Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η ΣΦΑΓΉ ΤΩΝ "ΕΦΕΔΡΩΝ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


 
Σε πρώτη φάση, μέσα στο 2011, 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα μπουν στον προθάλαμο της απόλυσης, δηλαδή της "εργασιακής εφεδρείας". 

Τα επόμενα χρόνια κυβέρνηση - τρόικα σχεδιάζουν να θέσουν σε "εφεδρεία" πολλαπλάσιες "στρατιές" δημοσίων υπαλλήλων σε ένα σχέδιο μείωσης του μεγέθους, και φυσικά και το εύρος των υπηρεσιών, του δημοσίου κατά 30%.


Στην πρώτη φάση οι 30.000 υπάλληλοι χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:


- 18.000 - 20.000 υπάλληλοι, οι οποίοι απέχουν 12 - 24 μήνες από τη σύνταξη και θα ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορεί να έχουν συμβάσεις είτε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) είτε σχέση δημοσίου δικαίου, ως υπάλληλοι του Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση υπόσχεται πως το ύψος της συνταξης δεν θα θίγεται από το καθεστώς της εφεδρείας. 
Ακόμη, καταργείται η δυνατότητα παραμονής στην εργασία, αφού έχει συμπληρωθεί η ηλικία για συνταξιοδότηση και οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας συνταξιοδοτούνται άμεσα.


- 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι, από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται και μέρος των εργαζομένων κατηγοριών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς που συγχωνεύονται. Οσοι από αυτούς αξιολογηθούν (;) θετικά  επαναπροσλαμβάνονται και όσοι κριθεί πως πρέπει να απολυθούν παίρνουν ως "ελεημοσύνη" δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα επανακατάρτισης.

- 6.000 - 7.000 υπάλληλοι μετά την κατάργηση των οργανικών θέσεων στην κεντρική διοίκηση, καθώς και σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, με το ίδιο καθεστώς όπως και για τους "1.000" του ευρύτερου δημοσίου τομέα (εφεδρεία - αξιολόγηση - επαναπρόσληψη ή απόλυση).


Για όσους απολυθούν η κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, υπόσχεται αποζημιώσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει πουθενά γραπτώς και επίσης δεν γίνεται λόγος για το ύψος της αποζημίωσης αυτής. 
Από την εφαρμογή της εφεδρείας μέσα στο 2011, κυβέρνηση - τρόικα, θα "πετσοκόψουν" τη μισθολογική δαπάνη κατά € 300 εκατ. με ανυπολόγιστο όμως ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος, καθώς όσοι απολυθούν θα υποπέσουν σε καθεστώς μακροχρόνιας ανεργίας


Όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο την πρώτη δόση ενός "πογκρόμ", το οποίο έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και τρόικα εναντίον του δημοσίου και των δημοσίων υπαλλήλων. Για τη διετια 2012 - 2013 προβλέπεται κατάργηση του 30% των οργανικών θέσεων και των υπηρεσιακών μονάδων του δημοσίου. 
  

Σύμφωνα με επίσημα σχέδια της κυβέρνησης κατά την επόμενη τριετία θα αποχωρήσουν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι (σε σύνολο 730.000 περίπου) είτε με συνταξιοδότηση είτε με "εργασιακή εφεδρεία"/απόλυση.


Αναλυτικότερα, το σχέδιο της εφεδρείας διαρθρώνεται σε δύο φάσεις και επτά διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές δράσεις:


ΦΑΣΗ Α' (2011):
Δράση 1η: Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές υποσχέσεις, δε θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
Δράση 2η: Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές υποσχέσεις, πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από τη περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Από τις ανωτέρω δύο δράσεις εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός 18-20.000 εργαζομένων.
Δράση 3η: Οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται, και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό ΠΔ. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, για όσους εργαζόμενους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας, ως φύλλο συκής απέναντι στην απόλυσή τους.
Από τη δράση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 1.000 εργαζομένων.
Δράση 4η: Άμεση συνταξιοδότηση όσων έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης (δε θα ενταχθούν σε εφεδρεία αλλά σε άμεση συνταξιοδότηση). Η συντριπτική πλειοψηφία εξ' αυτών έχει βέβαια ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ασφαλιστική απορρύθμιση του 2010 αλλά και τις εξαγγελίες για το ενιαίο μισθολόγιο.
Δράση 5η: Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν θα έχουν θέση στο "επιτελικό κράτος", που οραματίζονται οι αρχιερείς του νεοφιλελευθερισμού.  Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες, θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας/απόλυσης λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του.
Δράση 6η: Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η αναδιάρθρωση ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Για τους εργαζόμενους στους φορείς αυτούς θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στη δράση 3.
Από τις δράσεις 5 και 6 εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 6-7.000 εργαζομένων.


ΦΑΣΗ Β' (2012-13):
Δράση 7η: Οργανώνεται διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού) κατά περίπου 30%.
Η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοποίηση της "Τεχνικής" Βοήθειας της ΕΕ, με τη συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και του ΟΟΣΑ. Ειδικά ως προς την αξιολόγηση του προσωπικού, η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει και δεν θα είναι δυνατόν να απορροφηθεί παραγωγικά σε άλλες θέσεις στο δημόσιο τομέα, θα ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας/απόλυσης. 

Πηγή:Iskra