Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Για τις αντιπροτάσεις του Υπουργείου Υγείας.

Από το ιστολόγιο "Ειδικευόμενοι Ιατροί" αντιγράφουμε

Κατά τη σημερινή συνάντηση ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε πρόταση, τα βασικά σημεία της οποίας είναι τα εξής:

1. Παραμένουν ως έχουν οι κατευθυντήριες γραμμές περί μη ελαστικοποίησης και εντατικοποίησης καθώς και μη εφαρμογής κυκλικού ωραρίου (Τα αυτονόητα και χωρίς να κοστίζουν..)

2. Το πρωινό ωράριο γίνεται 7ωρο (με δεδομένη την τυπική αύξηση του χρόνου εφημερίας κατά μια ώρα, αυξάνεται και η αποζημίωση για τον ειδικευόμενο περίπου κατά 5 ευρα στην εφημερία)

3. Χορηγείται ρεπό μετά από εφημερία (τα τυπικά που προβλέπονται στην ευρωπαϊκή οδηγία και ψηφίστηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο χωρίς πότε να ανασταλεί η εφαρμογή τους, ξαναθεσμοθετούνται.. άντε να δούμε και πότε θα εφαρμοστούν....)

4. Μέσα στο 2009 γίνονται 2000 προσλήψεις και 2500 μέσα στο 2010 με ΣΚΕΙΟΠΝΙ που συγκροτούνται ανά Νοσοκομείο (θεωρητικά θα μειωθεί ο χρόνος των προσλήψεων...αλλά αν δεν δοθούν τα κονδύλια δεν θα τις δούμε ποτέ. Επίσης ο χρόνος θα είναι πολύ μεγαλύτερος του έτους. Άρα φως για τα επόμενα 2 επόμενα χρόνια δε θα δούμε με απόλυτη σιγουριά. Επίσης αυξάνεται η διαβλητότητα των προσλήψεων. Τέλος δεν προβλέπονται νέες θέσεις ειδικευομένων...)

5. Εφαρμόζεται πολυδιευθυντικό με κατάργηση του τίτλου Αναπλ. Διευθυντή μόλις ολοκληρωθούν οι αναβαθμίσεις (αφορά καμιά 500 άτομα σύνολο)

6. Επίδομα βιβλιοθήκης αφορολόγητο (πρακτικά από τα 185 ευρα που ήταν και έχουμε κρατήσεις 35% θα έχουμε -20% του φόρου άρα από τα 120 ευρώ που έμεναν, θα μένουν 157.Κερδος 37 ευρώ)

7. Οι πρώτες 4 εφημερίες για ειδικούς και οι πρώτες 6 για ειδικευόμενους φορολογούνται με 20%. Οι παραπάνω είναι αφορολόγητες. (Άρα από την 7η εφημερία και μετά το ποσό που παίρνουμε προσαυξάνεται κατά 20%. Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινή από 67 ευρώ θα πάει περίπου στα 80 ευρώ, το Σάββατο από 105 στα 125 περίπου και η Κυριακή από 110 στα 130.-συν την 1 ώρα παραπάνω που θα δουλεύουμε την καθημερινή άρα +5 ευρώ στα παραπάνω ποσά-)

8. Μισθολογικά: Αύξηση των βασικών μισθών κατά το ποσόν
Ειδικευόμενος 210 € (καθαρά-35% άρα καθαρά 135 ευρα)
Επιμελητής Β΄ 300 €
Επιμελητής Α΄ 360 €
Διευθυντής 420 €

Μόνο για τους ειδικευόμενους προστίθενται 50 € επιπλέον στο Νοσοκομειακό επίδομα (καθαρά 32,5 ευρα )


Στη διάρκεια της συζήτησης που επακολούθησε έγιναν δεκτά από πλευράς Υπουργείου:

