση, για να βγάλει το Νοσοκομείο της Πρέβεζας τη νομική του υποχρέωση, να ονομαστούν (!!!) πέντε (!!!) νοσηλεύτριες του χειρουργικού τομέα ως νοσηλεύτριες ΜΑΦ και να χορηγούνται μόνο σε αυτές το ειδικό επίδομα και η ειδική άδεια .
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κατά την άποψή μας, θα πρόκειται για γελιοποίηση της λειτουργίας του Νοσοκομείου, θα αποδιοργανώσει τη λειτουργία του χειρουργικού τομέα, θα θέσει σε δοκιμασία την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών του Χειρουργικού Τομέα του Νοσοκομείου, θα επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας του Νοσηλευτικού Προσωπικού που αποτελεί το στυλοβάτη της μέχρι τώρα καλής λειτουργίας του Χειρουργικού Τομέα, της ΜΑΦ και του Νοσοκομείου Πρέβεζας.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τίποτα δεν πρέπει να το δεχθούν οι εργαζόμενοι.
Χρειάζεται άμεση συνδικαλιστική αντιμετώπιση , με ταυτόχρονη ενημέρωση των φορέων και της κοινωνίας της πόλης, άμεση ενημέρωση της αντίστοιχης Διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του Υπουργείου Υγείας αλλά και των αντίστοιχων νομικών φορέων.
Δεν θα φορτώσουν στους εργαζόμενους νοσηλευτές την τυχόν επισφαλή νοσηλεία των συμπολιτών μας.
Αν η Διοίκηση του Νοσοκομείου σέβεται στοιχειωδώς τη μάχη που δίνουν καθημερινά οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου , όλο το 24ωρο και όλες τις μέρες του χρόνου, μη φειδόμενοι προσωπικών και οικογενειακών θυσιών, όταν πολλοί άλλοι περνάνε αμέριμνοι και χαλαροί τα απογεύματα και τις νύχτες με τις οικογένειές τους , έπρεπε ήδη να είχε δώσει με αποφασιστικότητα τη σωστή και ενδεδειγμένη για το Νοσοκομείο Πρέβεζας λύση : τη χορήγηση της ειδικής αδείας και του επιδόματος σε όλο το προσωπικό του χειρουργικού τομέα που εμπλέκεται εδώ και τρία χρόνια στη λειτουργία της ΜΑΦ.
Αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας δυιλίζομεν τον κώνωπα και καταπίνομεν την κάμηλον!