Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ

                                                            10 Νοεμβρίου 2008

Η Γ.Σ. των ιατρών του Γ.Ν. Ρόδου  νοσοκομείου και κέντρων υγείας  ευθύνης του,  που πραγματοποιήθηκε στις 10-11-2008 προκειμένου να εξετάσει και να τοποθετηθεί επί της τελευταίας (4-11-08) πρότασης του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το περιεχόμενο νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας κατέληξε στα εξής :

Εκτιμούμε ότι οι πρωτοφανείς σε μαζικότητα και παλμό κινητοποιήσεις μας στα Νοσοκομεία όλης της χώρας και η αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε με εντυπωσιακή μαχητικότητα τα αιτήματα του Έκτακτου Συνεδρίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. απέδωσαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

    Όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας στη συνάντησή του με τη Διαπραγματευτική Ομάδα της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. την 4-11-08 αποτελούν αποδεκτή θετική εξέλιξη και σημαντική νίκη των Νοσοκομειακών Γιατρών που αγωνίστηκαν με όρους κινήματος, ξεπερνώντας τις κομματικές περιχαρακώσεις.  Οι προτάσεις του Υπουργού Υγείας δεν ικανοποιούν πλήρως το διεκδικητικό πλαίσιο του Έκτακτου Συνεδρίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.  Οδηγούν όμως σε σταδιακή προσέγγιση των στόχων μας, εφόσον οι υπουργικές δεσμεύσεις συγκεκριμενοποιηθούν σε Σχέδιο Νόμου, το οποίο θα επικυρωθεί στη Βουλή και εφόσον υλοποιηθούν με σαφές χρονοδιάγραμμα, οι 2000 προσλήψεις για το 2009 και 2500 για το 2010, οι οποίες ανακοινώθηκαν.

Αναγνωρίζεται επίσης, ότι:

Α. Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ,εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, κατατέθηκε πρόταση όπου γίνεται συγκεκριμένη και κοστολογημένη αναφορά για νέο ιατρικό μισθολόγιο με αυξήσεις που ενσωματώνονται στον βασικό μισθό.

Β. Για πρώτη φορά υπάρχουν εγγυήσεις, έστω και προφορικές , για εγγραφή συγκεκριμένων κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2009 που θα αφορούν σε προσλήψεις με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα καθώς και σε διαμόρφωση  καινούριου μισθολογίου.

Γ .Για πρώτη φορά εγκαταλείπεται η ιδέα για χορήγηση επιδόματος εφημέρευσης, το οποίο ήταν και πρόταση Υπουργείου – Προεδρείου της ΟΕΝΓΕ και ανατράπηκε από το Έκτακτο Συνέδριο, και γίνεται ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, με ακόλουθη αντίστοιχη αύξηση του χρονοεπιδόματος και του ωρομίσθιου που υπολογίζεται στην εφημερία.

Δ. Καθιερώνεται η ανάπαυση (και όχι ρεπό) μετά από ενεργό εφημερία και μειώνεται η καθημερινή πρωϊνή εργασία κατά μία ώρα (7ωρο) και ενσωματώνεται η μία επιπλέον ώρα στις εφημερίες.

Ε. Καταργείται το πλαφόν του Αεροπαγίτη για τις αποδοχές, το οποίο είχε ήδη κριθεί αντισυνταγματικό και δεν είχε καταργηθεί μέχρι τώρα.

ΣΤ. Συγκροτείται Επιτροπή Σύνταξης του Νέου Ιατρικού Μισθολογίου, με εκκίνηση βάσης τα ισχύοντα στην Κλαδική Συμφωνία, και με ορίζοντα εφαρμογής την 1/1/2009

Z. Αρχίζει η καθιέρωση του Πολυδιευθυντικού Συστήματος, με καταληκτικό βαθμό το βαθμό του Διευθυντή γα όλους τους γιατρούς ΕΣΥ και είσοδος στο βαθμό του Επιμελητή Β’, με παράλληλη σταδιακή κατάργηση του Αναπληρωτή Διευθυντή και του Επικουρικού Γιατρού, και συγκρότηση των Συμβουλίων Κρίσης ανά Νοσοκομείο.

   Τα παραπάνω θεωρούμε ότι αποτελούν σημαντική επιτυχία του ιατρικού κινήματος που αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε τον τελευταίο χρόνο κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας.    Εκτιμούμε ότι παρ' όλη την σημασία που έχουν οι παραπάνω κατακτήσεις, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι την ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων του κλάδου μας αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων στο χώρο της Υγείας που θα διαμορφώσει επιτέλους ένα βιώσιμο και υψηλού επιπέδου Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επιμένουμε ιδιαίτερα:

1.      Στην αναγνώριση και αποζημίωση της εφημερίας ως υπερωρίας και ως συντάξιμου χρόνου όπως ισχύει και στους δημόσιους υπαλλήλους.

2.      Στην σύσταση επιτροπής προτύπων εφημέρευσης προκειμένου να τροποποιηθεί το υπάρχον εξευτελιστικό καθεστώς των εφημεριών ετοιμότητας. Nα καθορισθεί εξ΄ αρχής, ότι όλες οι εφημερίες-ανεξαρτήτως μορφής-  έχουν ενιαίο χαρακτήρα και κοινή φορολογική αντιμετώπιση.

