Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς και Κέντρων Υγείας.

Η γενική συνέλευση γιατρών του Γ.Ν.Λ. και των Κ.Υ. εκτιμά και
αποφασίζει τα κάτωθι :


1.Η «τελική» πρόταση του Υπουργού Υγείας για υπογραφή συλλογικής σύμβασης , εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω , τόσο από τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών ( όπως διατυπώθηκαν στο έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ ) όσο και από τις ανάγκες των πολιτών για πραγματικά δωρεάν , δημόσια και σύγχρονη περίθαλψη για όλους .Μετά από 11 χρόνια καθηλωμένων μισθών, με ένα Ε.Σ.Υ. να καταρρέει και με την ευρωπαική επιτροπή να παραπέμπει το Υπουργείο στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, εκτιμάμε ότι ο Υπουργός βρίσκεται ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΚΟΛΛΗΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ , ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΗΘΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ . Η "δύσκολη "θέση της κυβέρνησης γίνεται φανερή και από την στάση του Υπουργείου μετά από την τετραήμερη μόλις , ΑΠΕΙΛΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΟΥ ΚΡΑΧ από μέρους μας . Κάνει μάλιστα σχεδόν αυτονόητη τη συνέχιση του αγώνα ,τουλάχιστον μέχρι την ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ , του θεσμικού μας αιτήματος των ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ . Πιστεύουμε ότι κάθε ευρώ που κερδίζουν , οι νοσοκομειακοί γιατροί σήμερα, οφείλεται αποκλειστικά στους αγώνες τους με βάση τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των νοσοκομείων , δηλαδή στο νοσοκομειακό κίνημα που αναπτύχθηκε "από τα κάτω" και σε πλήρη αντίθεση με τη στάση της επίσημης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΕΓ ΟΕΝΓΕ- ΔΣ ΕΙΝΑΠ ) . Εκτιμάμε ακόμη ότι κάθε ευρώ που δεν θα κερδισθεί τελικά , αλλά κυρίως η ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΚΛΕΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ 2.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2009 , οφείλεται και πάλι στην απαράδεκτη τακτική , της ίδιας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας,όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικότερα τις τελευταίες μέρες .

2.Ο αγώνας μας δεν είχε και δεν έχει στενά συντεχνιακό χαρακτήρα .
Κινητοποιηθήκαμε και θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε για ένα ΖΩΝΤΑΝΟ , ΔΗΜΟΣΙΟ , ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ , που με τους σημερινούς όρους ( ελλιπής χρηματοδότηση – τραγικές ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ) φαίνεται να είναι θνησιγενές .
Το μόνο ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση , στην υπό υπογραφή συλλογική σύμβαση , θα ήταν η ύπαρξη ασφαλιστικής δικλείδας για την πραγματοποίηση των πολλάκις υποσχόμενων προσλήψεων ,μέσα στο 2009 .Οι προσλήψεις αυτές θα αποτελούσαν , από τη μια αναζωογονητική ένεση του γηράσκοντος Ε.Σ.Υ. ,ελπίδα και προοπτική για τους νεότερους συναδέλφους (ειδικευόμενους , επικουρικούς ) και από την άλλη την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ για τη μείωση της υπερεργασίας των γιατρών και ειδικότερα αυτών της επαρχίας , που εξοντώνονται με προγράμματα 8- 10-12 -15 ή ακόμα και 30 εφημεριών το μήνα . Η μη ύπαρξη ασφαλιστικής δικλείδας για αυτές τις προσλήψεις , στην υπό υπογραφή συλλογική σύμβαση ( η πρόταση του Υπουργού επικαλείται "τεχνικούς λόγους" για την ανυπαρξία αντίστοιχου κονδυλίου στον προϋπολογισμό του 2009 και το μεταθέτει ως υπόσχεση πλέον , στον προϋπολογισμό του 2010 ) μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι περιβόητες προσλήψεις , θα αποτελέσουν για πολλοστή φορά ΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ .

3.Χρειάζεται συγκεκριμενοποίηση των ασαφών σημείων του "πολυδιευθυντικού" σύμφωνα με την σχετική απόφαση του τελευταίου έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (π.χ. διαδικασία αξιολόγησης για τους σημερινούς αναπληρωτές μέσα στο 2009 με προοπτική την κατάργηση αυτής της μεταβατικής βαθμίδας , ώστε η ατομική εξέλιξη να γίνεται απευθείας, από Α΄ σε διευθυντή ) .

Επισημαίνουμε , όχι ως ανελαστικά σημεία της διαπραγμάτευσης , αλλά σίγουρα ως βασικά αιτήματα του κλάδου , το συντάξιμο χρόνο των εφημεριών και τη σταδιακή εξομοίωση της πληρωμής των εφημεριών με την πληρωμή των υπερωριών στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα .

Με βάση αυτή τη λογική η γενική συνέλευση του Γ.Ν.Λ. :

Α) Καταγγέλλει την προχθεσινή απόφαση – εισήγηση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ για αναστολή των κινητοποιήσεων μας μέχρι το τέλος του μήνα , χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση από μεριάς του Υπουργείου για το κομβικό ζήτημα των προσλήψεων , ως ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ . Καλούμε μάλιστα τους συναδέλφους που όλο αυτό το διάστημα αγωνιστήκαμε μαζί και σε ρήξη με την γνωστή συνδικαλιστική γραφειοκρατία , να ξεπεράσουν τη συντεχνιακή στάση αποδοχής των οικονομικών παροχών της κυβέρνησης ( που στην παρούσα οικονομική συγκυρία μπορεί σε 1 -2 χρόνια να έχουν εξανεμιστεί) και να επιμείνουμε από κοινού στο βασικό αίτημα των προσλήψεων ,χωρίς τις οποίες είναι αδύνατη τόσο η επιβίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας όσο και η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς ρόλου μας μέσα σε αυτό.
Β) Αντιλαμβανόμαστε , ότι δε μπορούμε να προχωρήσουμε σε επιμέρους κινητοποιήσεις νοσοκομείων , χωρίς αυτές να έχουν έναν ΣΥΝΟΛΙΚΟ –ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ χαρακτήρα .Για τούτο καλούμε τη διαπραγματευτική ομάδα ,αφού λάβει τις αποφάσεις των κατά τόπους συνελεύσεων , να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (προγράμματα 2- 4εφημεριών ) με ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ : ασφαλιστικές δικλείδες για τα ζητήματα των προσλήψεων και της εξέλιξης .

Μετά από αυτά αποφασίζουμε την ασφαλή κάλυψη των εφημεριών του νοσοκομείου και των Κ.Υ. μόνο έως τις 12/11/2008 ( ημερομηνία της συνάντησης της διαπραγματευτικής ομάδας με το Υπουργείο ) και ΟΧΙ ως το τέλος Νοεμβρίου όπως εισηγήθηκε το Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ .
Η απόφαση αυτή όπως καταγράφεται παραπάνω έλαβε 30 ψήφους .Η πρόταση –εισήγηση έλαβε 3 ψήφους . Η πλήρης αποδοχή των προτάσεων του Υπουργού ως έχουν έλαβε 1 ψήφο.