Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.

Για την κατάσταση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) είχαμε αναφερθεί με δημοσίευμα στις 16 Οκτωβρίου(διαβάστε εδώ )
Για το θέμα αυτό η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ είχε συνάντηση με την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.Η υπουργός πέρα από τον ισχυρισμό ότι θα λυθεί το πρόβλημα με το εφάπαξ, δεν μπόρεσε να αναλάβει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το πώς θα γίνει αυτό. Μίλησε γενικά και αόριστα για νέα συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομίας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του δανεισμού του ΤΠΔΥ για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του!
Να δανειστεί δηλαδή το ΤΠΔΥ από τις τράπεζες για να καταβάλει το εφάπαξ!
Να υπενθυμίσουμε ότι εκκρεμούν περί τις 15000 αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων για καταβολή του εφάπαξ .
Για το θέμα αυτό η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε στάση εργασίας στις 26 Νοεμβρίου 2008 από τις 12μμ μέχρι τέλους πρωινού ωραρίου.

Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι ευθύνες για την παρούσα κατάσταση υπάρχουν και στην ΑΔΕΔΥ, που δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια υποτάχτηκε και αποδέχτηκε τη λογική που απαλλάσσει το κράτος από τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους και τις μεταφέρει στην πλάτη των ιδίων. Συναίνεσε στο «τζογάρισμα» των αποθεματικών των ταμείων στο όνομα της αύξησής τους, γιατί αποδέχτηκε την αντίληψη ότι στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο δεν μπορεί το κράτος να ενισχύει τα ταμεία αλλά τα ίδια οφείλουν να αυξάνουν τα αποθεματικά τους με τους κατάλληλους οικονομικούς χειρισμούς.

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να κατέβει με ξεκάθαρο στόχο σε αυτή την κινητοποίηση:

  1. Tην άμεση αναγκαία κρατική χρηματοδότηση του ΤΠΔΥ.
  2. Κανένας δανεισμός, που σε τελευταία ανάλυση θα αποβεί σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων. Την άμεση καταβολή όλου του εφάπαξ σε όλους τους δικαιούχους.
  3. Τα ταμεία στα χέρια των εργαζομένων με βέτο σε κάθε επιχειρηματική και αγοραία λογική διαχείρισης.
  4. Ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστήριο. Απαιτούμε τώρα την απαγόρευση της χρήσης των αποθεματικών των ταμείων για παιχνίδια στο χρηματιστήριο.
Ταυτόχρονα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν νέα γενική απεργία στις 10 Δεκεμβρίου 2008 και συλλαλητήριο την ήμέρα ψήφισης του προϋπολογισμού του 2009.