3.      Η χορήγηση ανάπαυσης μετά από κάθε ενεργό εφημερία  να διασφαλίζεται ότι δεν θα συνεπάγεται μείωση αποδοχών ούτε παράταση του χρόνου λήψης ειδικότητας

4.      Στην αναπροσαρμογή του επιδόματος παραμεθορίου, με βάση τον ισχύοντα βασικό μισθό της Κλαδικής Σύμβασης (και όποιον προκύψει από την εφαρμογή του Νέου Ιατρικού Μισθολογίου) και όχι τον βασικό μισθό του 1988 όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Τα ίδια να ισχύουν και στη παροχή των κινήτρων για τους γιατρούς ΕΣΥ των άγονων και προβληματικών περιοχών.

5.      Στην υποχρεωτική δέσμευση χρονοδιαγράμματος (Ιούλιος 2009) για την πλήρωση των πρώτων 1500 θέσεων ειδικευμένων και 500 ειδικευόμενων γιατρών και την δέσμευση ότι κανείς γιατρός δεν θα εκτελεί πάνω από 7-8 εφημερίες, χωρίς παράλληλη μείωση των αποδοχών του.

6.      Στην άμεση έγκριση των αναθεωρημένων οργανισμών των Νοσοκομείων που είναι απαραίτητη προϋπόθεση προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και λειτουργίας νέων τμημάτων και κλινικών.

7.      Οι παροχές  που θα προβλέπονται από την κλαδική σύμβαση εργασίας, να έχουν εφαρμογή και στους αγροτικούς ιατρούς, με τη θέσπιση στο νομοσχέδιο μιας ειδικής  βαθμίδας και μισθολογίου. Θεωρούμε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει ενσωμάτωση στο βασικό μισθό.και του επιδόματος των 50 ευρώ που δίδεται στους ειδικευόμενους.

8.      Άμεση συγκρότηση των Συμβουλίων Κρίσης ανά Νοσοκομείο, ιεράρχηση των αναγκών για προσλήψεις ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών, και ταχύτατη διεκπεραίωση των κρίσεων, συγκεκριμενοποίηση της διαδικασίας εξέλιξης των Αναπληρωτών σε Διευθυντές.

9.      Την κατοχύρωση από ποινική και αστική ευθύνη, της εργασίας των γιατρών που προκύπτει από την εν πράγματι κατάργηση των Κοινοτικών Οδηγιών που αφορούν τον χρόνο εργασίας.

10.  Καλούμε επίσης την Διαπραγματευτική Ομάδα να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στην με ταχείς ρυθμούς υλοποίηση των προσλήψεων εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη προκειμένου να ανακουφιστούν άμεσα συνάδελφοι που πραγματοποιούν σήμερα  διψήφιο αριθμό εφημεριών και την σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής που προβλέπεται από την κλαδική συμφωνία και η οποία θα αξιολογεί τις πραγματικές ανάγκες ανά νοσοκομείο και υγειονομική περιφέρεια.

11.  Κατάργηση των πλαφόν για εφημερίες που αναγκαστικά πραγματοποιούνται, επίτευξη του στόχου για λιγότερες από 7 εφημερίες μέσα στο 2009, κυβερνητική δέσμευση για νέο Ε.Ι.Μ. από 1-1-2010 και άμεση συγκρότηση Μικτής Επιτροπής για νέο πρότυπο εφημέρευσης.

   Δηλώνουμε ότι θα βρισκόμαστε σε επιφυλακή  για την διασφάλιση και υλοποίηση των μέχρι τώρα δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι η μέχρι πρότινος στάση του μόνο αξιόπιστη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. 

    Ως εκ τούτου σε ένδειξη καλής θέλησης και προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του εφημεριακού συστήματος αποφασίζουμε την κατάθεση προγραμμάτων για το υπόλοιπο του μηνός Νοεμβρίου με βάση το προηγούμενο καθεστώς εφημεριών.

Το πρόγραμμα εφημέρευσης του Δεκεμβρίου θα εξαρτηθεί από την αποτύπωση των δεσμεύσεων του υπουργείου στον προϋπολογισμό του 2009 και την πορεία των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Αν μέχρι την 30η Νοεμβρίου δεν έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή τότε από 1/12 επανεξετάζουμε τη θέση σύμφωνα για προγράμματα εφημεριών με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Αφού ληφθούν υπ’ όψιν οι δικές μας παρατηρήσεις και οι παρατηρήσεις και των υπολοίπων γενικών συνελεύσεων και αποτυπωθούν σε προτάσεις κατά την διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας,

εξουσιοδοτούμε την Διαπραγματευτική Ομάδα της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με στόχο την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2008, όπως και αποφασίσθηκε από το τελευταίο Γενικό Συμβούλιο.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Γ. ΤΡΙΑΝΤΟΣ                                                             Ι. ΜΥΡΟΦΟΡΟΥ