Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Γ. Ν. Γιατρών Νίκαιας
Αθήνα 5/11/2008, ώρα 8:00πμ
1. Όσον αφορά το τοπικό πρόβλημα των δραματικών ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και υποδομών η συνέλευση ομόφωνα θεωρεί ανεπαρκέστατες τις γραπτές απαντήσεις του υπουργείου Υγείας που κοινοποιήθηκαν χθες επίσημα (4/11/08). Επιμένει στην προηγούμενή της απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας με πλήρη αναστολή όλων των λειτουργιών του νοσοκομείου από Δευτέρα 10/11/08 καλώντας στον αγώνα όλο το προσωπικό του νοσοκομείου. Συγκαλεί συνεδρίαση της απεργιακής επιτροπής αγώνα αύριο 12:30μμ στο αμφιθέατρο.
2. Όσον αφορά τα κλαδικά θέματα των νοσοκομειακών γιατρών και τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας:
Διευκρινήστηκε ότι η σημερινή ψηφοφορία έχει την έννοια μόνο μιας πρώτης καταρχήν καταγραφής των διαθέσεων και όχι τελειωτική θέση, η οποία πρέπει να ληφθεί σε νέα γενική συνέλευση τις επόμενες μέρες μετά από αναλυτικότερη συζήτηση.
Υπήρξαν τρεις προτάσεις:
1η πρόταση: . Να γίνει αποδεκτή στο σύνολό της η χθεσινή πρόταση του υπουργού Υγείας και ο κλάδος να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή κλαδικής συμφωνίας σε αυτή τη βάση, με δεδομένη την επαναδιαπραγμάτευση σε 1 χρόνο.
2η πρόταση: Η καταρχήν πρόταση της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης (4/11/08) του συντονιστικού νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά που επισημαίνει:
- Την πλήρη και οριστική χρεωκοπία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και την οριστική κατοχύρωση ότι το μόνο όργανο που θα εκπροσωπεί στο μέλλον τους νοσοκομειακούς γιατρούς Αθήνας και Πειραιά είναι οι νοσοκομειακές συνελεύσεις.
- Την εκτίμηση ότι η πρόταση του Υπουργείου είναι πίσω από τις ανάγκες της δημόσιας περίθαλψης αλλά και από τα αιτήματα του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (7/6/08). Όμως στην παρούσα συγκυρία αυτό που προέχει να κατοχυρωθεί ως απαράβατος όρος προκειμένου να υπογραφεί κλαδική συμφωνία είναι η κατοχύρωση των εργασιακών θεμάτων ώστε να αποφεύγεται η εργασιακή υπερεξόντωση και να κατοχυρώνεται η επαγγελματική προοπτική των νέων γιατρών μέσα στο ΕΣΥ. Τέτοιοι απαράβατοι όροι πρέπει να είναι:
α) δεσμευτική ημερομηνία (πχ 1/7/09) μέσα στους πρώτους μήνες ισχύος της σύμβασης πέραν της οποίας κανένας γιατρός (ειδικός ή ειδικευόμενος) σε όλη τη χώρα να μην αναγκάζεται να κάνει πάνω από 7 εφημερίες το μήνα.
β) δεσμευτικά κριτήρια για τις προσλήψεις έτσι ώστε να κατοχυρώνεται ότι τα συμβούλια κρίσης θα λειτουργούν ταχύτατα και αξιοκρατικά σε τοπικό επίπεδο (ανώτατο όριο οι 60 μέρες από τη στιγμή της προκήρυξης έως την πλήρωση της θέσης).
γ) οι 2000 προσλήψεις να γίνουν στους πρώτους μήνες του 2009 και καμία από αυτές να μην αφορά «επικουρικό» γιατρό.
{στην πρόταση αυτή του συντονιστικού ενσωματώθηκαν 2 δεσμευτικές επισημάνσεις:
1. δεσμευτικοί όροι για την πραγματικά αξιοκρατική λειτουργία των συμβουλίων κρίσης
2. συγκεκριμενοποίηση του «πολυδιευθυντικού» σύμφωνα με την πρόταση του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (άμεσα η διαδικασία ατομικής κρίσης για όλους τους σημερινούς αναπληρωτές με προοπτική πλήρους κατάργησης αυτής της ενδιάμεσης βαθμίδας, η συνέλευση του τομέα να επιλέγει το συντονιστή, στο μέλλον η ατομική εξέλιξη να γίνεται από τον βαθμό του Επιμ. Α στον βαθμό του Δ/ντη) }
- Κανένα συνδικαλιστικό όργανο, ούτε το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ δεν πρέπει να λάβει ούτε καταρχήν απόφαση αν πρώτα δε συζητήσουν οι συνελεύσεις σε όλη τη χώρα.
- Με την παραπάνω λογική δεν προχωράμε σε καμία αναστολή των κινητοποιήσεων όπως έχουν εξαγγελθεί με τα προγράμματα των εφημεριών κλπ, προτείνουμε όμως πλέον κοινή πανελλαδική ημερομηνία ορίου έναρξης των κινητοποιήσεων με απόσυρση των εφημερευόντων τη 10η Νοέμβρη.
3η πρόταση: Καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται για υπογραφή κλαδικής συμφωνίας αν το Υπουργείο δε δεσμευτεί άμεσα και πλήρως στο σύνολο των αιτημάτων που τέθηκαν από το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ (1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές για τον ειδικευόμενο και αντίστοιχα για τις παραπάνω βαθμίδες, 30ωρο-5θήμερο-6ωρο πρωινό ωράριο με 1 εφημερία το πολύ την εβδομάδα για όλους –ειδικούς και ειδικευόμενους, προσλήψεις κλπ όπως ακριβώς προβλέπονταν από τα αιτήματα του συνεδρίου). Ο αγώνας πρέπει τώρα να κλιμακωθεί και να μη διστάσουμε να συγκρουστούμε άμεσα και σκληρά με την κυβερνητική πολιτική και τους μηχανισμούς της.
Η 1η πρόταση έλαβε 3 ψήφους, η 2η πρόταση έλαβε 49 ψήφους και η 3η πρόταση 37 ψήφους.