Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Η αλήθεια για το Νέο Νοσοκομείο

Δημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματα από άρθρο του κ. Γιάννη Καπώνη , πρώην Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Πρέβεζας και χρηματίσαντος παλιότερα και Προέδρου του Νοσοκομείου.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα της Πρέβεζας "Η Άποψη" , από την οποία πήραμε τα αποσπάσματα.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

Η άποψή του κ Καπώνη για το κόστος υλοποίησης του Νοσοκομείου μέσω ΣΔΙΤ σε σχέση με Νοσοκομεία που υλοποιούνται με τον «συμβατικό» τρόπο.

…Στον παραπάνω σχεδιασμό του Υπουργείου ενετάχθη και η ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας με δυναμικότητα της τάξης των 165 κλινών, σε οικοπεδική έκταση που θα παραχωρούσε ο Δήμος Πρέβεζας εκτάσεως 50,00 στρ. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μύτικα, με προϋπολογισμό κόστους κατασκευής εκατόν είκοσι εκατομμυρίων ευρώ!!!, όταν για αντίστοιχα Νοσοκομεία που έχουν πρόσφατα κατασκευαστεί, από τις Δημόσιες επενδύσεις της ίδιας ή και μεγαλύτερης δυναμικότητας στοίχησαν από 30-45 εκατομμύρια ευρώ έκαστον όπως πχ της Ζακύνθου με 165 κλίνες, κόστος έργου 32.000.000 ευρώ ή το Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών για παιδιά με 240 κλίνες και τον επιστημονικό εξοπλισμό το κόστος ανήλθε στο ποσό των 45.000.000 ευρώ κοκ.

Η απόψή του για τη μορφή υλοποίησης του Νέου Νοσοκομείου και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν..

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τόσον εγώ , ως αντιπρόεδρος του ΔΣ (χωρίς ουδεμία διοικητική αρμοδιότητα) όσο και τα λοιπά μέλη και πιθανολογώ και οι τρεις Διοικητές του Νοσοκομείου δεν γνωρίζαμε τις ιδιαιτερότητες που περιελάμβαναν οι όροι εκτελέσεως του έργου μέσω ΣΔΙΤ και ούτε κανείς υπηρεσιακός παράγων του Υπουργείου, ή άλλος υπεύθυνος είχε την ευαισθησία ή την υπηρεσιακή υποχρέωση ενημερώσεώς μας, ώστε να μπορούμε με υπευθυνότητα να διατυπώσουμε τις σκέψεις ή τις προτάσεις μας για ένα τόσης σημαντικής σημασίας θέμα, αλλά ούτε καν το Επιστημονικό προσωπικό, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Εργαζομένων ή άλλους τοπικούς φορείς, ώστε έχοντας μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα όλων των προβλεπόμενων όρων της σύμβασης με τις ΣΔΙΤ, ανεμπόδιστα να διατυπώσουμε κοινές απόψεις για τι είδους Νοσοκομείο θα ανεγερθεί, ποιες άλλες κλινικές ή τμήματα θα περιλαμβάνει, ώστε με την εμπειρία της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της να έχουμε όντως μια νέα μονάδα που να καλύπτει επαρκώς τις Υγειονομικές ανάγκες του Νομού αλλά και της ευρύτερης περιοχής ( Ν. Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας).


Η άποψή του για το Νοσοκομείο μέσω ΣΔΙΤ

...Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμβατική διάρκεια με τις ΣΔΙΤ προβλέπει χρόνο εκμετάλλευσης από τον ιδιωτικό φορέα των μη κλινικών υπηρεσιών που προανέφερα σε25-30 χρόνια με ορατό τον κίνδυνο οι παρεχόμενες από τον ανάδοχο υπηρεσίες να υπολείπονται από τα κριτήρια απόδοσης και ελέγχου ,από την ανεπαρκή συντήρηση των υποδομών από υπερβάσεις του κόστους κατασκευής , επισκευής και συντήρησης του κτιρίου και από άλλες ουσιώδεις κατηγορίες κινδύνων που παραλείπω να αναφέρω που είναι βέβαιο ότι θα εξακόντιζαν τις λειτουργικές δαπάνες του Νοσοκομείου , αφού ο ανάδοχος ,ως ιδιώτης , τα οικονομικά του συμφέροντα θα προάσπιζε σε βάρος της Εθνικής οικονομίας, που θα είχε σαν αποτέλεσμα την σταδιακή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Πέρα όμως από τα παραπάνω το τίμημα διαθεσιμότητας!!! προβλέπει την συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου (δηλ. των πολιτών) να καταβάλλει και να καλύπτει οικονομικά την Εταιρεία για 25-30 χρόνια για το τίμημα 165 κλινών συνολικά και όχι με βάση του ποσοστού πληρότητας του Νοσοκομείου, δηλαδή, εάν η μέση ετήσια πληρότητα είναι 65% όπως περίπου είναι σήμερα με τις 114 περίπου κλίνες η εταιρεία θα εισέπραττε το 100% για τις 165 κλίνες ανεξαρτήτως εάν αυτές καλύπτονταν ή όχι και για όσους γνωρίζουν ξέρουν πόσο είναι το ημερήσιο κόστος μιας απλής κλίνης στα Δημόσια Νοσοκομεία, δεν αναφέρομαι στις ειδικές ιατρικές μονάδες.

