Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Πάρτι εργολάβων με αναθέσεις.

Αντιγράφουμε από την "Αντικαπιταλιστική Πύλη"

Πάρτι εργολάβων με αναθέσεις

Αποκαλύπτουμε τις παρανομίες Αβραμόπουλου για την εκτέλεση έργων στα Γενικά Νοσοκομεία Πάρου και Θήρας. Για την Πάρο αφορά στην εκπόνηση μελέτης για την ανέγερση του νέου Γενικού Νοσοκομείου καθώς και για την εκτέλεση του έργου «Μελέτη – κατασκευή οικοδομικών και Η/Μ εργασιών και προμήθεια-εγκατάσταση Ιατρικού και Ξενοδοχειακού εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου». Για τη Θήρα αφορά στην εκτέλεση του έργου «Μελέτη- Κατασκευή οικοδομικών και Η/Μ εργασιών, προμήθεια και Εγκατάσταση Ιατρικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού Γενικού Νοσοκομείου».
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουμε στα χέρια μας, τα έργα χαρακτηρίστηκαν ειδικής φύσης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, άρθρο 4 του Ν. 1418/84, στα ειδικής φύσης έργα γίνεται «απευθείας ανάθεση ή διαγωνισμός μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλούμενων εργοληπτικών επιχειρήσεων. Ο τρόπος αυτός αποτελεί εξαιρετική διαδικασία…». Επίσης ένα έργο χαρακτηρίζεται ειδικής φύσης «εφόσον χαρακτηριστεί έτσι με απόφαση του φορέα κατασκευής του έργου που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου».
Ο Αβραμόπουλος επέλεξε τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης γι’ αυτά τα Νοσοκομεία και το Ιπποκράτειο, ενώ προηγουμένως ακολουθούνταν η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού. Τη διαδικασία δεν του την πρότειναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά προστέθηκε με υπογραφή της Γενικής Δ/ντριας Υγείας και συνυπέγραψαν οι Καλογερόπουλος και Αβραμόπουλος. Αν προσέξουμε καλά την απόφαση, θα διαπιστώσουμε ότι την εισήγηση για να χαρακτηριστεί το έργο σαν ειδικής φύσης έκανε η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών. Ο νόμος όμως λέει ότι την εισήγηση κάνει το Τεχνικό Συμβούλιο.
Γιατί παρέκαμψαν το Τεχνικό Συμβούλιο και ανέθεσαν την εισήγηση στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών; Πολύ απλά διότι φοβόντουσαν ότι το Τεχνικό Συμβούλιο θα απέρριπτε τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών δεν είναι αρμόδια και επιπλέον ο προϊστάμενός της Θωμάκος κατηγορείται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Θήβας.
Έργο ειδικής φύσης έγινε και για την ανακαίνιση των χειρουργείων και μονάδων αυξημένης φροντίδας των καρδιοχειρουργικών τμημάτων του Ιπποκράτειου. Για την ανακαίνιση μισού ορόφου περίπου 500 τ.μ. το υπουργείο Υγείας θα πληρώσει 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Προηγούμενα, με τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού, ανακαινίστηκαν θάλαμοι 5.000 τ.μ. με 2,7 εκατομμύρια ευρώ! Τώρα, δηλαδή, ξοδεύονται 2400 ευρώ το τ.μ. ενώ με τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού ξοδεύτηκαν 540 ευρώ το τ.μ.!