Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Το "παράδοξο" του Γενικού Γραμματέα Υγείας

Σε σύµπραξη του ΕΣΥ µε ιδιώτες προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας, µε τους ειδικούς να σχεδιάζουν έναν νέο υγειονοµικό χάρτη που συνεπάγεται «πάντρεµα» νοσοκοµείων, συνεργασία κλινικών, ακόµη και αλλαγή ρόλων σε νοσηλευτικά ιδρύµατα που υπολειτουργούν.

Στόχος είναι ο εξορθολογισµός των δαπανών και του προσωπικού, αλλά και η αξιοποίηση του ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισµού που σε κάποια νοσοκοµεία «αραχνιάζει».

Όπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραµµατέας ∆ηµόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνης ∆ηµόπουλος, τα 40 µεγαλύτερα νοσοκοµεία της χώρας δέχονται το 90% των περιστατικών. Το δεδοµένο αυτό, σύµφωνα µε τον ίδιο, οδηγεί στο συµπέρασµα πως είναι επιτακτική η αλλαγή χρήσης εκείνων των νοσηλευτικών ιδρυµάτων που εµφανίζουν χαµηλή πληρότητα.

Το «παράδοξο» της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου είναι χαρακτηριστικό –όπως λέει ο κ. ∆ηµόπουλος, σε απόσταση λίγων χιλιοµέτρων λειτουργούν τρία νοσοκοµεία (της Πρέβεζας, της Λευκάδας και της Βόνιτσας).

«Κι όµως, η πλειονότητα των κατοίκων αναζητά ιατροφαρµακευτική περίθαλψη στο πανεπιστηµιακό νοσοκοµείο Ιωαννίνων, το οποίο κρίνεται καλύτερο ως προς τις υπηρεσίες που παρέχει». Η «σύµπραξη» κλινικών, για παράδειγµα των οφθαλµολογικών τµηµάτων ή των καρδιολογικών, είναι µια από τις λύσεις που προτείνει ο κ.∆ήµοπουλος, µέτρο που συνεπάγεται τη συνεργασία των νοσοκοµείων και την ανταλλαγή ασθενών.

Αντίστοιχα, προτείνει την εξειδίκευση κάποιων νοσηλευτικών ιδρυµάτων µε την ανάπτυξη εξειδικευµένων και πανάκριβων κλινικών, που ούτως ή άλλως διαθέτουν – όπως είναι, για παράδειγµα, τα ογκολογικά τµήµατα.

Ωστόσο,όπως τονίζειο κ. ∆ηµόπουλος, «ο νέος υγειονοµικός χάρτης της χώρας πρέπει να “κουµπώνει” και µε τους ιδιώτες» που διαθέτουν εξελιγµένο τεχνολογικό εξοπλισµό και προσωπικό, ώστε να καλυφτούν τα κενά της δηµόσιας υγείας σε δοµές.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που τους τελευταίους µήνες βρίσκονται υπό αξιολόγηση, εκτός από τα δηµόσια νοσοκοµεία, και οι ιδιωτικές κλινικές.

Πηγή: TA NEA


Εδώ και πολύ  καιρό τα αποκαλύπταμε από αυτό εδώ το ιστολόγιο  αλλά... φωνή βοώντος εν τη ερήμω!
Οι "φορείς"   και οι "ταξικοί" περί άλλων ετύρβαζαν !
Έτσι κι αλλιώς είχαν άλλες προτεραιότητες (πχ ψηφαλάκια, "να βγάλει ο λαός τα συμπεράσματά του" "να αλλάξουν οι συσχετισμοί" ,να προετοιμάσουμε τη "λαϊκή εξουσία" κλπ κλπ )
Για να τελειώνουμε: Το  ΠΑΣΟΚ υπό την επίβλεψη της τρόικας  τελειώνει το "Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)"  και στη θέση του οικοδομεί το "Σύστημα Υγείας" και αν δεν αποφασίσουν οι υγειονομικοί μαζί με όλους τους αλλους εργαζόμενους να "βάλλουν φωτιά" στο σκηνικό που στήνεται, σε λίγο θα τρέχουν οι μεν πολίτες  για γενική αίματος μέσω της πιστωτικής κάρτας και για μια σκωληκοειδεκτομή με τραπεζικό δάνειο, οι δε εργαζόμενοι στοχώρο της δημόσιας υγείας για εκ περιτροπής εργασία στα Hospital trusts.
Όσο για τους Πρεβεζάνους, όσο θα παρακολουθούν  χωρίς καμιά αντιδραση τα τεκταινόμενα, τους ενημερώνουμε ότι τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για  Άρτα, Ιωάννινα και Λευκάδα είναι... εδώ !

Καληνύχτα σας!
ΥΓ: Κάποιος κυβερνητικός να ενημερώσει το Γενικό Γραμματέα  Υπουργείου Υγείας ότι η Βόνιτσα έχει Κέντρο Υγείας και όχι Νοσοκομείο!