Οι προτάσεις του κ. Καπώνη

...Θέλω να καταθέσω και την προσωπική μου άποψη που είναι προϊόν της εμπειρίας μου σχετικά με τα θέματα υγείας , που κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι απέναντί της είμαστε όλοι ίσοι και χωρίς οικονομικές και πολιτικές διακρίσεις.

1.Το κόστος για τη ανέγερση νέου Νοσοκομείου στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Μύτικα δεν είναι απαγορευτικό. Τα 30-35 εκατομμύρια που πιθανώς να απαιτηθούν θα πρέπει να τα διεκδικήσουμε να ενταχθούν στον Δημόσιο Προϋπολογισμό, με ορίζοντα 3ετίας ,ή το έργο να ενταχθεί στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που τώρα καταρτίζεται αλλά άμεσα και συντονισμένα.

2.Όταν διασφαλιστεί η ένταξη του έργου στις δυο παραπάνω περιπτώσεις ο Δήμος και η ολομέλεια του Δημ. Συμβουλίου να προχωρήσει χωρίς άλλη χρονοτριβή στην παραχώρηση της εκτάσεως των 50,00 στρεμμάτων στο Δ.Δ. Μύτικα.

3.Να συσταθεί φορέας ελέγχου και Διαχείρισης του έργου και κατά τα στάδια ανεγέρσεως του νέου Νοσοκομείου να υπάρχει τεχνική επίβλεψη από αρχιτέκτονες και μηχανικούς που θα ορισθούν από Φ.Ε.Δ. του έργου ούτως ώστε να διασφαλιστούν οι όποιες πιθανές υπερβάσεις στο κόστος κατασκευής.

4.Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις της 1ης παραγράφου και ως εναλλακτική και κατά πολύ οικονομικότερη λύση προτείνω να αγορασθεί ή απαλλοτριωθεί η έκταση 5-6 στρεμμάτων ιδιώτου που εφάπτεται του αύλειου χώρου του Νοσοκομείου , ώστε να επεκταθεί η νέα πτέρυγα για τις κλίνες που απαιτούνται και να ανεγερθούν νέοι χώροι βοηθητικοί και με επάρκεια parking.
Στη νέα πτέρυγα που έχει ανεγερθεί στο Νοσοκομείο θα γίνει προσθήκη δυο ορόφων και στο χώρο που λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού επίσης να ανεγερθούν δυο όροφοι που θα λειτουργήσουν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Αιμοδυναμικό Εργαστήριο πού κρίνεται αναγκαίο να συσταθεί για τις ανάγκες του Νοσοκομείου και του Καρδιολογικού Τμήματος κυρίως.
Το προβλεπόμενο κόστος αυτού του έργου δεν θα ξεπεράσει τα 12-15 εκατομμύρια ευρώ κατά την εκτίμηση τεχνικού πραγματογνώμονος που ερώτησα και θα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό και ανακατασκευή των θαλάμων των ασθενών που σήμερα μόνο σε τριτοκοσμική χώρα συναντά κανείς αφού στερούνται WC , τη στιγμή που μετά τη στατική υποστήριξη του παλαιού κτιρίου, για την οποία δαπανήθηκαν περίπου 3.000.000 ευρώ (υπέρβαση προϋπολογισθέντος κόστους άνω των 850.000 ευρώ!!!), το κτίριο είναι απολύτως επαρκές.

5.Σε ότι αφορά σκέψεις και προτάσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και στον τύπο, ότι το νέο Νοσοκομείο θα μπορούσε να ανεγερθεί σα πλησιόχωρο Δήμο, θα πρέπει όσοι τις διατυπώνουν να είναι πιο σοβαροί και υπεύθυνοι διότι το Νοσοκομείο δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον κοινωνικό ιστό και κορμό της Πρέβεζας για πολλούς λόγους που δεν είναι δυνατόν να αναλύσω , εκτιμώ τη γενναιοδωρία των εισηγήσεων, αλλά ως Πρεβεζάνοι και ως πόλη δεν έχουμε άλλο οικονομικό και εύρωστο φορέα παρά το Νοσοκομείο.

Και καταλήγει ο κ. Καπώνης

Από το βήμα αυτό δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση να προσφέρω την όποια υπηρεσία ήθελε μου ζητηθεί διότι, όταν κάνεις αυτό που πρέπει, αρκεί όλοι να το θελήσουμε και να το διεκδικήσουμε από την πολιτεία συνετά και υπεύθυνα.