Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 5ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Από τον Δημ.Βαρνάβα λάβαμε την ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.


Το Γενικό Συμβούλιο εκτίμησε ότι η τελευταία πρόταση την οποία υπέβαλε ο Υπουργός Υγείας στην ΟΕΝΓΕ αποτελεί αποδεκτή λύση σε θετική κατεύθυνση και είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας και μαχητικότητας με την οποία διεκδίκησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας την ουσιαστική βελτίωση του συνθηκών εργασίας, των αμοιβών τους, της εξέλιξης αλλά και των συνθηκών περίθαλψης των πολιτών. Η πορεία αυτή -παρότι απέχει αρκετά από τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου- αποτελεί σημαντική νίκη με όρους κινήματος, δεδομένου ότι ανατρέπει τον πυρήνα της έως τώρα τακτικής του Υπουργείου που στόχευε σε επίδομα εφημέρευσης και αρνούνταν την οποιανδήποτε μισθολογική αύξηση. Η αυστηρά ετήσια διάρκεια της σύμβασης και η θέσπιση επιτροπής μισθολογίου και προσλήψεων δίνουν ορίζοντα σε επαναδιαπραγμάτευση και μελλοντικές διεκδικήσεις.

1.- Καλούμε όλες τις Ενώσεις της χώρας να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 11/11/08 και να αποστείλουν αμέσως τις αποφάσεις που έλαβαν στην ΟΕΝΓΕ, ώστε να τις λάβει υπόψη της και να σταθμίσει την περαιτέρω πορεία της.

2.- Ξεκινούμε εντατική διαπραγμάτευση προκειμένου να αποτυπώσουμε τη συμφωνία σε νομοσχέδιο και ταυτόχρονα να την βελτιώσουμε, θέτοντας δικλείδες ασφαλείας και χρονοδιαγράμματα σε σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό των προσλήψεων και της εξέλιξης.

3.- Θέτουμε ως απώτατο όριο ολοκλήρωσης της διαδικασίας σύνταξης του νομοσχεδίου την 30η Νοεμβρίου, οπότε αυτό πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Εάν υπάρξει κωλυσιεργία ή υπαναχώρηση κατάθεσης νομοσχεδίου πέραν αυτής της ημερομηνίας τότε από 1ης Δεκεμβρίου καταθέτουμε προγράμματα 2/4 εφημεριών.

4.- Σε ένδειξη καλής θέλησης και προκειμένου να διευκολύνουμε τη διαπραγμάτευση καταθέτουμε για τον υπόλοιπο Νοέμβριο πλήρη και ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης.

 Κατά τη συζήτηση στο Γενικό Συμβούλιο τέθηκαν αρκετά επιμέρους ζητήματα, τα οποία θα τεθούν στην επόμενη συνάντηση με το Υπουργείο, όπως η ενσωμάτωση και των επιπλέον 50 ευρώ στο Βασικό Μισθό των ειδικευομένων, η σταδιακή αύξηση του ωρομισθίου της εφημερίας ώστε να προσεγγίσει στα δεδομένα του ωρομισθίου των Δημοσίων Υπαλλήλων, η αναπροσαρμογή του επιδόματος εφημέρευσης για του Διευθυντές Α΄ Ζώνης, η σύσταση Επιτροπής Προτύπων Εφημέρευσης. Επίσης θα τεθούν σαφείς όροι και διασφαλίσεις, προκειμένου να γίνουν ταχύτατα οι 2000 προσλήψεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009, ώστε μετά την 1 Ιουλίου 2009 κανένας γιατρός της χώρας να μην κάνει πάνω από 7 εφημερίες το μήνα, αριθμός που πρέπει να βαίνει σταδιακά μειούμενος μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του συνεδρίου για μία εφημερία την εβδομάδα.

 Η Διαπραγματευτική Ομάδα θα συναντηθεί σε δύο συναντήσεις την προσεχή Τρίτη 11 και Τετάρτη 12/11, ώστε να επεξεργαστεί υπό μορφήν νομοσχεδίου τις προτάσεις μας και στις 12/11 θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, από τον οποίο θα ζητηθεί να ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία σύνταξης νομοσχεδίου που θα αποτυπώνει τη κλαδική μας σύμβαση.

 Καλούμε τις και τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου από την 1η του επομένου έτους να αποκτήσουμε καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας και ν΄ ανοίξουμε προοπτική ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους που είτε ειδικεύονται, είτε  βρίσκονται εκτός ΕΣΥ, είτε κάνουν τα πρώτα τους βήματα σ΄ αυτό.