1. Η κλαδική σύμβαση είναι ετήσιας διάρκειας (του χρόνου αν κάποιοι είναι ευχαριστημένοι από τα παραπάνω και ελπίζουν ότι θα ξαναρχίσουμε τις διεκδίκησης, μην ελπίζετε οτι θα καταφέρουμε να ξαναέχουμε την ίδια κινητοποίηση)

2. Το ρεπό χορηγείται μετά από κάθε εφημερία και όχι μόνο μετά τις αργίες (ΑΜΗΝ και ΠΟΤΕ, με δεδομένο οτι αυτο ισχύει εδώ και πολλά χρόνια ήδη)

3. Συγκροτείται επιτροπή μισθολογίου, η οποία θα καταρτίσει το νέο Ιατρικό Μισθολόγιο που θα ισχύσει από το 2010 (να έχουμε να λέμε)

4. Συγκροτείται επιτροπή προσλήψεων, η οποία θα κάνει στοχευμένα την κατανομή τους (να έχουμε να λέμε)

5. Γίνεται αποδεκτή η κατάργηση του πλαφόν Αρεοπαγίτη (να χουμε να λεμε)

Αύριο συνέχεται σε συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να εκτιμήσει τις προτάσεις και να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.
Συνοψιζοντας τα παραπανω:
-Πρακτικά μόνο με τον ντόρο που θα γίνει, να ελπίζουμε μπας επιτέλους και αρχίζει να εφαρμόζεται το ρεπό μετά την εφημερία που έχει ψηφιστεί εδώ και πολλά χρόνια και που δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί παρότι δεν ανεστάλη ποτέ η εφαρμογή του νόμου ως προς το συγκεκριμένο κομμάτι του).
-Κατά τα λοιπά 200 ευρά καθαρά σύνολο αύξησης, από τα οποία τα 130 στο βασικό μισθό άρα και συνταξιοδοτησημα)
-Καμιά ουσιαστική δέσμευση για άμεση ανακούφιση του ωραρίου με νέες προσλήψεις μέσα στο 2009 και πάνω από όλα καμιά αναφορά για κονδύλια στον προϋπολογισμό για αυτές.

-Καμιά δέσμευση για ρύθμιση και μέσω της κλαδικής σύμβασης για όσους παραταύτα, δεν θέλουν να παραβιάζεται κατάφορα κάθε έννοια δικαίου και προτιμούν να μην εργάζονται πάνω από 56 ώρες τη βδομάδα. Με λίγα λόγια μας υποχρεώνει να παρανομούμε και να μην έχουμε καμιά προσωπική ζωή ακόμα και αν διαφωνούμε με τις προτάσεις που αύριο μάλλον θα προσυπογράψει και ΟΕΝΓΕ για αυτό...

Οι επιμελητές ήδη χαίρονται για τις προτάσεις…Πότε είδαν άραγε το νοσοκομείο που δουλεύουν βράδυ θα ήταν μια καλή ερώτηση...Για να δούμε και τι ορίζουν ως πρώτιστο; την ποιότητα ζω;hς ή τα 300 ευρώ αύξηση που παίρνουν αυτοί καθαρά σύμφωνα με τις παραπάνω προτάσεις...
Οι ειδικευόμενοι άραγε που ήταν αυτοί που τράβηξαν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αγώνα σε όλη την Ελλάδα εδώ και μήνες (να θυμίσω μόνο τις αποχές από εφημερίες και τον πανικό του Απρίλη, με αποτέλεσμα το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ ή και αυτόν που ετοιμαζόταν για μετά της 10 Νοέμβρη), αυτοί δηλαδή που τραβάνε το λούκι των εφημεριών μόνοι τους και θα συνεχίσουν να το τραβάνε με το χάπι των 200 ευρώ και με τα ρεπό που έπρεπε εδώ και χρονια να εφαρμόζονται είναι άραγε και αυτοί χαρούμενοι;;;;;

Εγώ πάντως ΟΧΙ